Ajansimizin görevlerinden biri, Bölgenin kaynak ve olanaklarini tespit etmeye, ekonomik ve sosyal gelismeyi hizlandirmaya ve rekabet gücünü artirmaya yönelik arastirmalar yapmak, yaptirmaktir. Bu kapsamda hazirlanan tematik raporlarla kisa bilgiler ve dokümanlara ulasabileceginiz linkler asagida verilmektedir.
· Seçilen EUROSTAT verileri kullanilarak TR83 Bölgesi ile Avrupa ve Türkiye’den Bazi Bölgelerin Karsilastirilmasi
Bu çalismada amaçlanan hedef, Düzey2 bazinda EUROSTAT (Avrupa Istatistik Ofisi) verileri kullanilarak TR83 Bölgesini Avrupa’dan seçilen Bölgelerle karsilastirabilmektir. Çalismada Türkiye’nin Düzey2 Bölgeleri verilerinin mevcut oldugu 21 kriter isiginda toplam 18 Düzey2 Bölgesi karsilastirilmistir.
Dünyada yasanabilir ülke ve sehir kavramlari son yillarda öne çikmaktadir. “Yasanabilirlik” kavraminin sabit bir veri seti bulunmamaktadir. Ancak, bu kavramin öne çikmasinin en önemli sebeplerinden biri yalnizca ekonomik verileri degil; saglik, egitim vb gibi farkli degiskenlerin dikkate alinmasiyla olusturulmasidir. Artik yasanilan sehir veya ülkenin yalnizca ekonomik açidan degil, ayni zamanda sosyal imkânlar açisinda da avantajli olmasi aranmaktadir. Çalisma içerisinde Avrupa’da “yasanabilir sehir” anketlerinde ön siralarda yer alan illerin içinde yer aldigi Bölgelerin verilerinin degerlendirilmesi de bu açidan önem arz etmektedir.
Samsun Yerel Esitlik Eylem Plani, Kadin Dostu Kentler Birlesmis Milletler Ortak Programi kapsaminda yapilmis olan bir çalismadir. Projenin genel amaci yerel düzeyde kadin-erkek esitliginin güçlendirilmesidir. Proje kapsaminda öncelikle 2010 yilinda Il Kadin Haklari Koordinasyon Kurulu (IKHKK) olusturulmustur. Kurul yaptigi toplantilar ve komisyon çalismalari sonrasinda Yerel Esitlik Eylem Plani’na temel olusturan görüsleri hazirlamis ve uzmanlarin incelenmesinden sonra eylem planina son hali verilmistir.
Ayrica, plan 2014 yilinda revize edilmistir. Planda toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasi için yapilmasi gereken faaliyetler egitim, saglik, ekonomik hayat, siddetle mücadele, karar alma mekanizmalarina katilim ve kentsel hizmetler ana basliklari altinda incelenmistir.
Bu çalismanin amaci, OKA tarafindan TR83 Bölgesi’ndeki imalat yapan firmalarin ihracat konusundaki kapasiteleri, beklentileri, ihracat yapmalari önündeki engellerin ve karsilasilan zorluklarin ölçülmesi ve bunlara iliskin degerlendirme ve öneri gelistirmektir. Bu çalismanin kapsami, TR83 Bölgesi’nde imalat sektöründeki firmalari içermektedir, yani Nace Rev.2 Kodu C:Imalat olan firmalardir. Yöntem kisminda belirtilen anketi dolduran firmalar degerlendirmeye alinmistir.
Çalismanin basinda TR83 Bölgesi’nin ihracati ile ilgili kisa bilgiler verilmistir. Böylece, TR83 Bölgesi’nin ihracat konusunda mevcut durumu ortaya konulmaktadir. Ardindan, imalatçi firmalarin doldurdugu anketin detayli bir görünümü ortaya konulmaktadir. Toplam 47 adet soru hazirlanmis olup verilen cevaplar dogrultusunda anket katilimcilari yönlendirmistir. Anket bir elektronik anket araciyla hazirlanip Bölgedeki imalatçi firmalara gönderilmistir. 60 firmadan gönderilen cevaplar derlenmistir. Yine bu kapsamda, hem girilen anket sayisini artirmak, hem de yüz yüze bilgiler alabilmek amaciyla imalat sektöründeki özel sektör firmalarina saha ziyaretleri gerçeklestirilmistir. Alinan bilgiler, derlenerek alt basliklar altinda sunulmustur. Bir sonraki bölümde ihracat destegi veren firmalarin destekleri anlatilmakta; son bölümde ise degerlendirme ve öneriler sunulmaktadir.
Ajansimizin görevlerinden birisi de Bölgemizin tanitimini gerçeklestirmektir. Bu çalisma kapsaminda, bölgemizin paydaslarimiza daha iyi tanitabilmesi amaciyla Bölgemiz verilerini içeren bazi önemli sosyal ve ekonomik veriler seçilerek derlenmistir. Bu doküman sayesinde paydaslarimizin Bölgemiz hakkindaki temel bilgilere kolaylikla erismesi hedeflenmektedir.