13 EYLÜL 2024

40 Yıl Sonra Ayağa Kaldırılan Gümüşhacıköy Kenevir Fabrikası İçin Yeniden Hasat Zamanı

Yaklaşık 40 yıl sonra OKA SOGEP desteğiyle yeniden faaliyete başlayan Gümüşhacıköy Kenevir Fabrikası yeni hasat dönemiyle yoluna devam ediyor.

Türkiye’nin %100 Kenevirden İplik Üretimi Gerçekleştiren Tek Tesisi

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde 85.000 metrekare arsa üzerine kurulmuş olan Gümüşhacıköy Kenevir Fabrikası Türkiye’nin %100 kenevirden iplik üretimi gerçekleştiren tek tesisi.

Fabrika, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile desteklenen “Unutulmaya Yüz Tutmuş Kenevir Yetiştiriciliğinin ve Sanayisinin Canlandırılması Projesi” kapsamında ayağa kaldırıldı. Yılda 1.000 ton kenevir işleme kapasitesine sahip olan fabrikada 2 yıldır yeniden üretim yapılıyor.

Güncel rakamla toplam bütçesi 6.8 milyon TL olan proje kapsamında proje yararlanıcısı Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi’ne 6.1 milyon TL tutarında destek sağlandı. Atıl durumdaki fabrikada yer alan 10 adet kenevir havuzunun ve idari binanın tadilatı gerçekleştirildi, mevcut makineler modernize edildi. Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla İSO 500 içerisinde yer alan MEM Tekstil firması projeye iştirakçi olarak dâhil edildi.

Sözleşmeli Tarım Uygulaması İle Üretilen Kenevirler Fabrikada İşleniyor

Proje kapsamında Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi ve 19 Mayıs Üniversitesi tarafından köylerde kenevir tarımına yönelik çiftçi eğitimleri gerçekleştiriliyor. Tekstil, tıp, kozmetik, savunma sanayi ve gıda gibi alanlarda kullanılan kenevirin önemine de işaret edilen eğitimlerde çiftçiler, sözleşmeli kenevir tarımına yönlendiriliyor. Bölge çiftçisi tarafından sözleşmeli olarak üretilen kenevirin tamamı İSO 500 içerisinde yer alan proje iştirakçisi MEM Tekstil tarafından satın alınarak fabrikada kenevir ipine dönüştürülüyor.

Kiziroğlu Köyü’nde düzenlenen kenevir hasat programında açıklamada bulunan Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi Başkanı Ümüt Yetişir, yörede 40 yıl sonra yeniden kenevir hasadına başladıklarını belirtti. Yetişir, “OKA’nın desteği olmasaydı, fabrikayı tekrar açamazdık. Bu destekle makinelerimizin bütün ekipmanlarını değiştirdik. 13 makinemiz var, şuan hepsi faal durumda. Aynı makinelerle üretim yapıyoruz. 40 yıldır ekilmeyen bir ürünü yeniden kazandırmak kolay değil. Kooperatifimizin 287 üyesi var, birçoğu keneviri yeniden üretmeye başladı. Köy ziyaretleri ve toplantılar yapıyoruz. Ekmek isteyen çiftçilere sözleşmeli ekim yaptırıyoruz.” dedi.

Fabrikanın işletmesini gerçekleştiren MEM Tekstil Teknik Müdürü Ahmet Oruç ise, “Burası, keneviri elyaf haline getirip iplik haline getirebilen tek tesis. Burada ürettiğimiz %100 kenevir ipliğimizle döşemelik kumaşlar, halı kumaşları, daha da incelterek ev tekstiline yönelik ürünler üretiyoruz. Her geçen gün daha da güzel şekilde devam ediyor. Kooperatifle birlikte sözleşmeli tarım yapıyoruz. Üretim alanımız giderek artıyor. Her tarafı örümcek ağı saran tesisin ayağa kaldırılması kolay değildi ancak şu an bütün makineler çalışır vaziyette. Güzel bir iş birliği oldu.” şeklinde konuştu.

Samsun ve Amasya Merkezli Bölgede Kenevir Ekosistemi Kuruluyor

Orta Karadeniz Bölgesi’nde kenevir üretiminin yaygınlaşması ile birlikte bölgeye yeni yatırımcılar da ilgi gösteriyor. Ajans koordinasyonunda bölgeye kazandırılan yatırımlar sayesinde kenevir konusunda tohum ıslahından entegre işleme tesislerine, sözleşmeli çiftçilikten, akademik desteğe ve Ar-Ge çalışmalarına kadar bölgede Samsun ve Amasya merkezli bir kenevir ekosistemi kuruluyor.

Tohum ve lif amaçlı gerçekleştirilen kenevir tarımında Orta Karadeniz Bölgesi Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Amasya, son 4 yılda ortalama 265 ton kenevir tohumu üretimiyle birinci sırada bulunuyor. 2020 yılında 14 bin metrekarede yapılan kenevir lifi üretimi, sadece üç yıl içinde 1 milyon 758 bin metrekareye çıkıyor. Bu büyüme, bölgeye yeni bir soluk getiriyor; atıksız, ekonomik potansiyeli yüksek ve stratejik bir ürün olan kenevirin bölgenin yerel kalkınma serüvenindeki geleceğine dair umutları yeşertiyor.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..