Orman ve Su Isleri Bakanligi tarafindan yürütülen çalismayla biyolojik çesitliligin belirlendigini söyleyen Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Nazmi Polat, biyolojik çesitlilik çalismasi yapilmayan iller için çalismalarin basladigini açikladi.
Biyolojik çesitlilik çalismalarina baslandigini belirten Prof. Dr. Nazmi Polat, gelecekte okolojik zincirde problem çikmasi durumunda hazirlikli olmak için biyolojik çesitliligin belirlenmesinin çok büyük bir önem tasidigini söyledi.
Biyolojik çesitliligi belirleme çalismalarinin önemli oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Nazmi Polat, "Orman ve Su Isleri Bakanligi Türkiye genelinde hemen hemen bütün illerde biyolojik çesitliligin belirlenmesi noktasinda ciddi bir adim atti. Bu kapsamda Türkiye’nin birçok ilinde yapilan biyolojik çesitlilik çalismalari, Orman ve Su Isleri Bakanligi ilgili sitelerine yüklendi. Simdi benzer çalismalar yapilmayan iller için baslatildi. Biyolojik çesitlilik çalismalarini çok önemli buluyoruz. Çünkü ekolojik dengedeki aksakliklarin ve bozukluklarin nereden kaynaklandigini dogru olarak tespit edebilmemiz için önce biyolojik çesitliligi olusturan unsurlarin kaydini bütünüyle ortaya çikartmak gerekir ki ekolojik zincirdeki halkalari belirleyesiniz. Ancak bu halkalari dogru bir sekilde belirlerseniz gelecekteki bir aksakligin hem tespitini hem de tedavisini dogru olarak yapabilirsiniz. Bir bölgedeki biyolojik çesitliligin unsurlarini bilirseniz; ekolojik dengedeki hasarin nereden kaynaklandigini neyin eksildigini neyin yok oldugunu ne gibi tedbirler alinmasi gerektigi noktasinda hazirlikli olursunuz. Envanter çalismalari biyolojik çesitliligin sürdürebilirligi için çok çok önemlidir. Bu geç kalinmis bir çalisma olsa da mutlaka bitirilmesi gereken bir proje. Türkiye’nin bütününde bu çalismalari tüm detayiyla ortaya çikarirsak gelecekteki problemlerin çözümünde çok önemli bir mesafe aliriz” dedi.
Samsun ve Sinop’un biyolojik çesitlilik çalismalarinda görev alan Prof. Dr. Nazmi Polat, "Bu çalismalar geçen yil bütün basamaklariyla tamamlandi. Simdi ise yapilmayan iller için çalismalar baslatildi. Bu kapsamda Amasya’nin biyolojik çesitliliginin belirlenmesi için bir ekip kuruldu. Bu ekibin içinde balik çesitliligiyle ilgili bilgileri ve envanter çalismalarini tamamlamak için ben görevlendirildim. Bu maksatla Amasya’nin bütün göl, gölet ve irmaklarindaki balik çesitliligini örnekleme yapmak suretiyle çalismami bitirmeye çalisiyorum. Yesilirmak ve Ziyaret Göleti çevresinde örnekleme çalismasi yaptik. Buralardan yakaladigimiz balik türlerini diger sularla birlikte degerlendirerek bakanliga arz edecegiz. Yakin bir gelecekte de Ordu’nun biyolojik çesitliligi belirlenecek" diye konustu.