Üniversite’nin ARGE Destekleri 1455 Milyon Lirayi Buldu

Hitit Üniversitesi Rektörlügü’nden yapilan açiklamada gelismis ülkelerin ortak özelliginin bilim ve inovasyondan beslenen rekabet güçlerinin olmasi ve güçlü üniversiteleri ve arastirma merkezleri sayesinde teknoloji ithal eden ve kullanan bir yapidan ziyade, teknolojiyi üreten ve ihraç eden bir yapiya sahip olmalari oldugu ifade edildi.

 

Bilimsel ve teknik bilgi birikimini artirmak amaciyla, sistematik bir temele dayali olarak, yenilik üretmeye yönelik çaba ve bu bilgi birikiminin yeni uygulamalarda kullanimi olarak tanimlanan AR-GE’nin, küresel dünyada ülkelerin yüksek rekabet gücüne sahip bir yapiya dönüsmesinde büyük bir rol oynadiginin belirtildigi açiklamada, dünyanin en güçlü ekonomisine sahip ülkelerin AR-GE harcama miktarlari ve bu harcamalarin gayri safi yurtiçi hasilaya oraninin göreceli olarak diger ülkelerden fazla oldugu dile getirildi. Türkiye’de de AR-GE harcamalari için ayrilan payin arttirilmasinin bir hükümet politikasi olarak kabul edildiginin belirtildigi açiklamada bunun sonucunda yillar içinde artis göstererek Gayrisafi yurtiçi AR-GE harcamasinin 2017 yilinda bir önceki yila göre 5 milyar 214 milyon TL artarak, %21,2 artisla 29 milyar 855 milyon TL’ye yükseldigi ifade edildi.

 

Gayrisafi yurtiçi AR-GE harcamasinin gayrisafi yurtiçi hasila (GSYH) içindeki oraninin 2016 yilinda %0,94 iken, 2017 yilinda %0,96ya yükseldiginin anlatildigi açiklamada, bilimin üretildigi yerler olan üniversitelerin, teknolojilerin AR-GE faaliyetleri ile sürekli yenilenmesini gerektiren bu rekabet ortaminda, en önemli unsur oldugu ifade edildi.

 

Hitit Üniversitesi’nin egitim çalismalarinin yani sira, destekledigi ve öncülük ettigi AR-GE çalismalari ile de hem bulundugu bölgeye hem de ülke kalkinmasina katki sagladiginin ifade edildigi açiklamada Üniversite bünyesindeki Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Koordinatörlügü araciligi ile akademisyenlerin özellikle bilime, insan sagligina, ülke ekonomisine ve kalkinmasina katki saglayacak projelerinin desteklendigi anlatildi. Üniversitenin, Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Birimi araciligiyla farkli proje türlerine büyük miktarlarda destekler verdiginin ifade edildigi açiklamada söyle denildi: Üniversitemizde BAP birimince altyapi projeleri de içinde olmak üzere, toplam 617 projeye destek verilmistir. Üniversitemizin sagladigi BAP desteklerinin yani sira, akademisyenlerimize TÜBITAK, Avrupa Birligi, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA), Çorum Için Bir Projem Var, Alaca’yi Düsünüyorum, San-Tez ve diger Kamu kuruluslari ile isbirligi içinde yapilan projelerle birlikte bugüne getirilmis rakamsal karsilik olarak yaklasik 100.000.000 TL destekler saglanmistir.

 

2011 yilindan 2018 yili sonuna kadar AR-GE çalismalari için altyapi yatirimlari olarak; akredite laboratuvarlari ile bazi referans testler için yetkilendirilen HÜBTUAM; Üniversite-Sektör isbirligi ile AR-GE çalismalarinin gerçeklesmesine ve teknoloji transferine zemin hazirlayan TEKNOKENT; Üniversitemizin farkli birimlerindeki mevcut laboratuvarlar için bina ve cihaz yatirimi; bilimsel çalismalarin alt yapisinin olusturulmasinda gerekli olan kütüphane ve bilgi islem iliskili harcamalar sayilabilir. AR-GE hedefli bu çalismalara yapilan destekler, maliyetlerin bugüne getirilmis haliyle 155 milyon TL’yi bulmustur. Dogrudan ve dolayli olarak AR-GE çalismalarina verilen bu destek, Üniversitemizin bilimsel çitasinin her geçen gün hizla yükselmesine de önemli katkida bulunmustur.2011 yilinda kisi basina düsen yayin sayisi 0.34 iken, 2017 yilinda bu sayi 0.87’ye ulasmistir. Kisi basina düsen yayin sayisi, pek çok kurum/kurulus tarafindan yapilan üniversite siralamalarinda da en önemli faktörlerden biri olarak dikkate alinmaktadir. Bu siralamalardan URAP’in, dünyadaki yaklasik 25.000 yüksekögretim kurumu arasinda ilk 2.500’ü bildirdigi siralamada Üniversitemiz geçen yila oranla 68 sira yükselerek 2018 yilinda 2.274’üncü sirada yer almak suretiyle büyük bir basari göstermistir. Bu yükselis Üniversitemizin egitime, bilime, arastirmaya verdigi degerin en somut göstergelerindendir. Üniversitemiz bir çok alanda gösterdigi basarili çalismalar sonucu yakaladigi bu ivmeyi devam ettirmek için arastirma-gelistirme ve bilimsel çalismalar kapsaminda da destegini sürdürmek amaciyla tüm imkanlari seferber etmeye devam edecektir” http://www.corumhaber.net/guncel/universitenin-arge-destekleri-1455-milyon-lirayi-buldu-h90511.html

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..