Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu İçin Ön Talep Toplanıyor
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı kapsamında, TR83 Bölgesinde (Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat) küresel ölçekte rekabetçilik için yüksek katma değerli üretimin geliştirilmesi; işletmelerin yeşil ve dijital teknolojilere dönüşümlerinin hızlandırılarak kaynak verimliliğine yönelik uygulamaların yaygınlaştırılması için çeşitli çalışmalar yürütmektedir.
Bölgemizdeki firmalarla gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde yapılan görüşmelerde, yeni mezun mühendislerin lisans döneminde aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimlerle piyasaya ilk çıktıklarında zorlandıkları; belirli bir süre diğer çalışanlardan destek almak durumunda kaldıkları ve arzuladıkları pozisyonlarda çalışabilmek için ilave eğitim almaları gerektiğine inandıkları ortaya çıkmıştır. Yeni mezun mühendislerin firmalara ve genel ekonomiye olan katkılarının ancak uzun bir oryantasyon ve eğitim sürecinden sonra ortaya çıktığına değinilmiştir.
Bu ihtiyaçlara binaen Ajansımız tarafından tasarlanan “Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu” programı ile firmaların yalın ve dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlayacak mühendis kaynağı oluşturularak bölgesel kalkınmaya destek verilmesi amaçlanmaktadır.
Faaliyet yeni mezun mühendislerin reel sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde yetiştirilmesini, Endüstri 4.0, yalın dönüşüm, dijital dönüşüm ve verimlilik eksenlerinde bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Program kapsamında katılımcılara teorik ve uygulamalı eğitimler sunularak onların iş gücü piyasasına daha hızlı adapte olmaları ve istihdam olanaklarında rekabet avantajı elde etmeleri hedeflenmektedir.
Faaliyet kapsamında fakültelerin mühendislik bölümlerinden mezun ya da son sınıf öğrencisi 15 genç kadın, 3 aşamalı bir mühendis geliştirme programına katılacaktır;
• Yalın Dönüşüm Eğitimi: Katılımcılar, yalın üretim ve verimlilik uygulamaları konusunda teorik ve uygulamalı eğitimler alacaktır.
• Dijital Dönüşüm Eğitimi: Endüstri 4.0 ve dijital teknolojilerin üretim süreçlerine entegrasyonu üzerine eğitimler verilecektir.
• Saha Deneyimi: Katılımcılar, 4 aylık sektörel dönüşüm projelerinde görev alarak firmaların dönüşüm süreçlerine katılım sağlayacaktır.
Eğitim içeriği 6 gün yalın üretim + 1 gün dijital dönüşüm eğitimi şeklinde toplam 7 gün (42 saat) olacak şekilde gerçekleştirilecektir. Teorik ve uygulamalı eğitimler sonunda katılımcılar Model Fabrika Öğren Dönüş Programında 4 aylık yalın/dijital dönüşüm projelerinde görevlendirilerek saha deneyimi kazandırılacaktır. Eğitimler ve sanayi uygulamaları sonunda tüm sürecin en az %80’ine katılım sağlayan kursiyerlere sertifika verilecektir. Program kapsamında işletmelerle imzalanacak protokoller vasıtasıyla kursiyerlerin istihdam sürecinde uygun firmalara yerleştirilmesine destek sağlanacaktır.
Kalkınma Ajanslarının 2025 yılı “Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı” teması doğrultusunda programa,
Endüstri, makine, bilgisayar ve diğer mühendislik bölümlerinden mezun ya da son sınıf öğrencisi,
30 yaşını aşmamış kadınlar başvurabilecektir.
Eğitim Samsun Merkez OSB’de yer alan Samsun Model Fabrika’da gerçekleştirilecektir. Eğitim ücretsiz olup aynı zamanda kursiyerlerin öğle yemekleri karşılanacaktır. Programa 2025 Mart ayının son haftasında başlanılması ve 2025 Eylül’de tamamlanması beklenmektedir. Tarihler e-posta yoluyla ilgili katılımcılara bilahare bildirilecektir.
Başvurular 03-17 Mart 2025 tarihleri arasında aşağıdaki link üzerinden yapılacaktır.
Not: Ajans yeterli ya da uygun nitelikte başvuru almaması durumunda eğitimi iptal etme hakkını saklı tutar.