OKA İmalat Sanayiinde Yeşil Dönüşüm Yönetim Danışmanlığı Programı Başvuruya Açıldı
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı kapsamında, TR83 Bölgesinde (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) üretim sürecinde yaratılan değerin ve üretilen ürünlerin ihraç edilebilirliğinin artırılması ile ihracat yapan işletme sayısının ve kg başına ihracat değerinin artırılması için çeşitli çalışmalar yürütmektedir.
9 Kasım 2019 tarihinde AB, iklim değişikliği bağlamındaki hassasiyetini bir basamak ileri taşıyarak, çevre ve sürdürülebilirlik konularında somut ve ilgili tüm taraflar açısından bağlayıcı bir rota izleyeceğini açıklamış, söz konusu yaklaşımın açık taahhüdü niteliğinde bir inisiyatifler paketi olan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı (AYM) kamuoyuna duyurmuştur. Bu Mutabakat, Avrupa Birliği’nin yeni sanayi politikasının ve ekonomik büyüme stratejisinin çerçevesini çizmektedir.
Gümrük Birliği kapsamında bütünleşme tesis ettiğimiz AB Tek Pazarı üzerinde dönüştürücü etkilere sahip olacak Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, hem aday ülke statüsü hem Gümrük Birliği ortağı olarak Türkiye’nin AB’ye ticari uyumu üzerinde önemli etkileri olacaktır. İklim ve çevre ile ilgili değişiklikler Türkiye’nin de içinde bulunduğu pek çok ülke için hem çeşitli riskler hem de fırsatlar içermektedir.
Ajansımızın 2023 yılı Çalışma Programında yer alan İmalat Sanayinde Yeşil Dönüşüm Yönetim Danışmanlığı Programı ile Bölge illerinde 8 adet (her ilden 2 adet) firmaya 5 ay boyunca aşağıda belirtilen konularda danışmanlık hizmeti sağlanacaktır:
Sınırda karbon düzenlemesine tabi olabilecek öncelikli imalat sanayi sektörlerinde (demir-çelik, çimento, alüminyum, elektrik ve gübre) sera gazı salınımının azaltılması,
Temiz üretim uygulamaları ile endüstriyel tesisler mevcut en iyi tekniklerin (MET) kullanılmasına yönlendirilmesi, su tüketiminin azaltılması, su ve hava kirliliğinin önlenmesi, enerjinin verimli kullanılması ve atığın en aza indirilmesi,
Enerji verimliliği ve düşük karbonlu ısıtma ve soğutma sistemlerinin yaygınlaştırılması,
Yeşil Mutabakat hedeflerine ulaşmak için dijital dönüşüm potansiyelini önemli bir kolaylaştırıcı olarak gören, yeşil ve dijital dönüşümün birbirini tamamladığı “ikiz dönüşüm yaklaşımı”.
Faaliyete katılım ücretsiz olup katılımcılara herhangi bir ödeme de yapılmayacaktır.
Yeşil Dönüşüm Yönetim Danışmanlığı Programına katılmak için başvuru yapacak firmalar arasından aşağıda sıralanan kriterlere göre seçim yapılacaktır;
İhracat tutarı (son 1 ve 3 yıllık),
AB ülkelerine İhracat tutarı (son 1 ve 3 yıllık),
Enerji tüketimi,
İhracat departmanında personel görevlendirilmesi (zorunlu değil, tercih sebebi).
Danışmanlığın Temmuz ayında başlayıp Kasım ayının sonuna kadar yüz yüze ve uzaktan gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Başvurular 22 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacaktır.
Not: Bu ilan talep toplamaya yönelik olarak hazırlanmıştır, Ajans yeterli ya da uygun nitelikte başvuru olmaması durumunda danışmanlık faaliyetini iptal etme hakkını saklı tutar.