Orman ve Su Isleri Bakanligi Çorum Sube Müdürlügünce yaban hayatinin korunmasi ve gelistirilmesi kapsaminda son yillarda yürütülen çalismalarin basarili sonuç vermesi üzerine, il genelindeki geyik, karaca, ceylan, tilki, çakal, ayi ve bazi kurt türlerinin popülasyonunda artis saglandigi gözlendi. Özellikle Kargi, Laçin ve Osmancik ilçelerindeki ormanlik alanlarda yasadigi belirlenen yaban hayvanlarinin sayisindaki gözle görülür artis, yetkilileri harekete geçirdi.Bu kapsamda, ormanlik alanlara kurulan fotokapanlarla bölgedeki yaban hayvanlarinin envanterini çikarmak için çalisma baslatildi. Geyik, karaca, ceylan, ayi, tilki, çakal, yaban domuzu ve kurt türleri, bakanliktan temin edilen 10 fotokapanla dogal yasam alanlarinda görüntülendi.
Sube müdürü Mahmut Temel, AA muhabirine yaptigi açiklamada, gece ve gündüz, hem video hem de fotograf çekebilen fotokapanlari, yaban hayatinin envanterinin çikarilmasi için kullanacaklarini belirterek, hangi bölgede hangi türlerin yasadigini tespit edeceklerini söyledi. Fotokapanlarin yaban hayvanlarinin yasadigi tespit edilen ormanlik alanlarda bir ay boyunca kayit yapacagini belirten Temel, söyle devam etti: "Çalismalarimizi yaban hayati konusunda en zengin ilçemiz olan Kargi'dan baslattik. Fotokapanlarimizi ormanlik alana yerlestirerek bölgede yasayan birçok türü dogal yasam ortamlarinda ilk kez görüntülemeyi basardik. Artik sirasiyla da Laçin, Iskilip ve Osmancik ilçelerimizdeki ormanlik alanlarimizdaki yaban hayvanlarimizi tespit edecegiz. Il genelindeki tüm ormanlik alanlarda fotokapanlarla yapacagimiz çalismamizi tamamlayarak, Çorum'un yaban hayatinin envanterini çikaracagiz."
Yaklasik iki hafta önce baslattiklari çalismalar kapsaminda su ana kadar fotokapanlarla geyik, karaca, ceylan, ayi, tilki, çakal, yaban domuzu ve kurt türlerini dogal yasam alanlarinda ilk kez görüntülediklerini ifade eden Temel, çalismalar sirasinda bölgede yasadigi bilinen ve bazi vatandaslar tarafindan da görülen kedigiller familyasindan vasagi da görüntülemeyi amaçladiklarini söyledi.
"Temel, yaklasik 10 yil önce çesitli üretme çiftliklerinden getirdikleri kizilgeyik ve karacalarin Çorum'un dogasina uyum sagladigini ve popülasyonlarinda gözle görülür bir artis oldugunu söyledi. Bugüne kadar Çorum'a 55 kizilgeyik ve 40'a yakin karaca getirildigini aktaran Temel, "Onlar üredi ve çogaldi. Böylelikle ilçelere yayildilar. Sayilarini tespit etmek biraz güç. Geyik ve karacalar Çorum'u sevdi. Yürüttügümüz çalismalarla ilimizde son yillarda yaban hayatinda gözle görülür bir zenginlesme oldu. Kizilgeyik, karaca ve keklik türlerinde sayi artti. Bu durum kontrol çalismalarinin artmasindan daha çok halkimizin dogayi koruma konusunda eskiye göre çok daha bilinçli olmasindan kaynaklaniyor. Bu konuda duyarli olan herkese çok tesekkür ediyoruz" diye konustu.