Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürlügü, Anitta Otel'de düzenlenen bölgesel istisare ve degerlendirme toplantisina ev sahipligi yapti. Toplantida enerji yenilenebilirligi konusunda elektrik motorlarinin dönüsümü ve üretime dönük destekler ele alinirken, yedek parça imalati ürünlerin Es Deger Parça sayilmasi için 1 Haziran'dan itibaren dügmeye basilacagi, muadil yan sanayi ürünlerinin de orijinal parça hükmüne alinacagi bildirildi.
Es Deger Parça Uygulamasi basta olmak üzere, yerli üretimin gelistirilmesi için saglanan desteklerden bahseden Il Müdürü Murat Ocak, "Rekabet gücünün, ülkelerin ekonomik kalkinmisliginin ve toplumsal refah seviyesinin bir göstergesi haline geldigi yirmi birinci yüzyilda, tüm ülkeler kiyasiya bir yaris içindedirler. Hedef ise dünya ekonomisinde daha fazla söz sahibi olabilmektir. Iste bu yarista bizler; bilim, sanayi ve teknoloji ile ilgili konularin istisaresi, iyi uygulamalari paylasarak bunlarin yayilmasini saglamak, ileriye dogru atilimlarimizda ortaya çikan ve çikabilecek sorunlar hakkinda çözüm önerilerini gelistirmek, hepsinden de öte çalismalarimizda birbirimize destegimizi yerinde tespit etmek üzere bir araya gelmis bulunmaktayiz." dedi.
Kamu alimlarinda üreticinin %15 avantajli oldugu Yerli Mali Belgesi ve alinan AR-GE destekleri neticesinde üretilen ileri teknolojili yeni ve yenilikçi ürünlerin hiç beklenilmeden üretime ekonomiye kazandirilmasi için is bitirme belgesine gerek kalmadigina vurgu yapan Ocak, alinan Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi'nin önemini aktardi.
"Yine yerli üretime verilen desteklerden bir digeri Es Deger Parça uygulamasidir. Yerli otomotiv yan sanayinde yedek parça kalitesi ve standardinin artacagi Es Deger Parça uygulamasi 1 Haziran 2015 ten itibaren baslayacak ve uygulama ile muadil ürünler orijinal parça yerine kullanilabilecektir." diye konusan Murat Ocak, altini çizdigi konularin, yerli üretime verilen desteklerden sadece birkaçi oldugunu söyledi.
Daha sonra kürsüye davet edilen Vali Ahmet Kara, sanayinin tarihsel sürecini anlattigi konusmasinda, Osmanli zamaninda yüksek olan sanayi kültürünün, kurtulus savasi ve azinliklarin gitmesiyle sekteye ugradigini, sonradan atilan milli sanayi hamleleriyle Türkiye'nin tekrar sanayilesme yolunda ilerledigini aktardi.