Yurt Disindan Köy Hayatina Döndüler

Fransa'da uzun yillar bir uçak firmasinda çalisan Hatice Arar ile Hollanda'da bir firmada elektrik mühendisi olarak çalisan Murat Güler yurt disindan memleketleri Tokat’a dönerek atil durumdaki ahirda istiridye mantari üretmeye basladi. Fransa'ya ailesi ile birlikte 1975 yilinda yerlesen 3 çocuk annesi Hatice Arar (49), Paris'ten memleketi Tokat'in Bagbasi köyüne dönerek babasindan kalan eski ahirda mantar yetistirmeye karar verdi. Halk Egitim Merkezinde kursa yazilan Arar, burada Hollanda'dan memleketi Tokat'a dönüs yapan elektrik mühendisi 2 çocuk babasi Murat Güler (42) ile tanisti. Ortak mantar üretmeye karar veren girisimci gurbetçiler, yaklasik 5 aydir deneme üretimi yapiyor. Ahirda istiridye mantari üretimini basaran iki ortagin hedefi isi büyüterek istihdam saglamak.

 

Fransa'da uçak sirketinde çalisirken sürekli kalabalik bir ortamdan dogaya dönmek istedigini ifade eden Arar, memleketi Tokat'a dönerek babasindan kalma yeri degerlendirmek istedigini kaydetti. Bir süre arastirma ve egitim aldiktan sonra 89 yildir bos durumda bulunan ahirda mantar üretimine basladiklarini belirten Arar, "Amcamin kizi 'Yerim var bos durumda mantar yapalim' dedi. Yilbasindan bu yana diger ülkelerde mantar üretimi nasil yapiliyor arastirdim. Mayis ayinda Fransa'dan dönerek çalismaya basladim" dedi.

 


Kadin olarak bir is yeri kurmanin zor olduguna dikkat çeken Arar, "Kadin olarak bir sey yapmak istediginizde ciddiye alinmiyorsunuz. Kursta Murat beyle tanistim, mantar üretimine basladik. Hedefimiz isimizi büyüterek istihdam saglamak. Tokat’ta mantarciligi profesyonel bir sekilde yapmak istiyoruz" diye konustu.

 

Hollanda'nin en büyük bir sirketlerinden birisinde elektrik mühendisi olarak yaklasik 20 yil çalistiktan sonra oranin sosyal hayatindan sikilarak memleket sevgisi nedeniyle yurda dönüs yaptigini ifade eden Murat Güler ise devletine milletine yararli olabilmek için yatirim yapmak istedigini söyledi. Ahirda deneme amaçli mantar üretimine basladiklarini ifade eden Güler, "Yaklasik 5 aydir mantar üretiyoruz ve sonuçlarindan memnunuz. Bu isi yapmak isteyenlerin egitim alarak yönelmelerini isterim. Çünkü biz millet olarak üretmeye mecburuz. Çok fazla disariya bagimliyiz. Artik kendimizin üretmeye geçmesi lazim. Bunun için bence istekli olanlar egitim alarak bu isi denemelerini isterim" seklinde konustu.

 

14 yasina kadar Istanbul'da büyüdükten sonra Hollanda’ya gittigini ifade eden Güler, büyük sehirlerin kalabaligi ve stresinden biktigini belirterek, "Köy hayati özlem duydugumuz bir seydi özellikle memleketim ve beni çok çektigi için buna karar verdik. Insanlara istiridye mantarini tanitmak istiyoruz. Et kadar vitamin ve protein barindiriyor. Su anda büyük marketlere mantar veriyoruz hatta yetistiremiyoruz. O nedenle Akbelen'de kurdugum tesisin devaminda bunu çogaltmaya çalisiyoruz" ifadelerini kullandi. https://www.haberturk.com/tokat-haberleri/63963835-yurt-disindan-koy-hayatina-dondulergurbetciler-memleketleri-tokata-donerek-atil-durumdaki

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..