Üniversite-sanayi işbirliğine dayanmakta olan “İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı” kapsamında, İhracatçı Birlikleri üyesi şirketlerde inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması, inovasyon yönetimi altyapısının oluşturulması, güçlendirilmesi, her bir kurumun kendi hedeflerine, yapısına ve ihtiyaçlarına uygun kurumsal inovasyon sistemlerinin tasarlanması ve hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.
Programın Hedefleri
Program süresi olan 11 aylık süreçte, program kapsamında seçilecek İhracatçı Birlikleri Üyesi firmalarda;
Çalışma Sonunda Her Bir Firmada Ulaşılması Hedeflenen Çıktılar:
Gerçekleştirilecek Faaliyetler Nasıl Planlanmıştır?
Program kapsamında seçilecek olan faaliyetler 10 ana fazdan oluşmaktadır;
Yukarıda belirtilmiş olan fazlar, belli bir sırayı takip etmekle beraber, belli durumlarda birbirleriyle örtüşecek zaman aralıklarında gerçekleştirilecektir.
Programın Süresi
Program, toplam 12 ay sürecek, bu süreçte firmaların ve mentorların aktif olarak 11 ay süresince faaliyetleri sürdürmeleri beklenecektir. (Ağustos ayı programda yıllık izinler için ayrılmıştır. Ağustos ayında faaliyet yapılması beklenmemekte, ayrıca mentorluk hizmet ödemesi de yapılmamaktadır).
Programın Başvuru Dönemleri
Programın başladığı tarihten bu yana, Kasım 2016, Kasım 2017, Ocak 2018, Nisan 2018, Temmuz 2018, Ekim 2018, Nisan 2019 ve Ekim 2019 dönemleri olmak üzere 8 dönem açılmış 6 dönem tamamlanmış, Nisan 2019 ve Ekim 2019 dönemleri devam etmektedir. Programın dokuzuncu dönemine dahil firmalar ise 1 Nisan 2020 tarihinde faaliyetlerine başlayacaktır.
Programın İşleyişi
Program kapsamında katılım gösterecek her bir şirket ile ilgili bölgedeki üniversitede inovasyon yönetimi alanında çalışmakta olan bir akademisyen/yetkili kişi “mentor” olarak eşleştirilecektir. Söz konusu kişiler tarafından, 11 ay süresince belli bir yol haritasını takip edecek şekilde mentorluk desteği sağlanacak ve belirlenen hedeflere ulaşılması amaçlanacaktır.
Programda görev alacak mentorların seçiminde öncelikli seçim kriteri “inovasyon yönetimi konusundaki uzmanlık ve uygulama deneyimi” seviyesidir.
Program süresince mentor, eşleştirildiği şirket ile ortak olarak belirlenecek gün ve saatte, her hafta bir gün en az 4 saatlik bir zaman diliminde şirketi ziyaret edecek ve şirketlerin inovasyon kapasitelerinin artırılması çalışmalarında mentorluk yapacaktır. Bu süreç içerisinde katılımcı her bir firmanın, inovasyon çalışmalarına yakın bir uzmanlığı olan bir yöneticisini şirket içi proje lideri olarak görevlendirmeleri beklenmektedir.
3., 6. ve 9. ay sonunda tüm mentorların ve firmaların katılacağı deneyim paylaşım toplantıları yapılacaktır.
Mentorların ve firmaların aylık olarak gerçekleştirilecek faaliyetler ve elde edilen çıktılar konusundaki gelişimleri, gözlem ve önerilerini, TİM – InoSuit portalına ( www.inosuit.com ) raporlamaları beklenmektedir.
Programda Mentorluk Desteği Sağlayacak Akademisyenlerin/Yetkili Kişilerin Yükümlülükleri
Programa Katılım Gösteren Şirketlerin İdari Yükümlülükleri
Programda Yer Alacak Şirketler Nasıl Belirlenecek?
Programda yer alacak ve desteklenecek olan şirketler, başvuru formunu eksiksiz olarak ve belirtilen tarihe kadar dolduran şirketler arasından, formda verilen cevapların niteliğini göze alacak şekilde TİM tarafından yapılacak bir ön değerlendirme sonucunda ve başvuru formunu dolduruş tarihleri de göz önüne alınarak belirlenecektir.
Programda Mentor Hizmet Bedeli Ödemesi Nasıl Yapılacaktır?
Her bir üniversite için 11 ay süresince, firma başına aylık mentorluk ücreti İstanbul'da bulunan üniversite akademisyen/yetkili kişilere vergiler hariç aylık 4.000 TL, İstanbul dışında bulunan üniversite akademisyen/yetkili kişilere vergiler hariç ayda 3.000 TL olarak belirlenmiş olup, bu ücret üniversitelerimize firmalarımız tarafından üniversite-sanayi iş birliği projeleri kapsamında ödenecektir.
Programa Katılım Gösteren Şirketlerin Finansal Yükümlülükleri
Program finansmanı, TİM'in ve bağlı bulunulan ihracatçı birliklerinin toplam % 25 desteği ve programda yer alacak firmalarımızın % 75 katkısı ile gerçekleşecektir. Söz konusu finansman modeline göre; programa katılım gösterecek her bir şirketin 11 ay süresince program kapsamında alacağı mentorluk hizmetleri karşılığında;
Programda Mentor Olarak Yer Almak İsteyen Akademisyenler/Yetkili Kişiler Başvurularını Nasıl İletebilirler?
Programda mentor olarak yer almak isteyen akademisyenler/yetkili kişiler başvurularını, http://www.tim.org.tr/tr/inosuit-mentor-kayit.html linkindeki mentor başvuru formunu doldurmaları yeterli olacaktır.
Programda Yer Almak İsteyen Şirketler Başvurularını Nasıl İletebilirler?
Programda yer almak isteyen şirketler başvurularını http://www.tim.org.tr/tr/inosuit-firma-kayit.html linkteki firma başvuru formunu doldurmaları yeterli olacaktır.
Programın İzleme ve Değerlendirmesi Nasıl Yapılacaktır?
Programın ilerleyişi her ay sonunda mentor akademisyenler/yetkili kişiler tarafından TİM yönetimine İnoSuit portalı üzerinden yazılı olarak raporlamalar halinde ve belirlenen formata göre sunulacak, kendilerine teslim ettikleri raporlamalar üzerinden geri dönüşler ve öneriler verilecektir. Benzer şekilde, her bir şirketteki inovasyon sürecinin yönetilmesinden sorumlu yöneticilerin de, aylık değerlendirme formlarını doldurarak TİM ile paylaşmaları, bu şekilde programın ilerleyişi hakkındaki görüşlerini, gözlemlerini ve önerilerini iletmeleri amaçlanmaktadır.
Aylık takip ve değerlendirme raporlarına ek olarak; her 3 ayda bir programda yer alan tüm akademisyenlerin/yetkili kişilerin bir araya gelerek deneyim paylaştıkları, benzer ancak ayrı bir etkinlikte de tüm inovasyon yöneticilerinin deneyim ve önerilerini paylaştıkları etkinlikler düzenlenecektir. Programın 12. ayında da başarı hikâyelerinin paylaşıldığı bir kapanış etkinliği gerçekleştirilecektir.
Bilgi almak ve her türlü sorularınız için inosuit@tim.org.tr adresine mail gönderebilirsiniz.
İnovasyon Haftası kapsamında sergilenen firma posterlerine https://we.tl/t-79eB0r2PIr linkinden erişim sağlanabilir.
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/inosuit-inovasyon-odaklı-mentorluk-programı-9abb45144
Twitter: @inosuit