"2023 Hedeflerine Dogru Orta Karadeniz Bölgesi’nde Ar-Ge ve Yenilikçilik" Paneli Hitit Üniversitesinde Gerçeklestirildi
Orta Karadeniz Bölgesel Inovasyon Stratejisi (OKABIS) kapsaminda "2023 Hedeflerine Dogru Orta Karadeniz Bölgesi’nde Ar-Ge ve Yenilikçilik" Paneli, 5 Mart 2014 tarihinde Çorum’da Hitit Üniversitesi Rektörlük Toplanti Salonunda gerçeklestirildi.
OKABIS Danisma Kurulu toplantisinda alinan karar sonucunda, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi isbirliginde gerçeklestirilen panele, Kurul üyeleri, Üniversite ögretim üyeleri ve ögrenciler, özel sektör, kamu sektörü ve sivil toplum kuruluslarindan temsilciler katildi.
Panel, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Reha Metin ALKAN’in açilis konusmasiyla basladi. ALKAN, konusmasinda bu ve benzeri toplantilarin, inovasyon konusunda isbirligi imkanlarinin ve fikirlerinin gelistirilmesi açisindan çok önemli oldugunu, bu çalismalarla önemli mesafeler alinabilecegini belirtti.
Panelde ilk sunum, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmani H.Akin UGURLU tarafindan gerçeklestirildi. Sunumda, Strateji eylem planinin amaci, Ajans faaliyetleri ve Danisma kurulu aktivitelerinden bahsedildi. Daha sonra Çorum Bilim, Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Murat OCAK tarafindan Bakanligin ar-ge ve yenilikçilik konularinda (San-Tez, Teknogirisim Sermayesi, Teknoloji Gelistirme Bölgeleri, Kümelenme Destek Programi, vb) verdigi destekler detayli olarak katilimcilara aktarildi. Bu sunumun son bölümünde ise Üniversite-Sanayi isbirligi sayesinde taraflarin kazanimlarindan bahsedildi. Bir sonraki panelist olan Ufuk GENÇOGLU, yararlandigi, Bakanlik desteklerinden biri olan Teknogirisim Sermayesi konusundaki tecrübelerini katilimcilara anlatti. Son olarak Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof.Dr.Halil AYKUL tarafindan, Üniversitenin basvuru sahibi ve ortak oldugu Ar-Ge ve yenilik konularindaki AB Projeleri (Hayatboyu Ögrenme ve Yenilik Transferi) ve TÜBITAK’in TEYDEP 1505 Sanayi Isbirligi Projeleri hakkinda faaliyetler, kazanimlar ve iyi uygulama örnekleri aktarildi.
Sunumlar sonrasinda Ajansin katilimcilara dagitigi inovasyon konusuyla ilgili anket sonuçlari katilimcilara açiklandi. Anketteki amaçlardan biri, ülkenin 2023 hedefleri dogrultusunda GSYIH içindeki Ar-Ge harcamalarina daha fazla pay ayrilmasi ve ihracatta ileri teknolojili ürünlerin payinin artirilmasi gerektiginin vurgulanmasi idi. Katilimcilarin, inovasyon tanimlarindan “Inovasyon, toplumsal hayati kolaylastiran her türlü yeni düzenlemedir” ve “Inovasyon, kullanim kolayligi saglayan yeni fikirler icat etmektir” ifadelerini benimsedigi görüldü. Bu konuyla ilgili hizmet kalitesinin artmasi ve firmalarin rekabet gücünün yükselmesi önündeki en büyük engel olarak “nitelikli insan gücü eksikligi” gösterildi. Son olarak inovasyon konusunda öncelikli olarak hangi sorunun cevabinin bulunmasinin istendigi bölümde “Inovasyon faaliyetlerini nasil baslatabiliriz ve inovasyon kültürünü nasil olusturabiliriz” sorusu ön plana çikti.
Panelin son bölümünde katilimcilarin görüslerinin alindigi bölümüne geçilmistir. Üniversite derslerinde sanayi tecrübesi olan özel sektör temsilcilerinin tecrübelerinin paylasilmasinin önemli oldugu vurgulandi. OKA’nin haziran ayinda gerçeklestirecegi Bölgesel Inovasyon Proje Pazari’nin ögrenciler için çok degerli oldugu ve ileriki dönmede mümkünse Üniversite ögrencileri için de benzer bir faaliyetin organize edilebilmesi tartisildi. Bu seneki yarismanin ana temasinin “toplumsal hayatta yenilik” oldugu vurgulandi ve OKA’nin toplumsal inovasyona iliskin çalismalarindan bahsedildi. Yine ilkögretimdeki “teknoloji tasarim” dersi alan ögrenciler ile üniversite ögrencilerinin dahil oldugu “proje okulu” fikri öne sürüldü. Bu sayede ilkögretimdeki ögrencilerin Ar-Ge ve inovasyon fikrine daha kolay adapte olabilecegi vurgulandi.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..