Üniversite Danisma Kurulu Yeni Fikir Ve Projelerle Güçleniyor

Üniversite, sanayi ve sehrin önemli aktörlerini bir araya getirerek kalkinmayi saglayacak önemli karalarin alindigi Üniversite Danisma Kurulu toplantisinin dördüncüsü, Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin’in baskanliginda yapildi.


Yesilyurt Demir Çelik Sanayide düzenlenen toplantiya, hayirsever is adami Cemal Yesilyurt ev sahipligi yapti. Toplantiya Üniversite Danisma Kurulu üyelerinin yani sira Samsun Barosu Baskani Kerami Gürbüz de özel davetli olarak katildi.


Toplanti, Ondokuz Mayis Üniversitesi(OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’in üniversitede yapilanlar ve mevcut durum hakkinda yaptigi bilgilendirici sunumla basladi. Ardindan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Vedat Ceyhan "Zorunluga/Istege Bagli Is Yeri Egitimi", Yesilyurt Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kemal Yildizli “OMÜ-Sehir Is Birligi Örnekleri” konularinda birer sunum yapti. OMÜ Tip Fakültesi ögretim üyesi Dr. Ögr. Üyesi Abdülkadir Bakay ve OMÜ Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ise alanlarinda gelistirdikleri patentleri katilimcilara tanitarak ilgili sektörlerle is birligi yapma firsati yakaladi.


2018 yilinin son Üniversite Danisma Kurulu toplantisini, üniversite-sanayi is birligini güçlendirmek için zaman zaman sanayi kurumlarinda düzenlemeyi istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Üniversite, sehir ve sanayi bulusmalari sehrin kalkinmasi açisindan danisma kurulu toplantilari önemli bir zemin olusturuyor. Buna çok önem veriyoruz. Katilimlariyla toplantiya deger katan tüm üyelerimize ve misafirlerimize tesekkür ediyorum” dedi.


Toplantinin ev sahipligini yapan Cemal Yesilyurt ise yaptigi selamlama konusmasinda sunlari söyledi: “Samsun ve Türkiye için neler yapilacagini bu toplantiyla anlayacagiz. Bizim mühendisimiz, saha içinde çalisan personelimiz mevcut ama en çok ihtiyaç duydugumuz sey akademisyenlerin projeleri. Birtakim eksiklikler olsa da genel anlamda her projeyi gerçeklestirecek durumdayiz. Bu nedenle verimi arttiracak, katma deger olusturacak, bizi dünya ile yaristiracak projeler gerekli. Tüm dünya, projelerle para kazaniyor. Bu projelerin hayata geçmesi için de sermaye ve tecrübenin yan yana gelmesi lazim. Bu toplantinin hayirli olmasini, üretime vesile olmasini diliyorum. Biz üstümüze düseni yapmaya haziriz. Yeter ki yapalim.”

 

Japonya gibi ülkelerin yaptigi kalkinma hamlelerinin Türkiye açisindan örnek teskil edebilecegini dile getiren Samsun Büyüksehir Baskani Zihni Sahin, “Son dönemde OMÜ’nün toplumla, sehirle ve sanayiyle bütünlesme amaciyla yaptigi toplantilar hepimize moral ve enerji veriyor. Bu çalismalara birlik içinde devam edildigi sürece mutlaka iyi sonuçlar verecektir” diye konustu.

 

Üniversitenin mevcut durumu ve son Üniversite Danisma Kurulu’ndan bu yana yapilanlar hakkinda bilgi vermek için sunum yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç söyle devam etti: “Su an toplam 55 bin 617 ögrencimiz var. Ancak biz ögrenci sayisindan çok kaliteli egitim ve nitelikli ögrenci yetistirmeyi önemsiyoruz. Bu baglamda bu sene mezun ögrencilerimizin basarilari bizi çok gururlandirdi. Su an da aramizda 5 bin kisinin girdigi Dis Hekimliginde Uzmanlik Egitimi Giris Sinavi birincisi ögrencimiz Mustafa Mert Demircioglu var. Bunun yani sira TUS ikincisi ve Kaymakamlik Giris Sinavi’nin birincisi ögrencilerimiz de Üniversitemizi onurlandiriyor.”

 

Ilerleyen dönemde lisansüstü ögrenci sayisini arttirmayi hedeflediklerini kaydeden Rektör Sait Bilgiç, uluslararasi ögrenci konusunda da OMÜ’nün Türkiye ortalamasinin üstünde oldugunu söyledi. Rektör Bilgiç, “Göreve basladigimiz 2016 yilinda 2 bin 622 olan uluslararasi ögrenci sayisi su an 5 bin 125’dir. Bu konuda koydugumuz yüzde 10 hedefine, yüzde 9’luk bir rakama ulasarak yaklasmis durumdayiz. Uluslararasi ögrencinin disinda Erasmus gibi degisim programlariyla üniversitemize gelen ve üniversitemizden diger ülkelerin üniversitelerine giden ögrenci, akademisyen ve personelimiz var. OMÜ, Türkiye’nin Erasmus programina verdigi destegin yüzde 10’unu alarak bu konudaki basarisini da ortaya koymus durumda. Hazirlanan Erasmus projelerinden alinan destekle daha çok ögrenci ve akademisyen üniversitemize gelebiliyor ya da buradan baska üniversitelere gidebiliyor” seklinde konustu.

 

OMÜ’nün AR-GE faaliyetlerine toplam bütçesinin yüzde 4’ünü ayirdigini açiklayan Rektör Sait Bilgiç, bu yil 272 adet projeyi desteklediklerini belirtti. Özel sektör is birligi ile yürütülecek projeleri arttirmayi hedeflediklerinin altini çizen Bilgiç, bu toplantinin da bu amaca hizmet edecegini vurguladi. OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi ve Samsun Teknopark çalismalarinin da verimli ilerledigini kaydeden Rektör Sait Bilgiç, OMÜ’ye ait yayinlar hakkinda da sunlari söyledi: “Üniversitemizde 330 adet Türkçe ve 13 adet Ingilizce lisansüstü tez mevcut. Bu sayinin daha da artmasini hedefliyoruz.”

 

Diger danisma kurulu toplantilarinda tanitilan proje ve patentlerin gelisim süreçleri hakkinda da bilgi veren Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Ilk danisma kurulu toplantisinda tanitilan ‘Buzagi Can Sütü Projesi’nin bina ve teçhizat açisindan her seyi tamam. 15 gün sonra deneme ürün üretmeye baslayacak. Diger hocalarimizin projeleri için de yatirimcilarla görüsmeler devam ediyor. Patenti Doç. Dr. Ertugrul Can’a ait göz enjeksiyon aparatinin ise ticari izinleri alindiktan sonra üretimi baslayacak” ifadelerini kullandi.



TUBITAK’in genç girisimcilere destek verdigi projeden de bahseden Rektör Bilgiç, “Elemeler sonucu seçilen 35 kisinin egitimi tamamlandi. Eger kabul görürlerse kendilerine 200 bin TL’lik bir destek saglanacak” bilgilerini verdi. Is yeri egitimine de deginen Bilgiç, “Mezun olacak ögrencilerimizin sahaya hazir hale gelebilmeleri için bu egitime önem veriyoruz. Su an 200 ögrenci bu egitimi aliyor ama yakin bir zamanda bu rakam bine çikacak. Hedefimiz meslek yüksekokulu ve lisans ögrencilerinin son yari yilarini is yeri egitiminde geçirmesi. Böylece hem ögrenci meslege hazir yetisecek hem de basarili olan ögrencilere bir is sansi saglanmis olacak” açiklamasinda bulundu.

 

24 saat hizmet vermeye baslayan Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinin yani sira yeni faaliyete giren ya da hazirliklari tamamlanmak üzere olan birimler hakkinda da konusan Rektör Bilgiç, bu kapsamda Onkoloji Hastanesinin açilarak bölge insanina uygun ve kaliteli hizmet verecegini belirtti. Havza Fizik Tedavi Merkezinin yakin bir zamanda hizmete açilacagini bildiren Bilgiç, yeni Merkez Kütüphanenin ise haftada 7 gün hizmete açik oldugunu dile getirdi.

 

Rektör Danismani Prof. Dr. Yüksel Ardali’nin sorumlulugunda Rektörlügün hayata geçirdigi “Sifir Atik” projesinin de hizli bir sekilde tüm Üniversiteye yayilacagina isaret eden Rektör Bilgiç, “Bu proje, çevre temizligi ve ekonomiye katki bakimindan önemli bir proje. Ayrica 60 bin ögrenciye çevre bilinci asilamasi ve geri dönüsümün önemini kavratmasi açisindan da mühim” dedi. Yakin bir zamanda rayli sistemin tüm OMÜ’de faaliyete geçebilecegini müjdeleyen Bilgiç, “Alt yapisi asagi yukari tamamlandi. Faaliyete geçtiginde sadece ilimizin degil Türkiye’nin en güzel kampüslerinden birine sahip olacagiz” degerlendirmesinde bulundu. Rektör Bilgiç, kapatilan Canik Basari Üniversitesinin de tesliminin tamamlandigini sözlerine ekledi.

 

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise yaptigi "Zorunluga/Istege Bagli Is Yeri Egitimi" konulu sunumla OMÜ’nün egitim konusunda yaptigi çalismalari ve hedeflerini aktardi.



Müfredatin büyük ölücüde güncellendigini belirten Prof. Dr. Vedat Ceyhan su bilgileri verdi: “Disiplinlerarasi egitime ve öncelikli alanlara önem veriyoruz. Her alanda gelisecek kaynaklara sahip olamadigimiz için seçtigimiz alanlara öncelikli alanlara gereken önemleri veriyoruz. Kaliteye, akrediteye önem veriyoruz. Meslek yüksekokullarinda program sayimizi yüzde 3 artirdik. Lisans program sayimizi yüzde 9 artirdik. Lisansüstü program sayimizi neredeyse yüzde 4 artirdik. Günün kosullarini yakalayamayan bazi programlari kapattik, bazi derslerimizi degistirdik. Üzerine daha güncel konularla uyumlu programlar koymaya çalistik. Artik ögrencilerimiz kalitesinden emin oldugumuz birimlerde faaliyet göstersin diye akrediteye önem veriyoruz. Akredite olan Tip Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesinin yani sira bu ay içerisinde matematik ve istatistik bölümleri de akredite olacak. Programlarin akredite olmasi demek egitim ve ögretimin bastan asagi kontrol altinda olmasi, dersin kalitesinin sürekli ölçülmesi demek. Bizim çok hizli adimlar atmamiz gerekiyor çünkü ögrencinin üniversitemize kazandirmanin yolu belirli bir kalite standardini tescillemektir.”

 

Yesilyurt Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kemal Yildizli, Yesilyurt Meslek Yüksekokulunun bölümleri, faaliyetleri, imkanlari ve teknik donanimlari hakkinda bilgi vererek 2018 yilinda yapilan faaliyetleri anlatti.

 

Samsun’da ilk defa Yesilyurt Meslek Yüksekokulu tarafindan uygulanan 3+1 egitim programi ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kemal Yildizli, bu kapsamda Yesilyurt Meslek Yüksekokulundan 21 ögrencinin sanayide is yeri egitimi aldigini, ikinci dönemde ise bu sayinin 50’ye çikacagini kaydetti.

 

ÖMÜ Tip Fakültesi Cerrahi Tip Bilimleri Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Abdülkadir Bakay, “Uterus Manipülasyon Cihazi” konulu patent sunumuyla, kadin hastaliklarinin ameliyatinda kullanilan cihaz hakkinda bilgi aktardi.

 

Son olarak OMÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ise yaptigi “Alüminyum Temelli Hibrit Kompozit Köpük Üretimi” konulu patent sunumuyla, gelistirdigi patentin özellikleri, fonksiyonu ve sanayide kullanimi hakkinda bilgilendirdi. Söz konusu ürünün, atiklarin sanayide kullaniminda verimi yükselten bir özelligi oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz; havacilik, otomotiv gibi sanayi sektörlerinde kullanilabilecegini açikladi.

 

Sunumlarin ardindan katilimcilar görüs ve önerilerini belirterek çalismalari hakkinda akademisyenlere sorular sordu. Patentlerin ürüne dönüsmesi için danisma kurulu üyelerinin fikirlerini bildirdigi toplantida ayrica önümüzdeki toplantinin gündemini belirleyecek konular ve is birlikleri de konusuldu.

 

Vali Osman Kaymak da söz konusu projelerin kaynagi konusunda sanayicilerin destek verecegine inandigini belirterek söyle konustu: “Akademisyen ve arastirmacilarimiz, dünyanin degisik yerlerinden kaynak aramasinlar. Burada olan ve olmayan sanayicilerimizin destegiyle bu kadar gayret gösteren akademisyenlerimizin çalismalari, insallah endüstriyel sanayiye dönüsecek, dolayisiyla bu çaba ve arastirmalar devam edecek.”
 

4. Üniversite Danisma Toplantisi dilek ve temennilerle sona erdi. http://www.milliyet.com.tr/universite-danisma-kurulu-yeni-fikir-samsun-yerelhaber-3189356/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..