Tokat Kalesinin turizme kazandirilmasi amaciyla baslatilan restorasyon çalismalari sirasinda bulunan, içerisinde Eflak Beyligi Prensi Kont Dracula'nin esir tutuldugu rivayet edilen "Ceylan Yolu" gizli geçidi için çalismalar bu yil da devam ediyor. Il Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Ceylan Yolunun açilmasinin ve kalenin genel restorasyonunun yapilmasinin ardindan Tokat Kalesinin yerli ve yabanci turistler tarafindan ilgi odagi olacagini kaydetti.
Tokat Valiligi ile Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan Tokat Kalesi'nin turizme kazandirilmasi amaciyla devam eden restorasyon çalismalari sirasinda ortaya çikan "Ceylan Yolu" adi verilen gizli geçidin geçtigimiz yil yaklasik 80 metrelik bölümü açilmisti. Gizli geçitte sona ulasmak için çalismalar bu yil da baslatildi. Çalismalari yerinde inceleyen Il Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, basin mensuplarina süreçle ilgili açiklamalarda bulundu.
Akyüz, geçidin nereye çikacaginin herkes tarafindan merak edildigini ifade ederek, Pervane Hamamina çikacagi yönünde tahminlerin oldugunu söyledi. Ceylan Yolunda çalismalarin bu yil yeniden basladigini kaydeden Akyüz, "Kazi çalismalarimiza 2016 yili içerisinde devam edecegiz. Bu heyecan verici olayin bizim kadar Tokat'i da heyecanlandirdigi kanaatindeyiz. Çünkü gerçekten bin yillik bir tarihi tekrar canlandirmak, yasatmak çok önemli. Burasi dogal yollarla doldurulmus, Bizans döneminde yapilmis bir tünel. Bir su yolu oldugunu tahmin ediyoruz. Fakat gerçekten heyecan verici ve insanlarin gelip görmesi, gezmesi gereken bir yer. Gün yüzüne çikaracagiz ki insanlarin Tokat'in tarihini, kültürünü görmesi ve kalesine gelip Tokat'i seyir teraslarindan seyretmesini, bu tüneli görerek Tokat'in tarihini yasamasini istiyoruz" diye konustu.
Çalismalar sirasinda 80 metre asagi inildigini, yaklasik 200 merdivene ulastiklarini ifade eden Akyüz, "360 merdiven oldugu söylendigine göre demek ki bir bu kadar daha inmemiz gerekiyor. Bildiginiz gibi maden ocagi mantigiyla çalistiriyoruz. Olusturdugumuz rayli sistemin inis çikisi asagi yukari 20 dakika sürüyor. Is güvenlik uzmanlarimiz var. Isçilerimizin güvenlik açisindan her türlü tedbirini aldik, can güvenligini göz önünde bulunduruyoruz" dedi. Akyüz, çalismalarin Ekim ayina kadar sürecegini, hava durumu elverisli olursa Aralik ayina kadar sürdürmeyi düsündüklerini kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanliginin 2016 yili bütçesine Tokat Kalesinin restorasyonun yer aldigini ifade eden Akyüz, "Kazilar yapilirken hem projesi hem de tadilati yapilacak. Yani insanlarin oturacagi yerler, seyir teraslari ve orijinaline uygun mekanlar olusturulacak. En azindan Tokat Kebabi yapilan bir yer ya da insanlarin çayini yudumlayacagi bir yer olacak. 'Tokat'ta Kaleye çikan 7 yil gidemez' diyorlar ya bu dogru bir söz. Çünkü bu güzelligi görenler Tokat'tan ayrilamaz gerçekten" seklinde konustu.
Tokat Kalesi'nin film yapimcilarinin, yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çektigini aktaran Akyüz, söyle devam etti: "Burasi dogal bir plato. Türkiye'de böyle bir kale bulmak zor. Sehir merkezine yakinligi, sarp olusu ve hiç istila görmemesiyle ender kalelerden bir tanesi. Film yapimcilari da böyle bir kalede film çekmek için talepte bulunuyorlar.
Kore televizyonlarindan Brezilya televizyonlarina kadar bu konuda bizden bilgi isteyen çok ülke oldu. Biz onlara gerekli bilgileri gönderdik. Hatta Güney Kore'den bir ekip gelip burada belgesel çekti. Drakula'nin burada kalmis olmasi insanlarin çok ilgisini çekiyor."