Uygarliklari Amasya’da Kesfedin

Kasrü’s Selatin (Padisahlarin köskü, ikamet yerleri), Darü’l Izz (Izzet ve sa’âdetin hânesi, merkezi), Bagdadü’r Rum (Anadolu sehirlerinin Bagdat‘i),Medinetü’l-Hükema (Akil erbabinin ve hükûmet edenlerin sehri) gibi birçok ismi olan bir sehir bu haftaki gezi rotamizda bulunuyor, Amasya.  Mitridates Kralligi zamanindaki ismi “Amasseia” dir. Roma döneminde Amacias (Amasia) olarak kullanilmis yani fazlaca bir degisiklige ugramamistir. Danismendliler zamaninda Amasiyye veya Sehr-i Harasna olarak adlandirilmistir. Selçuklu, Ilhanli, Beylikler ve Osmanli Imparatorlugu yönetimlerinde Amasya adi degisiklige ugramadan günümüze kadar kullanilmistir.  

 

Amasya, Karadeniz bölgesinin iç kisminda bulunmaktadir. Yaklasik rakim 1.150 metre civarindadir. 

 

Amasya’nin en önemli degerlerinden biri, süphesiz ‘Amasya Evleri’dir. Tabiat Varliklari Kurulu tarafindan koruma altinda bulunan Amasya Evleri, Amasya kent dokusunda ve  özellikle Yesilirmak sahil seridinde görsel bir sekilde yer almaktadir. Geleneksel Osmanli Evi örnekleri olarak mimari açidan da önemli bir deger olarak bilinmektedir.  Evler, bodrum üzeri tek kat veya iki katli olarak yapilmistir. Yesilirmak nehri kenarinda bulunan Yaliboyu Evleri, Amasya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

 

Yaklasik 7 bin yillik tarihi olan Amasya’da Amasya Evleri disinda gezilecek çok yer bulunuyor. Kisaca gezilecek yerlere bir göz atalim.

 

Amasya Kalesi, Amasya’da ilk gezilecek yerler listesindedir. Yesilirmak’in kenarinda Harsena Dagi’nda bulunan kale, Hititler zamaninda yapildigi tahmin edilmektedir.  Bu kaleyi Osmanlilar da kullanmistir  ve çok  güzel manzarasi vardir.

 

Kralkaya Mezarlari: Kaleye gitmisken Kralkaya Mezarlari’ni da ziyaret edebilirsiniz. Oldukça ilgi çekici olan bu mezarlar  Harsena Dagi’nda bulunmaktadir. 

 

  

Yedi Kugular Kus Cenneti: Özellikle göç dönemlerinde muhtesem kus manzaralari seyredilen bu mekâna da vakit ayirirsaniz çok sey kazanirsiniz.  

 

Beyazid Külliyesi: 2. Beyazit’in tahta geçmesinden sonra Amasya’ya hediye ettigi külliye, günümüzde de cami, kütüphane olarak kullanilmaktadir.  

 

Aynali Magara: Ilginç hikâyesiyle dikkat çeken magara ziyaret edilebilecek özel yerlerden.  

 

Hazeranlar Konagi: Yerli ve yabanci turistlerin ilgi gösterdikleri oldukça zarif bir mimariye sahip Osmanli eserlerinden birisidir. 

 

Gökmedrese Camii: Selçuklular’dan kalma bina cami olarak kullanilmaktadir. Çok özel bir mimamariye sahiptir.  

 

Arkeoloji Müzesi: Amasya ile ilgili birçok eserin sergilendigi müzeyi ziyaret etmenizde fayda var. Bunlarin disinda ziyaret edilebilecek yerleri siralarsak; Alçak Köprü, Tashan, Kurtbogan Türbesi, Hizir Pasa Camii, Mehmet Pasa Camii, Sehzadeler Gezi Yolu, Amasya Çarsisi (alisveris yapilabilecek en güzel yer), Minyatür Müzesi, Saraydüzü Kisla Binasi Milli Mücadele Müzesi, Sehzadeler Müzesi, Cilanbolu Kuyusu ziyaret edilecekler listenize ekleyebilirsiniz. 

 

Amasya’da yapilacak aktiviteler de mevcuttur bunlardan bazilarini sayarsak, bisiklet turu yapilabilir. Keyifli aktivitelerden biridir Amasya’nin dogasi ve bir çok bisiklet turu yapilacak parkurlari sizi beklemekte. Dag ve doga yürüyüsleri yapabilirsiniz. Amasya’nin kaplicalari da meshurdur. Terziköy Kaplicasi, Gözlek ve Hamamözü kaplicalarinin sifali sulari size huzur verebilir.

 

AMASYA’DA NE YENIR?

Amasya’nin nesi meshurdur akla gelen ilk gelen tabii ki elmadir. “Amasya Elmasi”nin adi tüm dünyada biliniyor. Amasya’ya gitmisken topraginda elma yeme zevkini tatmalisiniz. Amasya’nin zengin bir  mutfak mönüsü bulunuyor. Amasya yemeklerinin basinda çorbalar yer aliyor: Helle, toyga, kesme ibik, çatal çorbalari en önemlileridir. papara, cirikda-cizlak, cilbir, bakla dolmasi, Amasya usulü sini su böregi, hengel, kabak kabuklu pilav, sirkeli ciger, Amasya çöregi, yagli katmer, kabak kavuklu pilav, bisi, akitma, döndürme, eli bögründe, hashasli cevizli çörek, hengel, kiymasiz manti, kaypak, mayali, patlicanli pilav, tepsi böregi, yakasal böregi, yanuç,  yuka tatlisi, gömlek kadayifi, zerdali gallesi, visneli ekmek gibi Amasya lezzetlerini mutlaka tatmalisiniz. 

 

ULASIM

Amasya’ya karayoluyla ulasim için Ankara 328 km’dir. Havayoluyla ulasim için Merzifon Havalimani kullanilabilir. Ayrica, Amasya’ya 130 km uzakliktaki Samsun’dan da hava ulasimi saglanabilmektedir. 

 

Her tarafindan tarih fiskiran Amasya, sanatkarlara, bilim adamlarina, sairlere, sehzadele ev sahipligi yapmis bir kent olmustur. Bir hafta sonunuzu veya 2-3 gün tatilinizi bu kente ayirirsaniz Amasya, size güzel saatler yasatacaktir. https://www.aksam.com.tr/cumartesi/uygarliklari-amasyada-kesfedin/haber-789381

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..