YEDIKUGULAR KUS CENNETI, SU KUSLARINA EV SAHIPLIGI YAPIYOR
Amasya'nin Suluova ilçesinde, 130 kus türünün yasadigi koruma altindaki Yedikugular Kus Cenneti (Yedikir Baraji), nadir bazi kus türlerinin üreme alani olmasi ve bölgedeki su kuslarina ev sahipligi yapmasi nedeniyle fotografçilarin ilgisini çekiyor.
Ondokuz Mayis Üniversitesi (Omü) Ornitoloji Arastirma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz ve beraberindeki heyet, "Kis Ortasi Su Kusu Sayimi" çalismalari kapsaminda Yedikugular Kus Cenneti çevresinde su kusu sayimlari gerçeklestirdi.
Dürbün ve ekipmanlarin disinda yakinlastirma özelligi bulunan lenslerin kullanildigi fotograf makineleriyle gerçeklestirilen sayim sirasinda AA muhabirine, yöredeki kus çesitliligi konusunda bilgi veren Yavuz, Yedikugular Kus Cenneti'nin bölgedeki varliklarini sürdüren su kuslari için önemli merkezlerden biri oldugunu söyledi.
Omü olarak kus varliklariyla ilgili çesitli çalismalar yaptiklarini belirten Yavuz, "Yedikugular Kus Cenneti'nde yaklasik 15 bin su kusu saydik" dedi.
Ak pelikan ve kir baykusu gibi nadir türlerin Türkiye'deki birkaç üreme noktasindan biri olmasi nedeniyle Yedikugular Kus Cenneti'nin önemli bir gölet oldugunu belirten Yavuz, söyle konustu:
"Küçücük bir sulama barajinda bu kadar su kusunun bulunmasi açisindan da Yedikir Baraji önem arz ediyor. Göl donmuyor, Ladik Gölü'ne de gittik. Orayi da saydik ancak göl tamamen dondugu için çok az sayida su kusu tespit ettik. Yüksek ihtimalle orasi dondugu için su kuslari buraya geliyor. Burasi baraj gölü ve donmuyor. O yüzden bölgedeki su kuslarini topluyor, çok sayida su kusuna ev sahipligi yapiyor. Etraftaki tarlalarda da her yil bine yakin sayida sakarca ve boz kazin da aralarinda oldugu, Türkiye için nadir olan Sibirya kazi ve tarla kazlarini görüyoruz. O açidan da bu alan çok önemli. Gölün etrafindaki otluk ve çalilik arazide kir baykusu gözlemliyoruz. Kir baykusu da yine Türkiye'de yilin her aninda bu alanda görebilecegimiz bir tür."
Yedikugular Kus Cenneti olarak bilinen 13 bin dönüm alana ve 60 milyon metreküp su kapasitesine sahip, içinde bir adacik da bulunan 130 çesit kus türünün yasadigi göletin, kus çesitliligi ve nadir türlerin üreme noktasi oldugu için fotograf gözlemcileri ve kus fotografçilari için önemine deginen Yavuz, "O yüzden de birçok kus fotografçisi için cazibe merkezi haline gelmis durumda Yedikir Baraji. Ak pelikan ve kir baykusu türünü gözlemlemek güzel, onun için üreme dönemlerinde ve kis döneminde birçok kus gözlemcisi ve kus fotografçisi alana gelip burayi ziyaret ediyor" ifadelerini kullandi.