Aquakültür Sektörü Samsun’da Toplandı

Samsun, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)  katkıları ve EAST CCI Norveç – Norwegian Akuakültür Kümesi NAC iş birliği ile düzenlenen Aquakültür Kontak Forumu’na ev sahipliği yaptı.

Türk somonu ve balık yetiştiricilerinin karşılaştığı zorluklara çözüm sunabilecek dünya standartlarında teknolojileri tanıtmak, sürdürülebilir üretim sistemlerini teşvik etmek ve sektördeki iş birliği ağını güçlendirmek hedefiyle 13-14 Eylül’de düzenlenen Forum, Samsun TSO toplantı salonunda başladı.

Foruma Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve çevrim içi olarak Norveç Doğu Ticaret Odası Başkanı Hans Olav Rekdal katılırken, akuakültür sektöründen çok sayıda firma temsilcisi, Norveçli ve Türk iş insanları ile kurum temsilcileri yer aldı.

“Akuakültür sektörü gelişmeye çok açık”

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, forumun açılışında yaptığı konuşmada, akuakültür sektörünün gelişmeye çok açık olduğunu olduğunu vurguladı ve şunları kaydetti:

“Dünya nüfusunun ihtiyacını karşılamak için çok daha fazla deniz ürünü ihtiyacı olacağı ve bu rakamın avcılık ile sağlanamayacağı çok açıktır. Dolayısıyla akuakültür gelişmeye çok açık bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Denizlerin sunduğu sonsuz fırsatlar ile de akuakültürdeki bu gelişme beklentisi desteklenmektedir. Türkiye'de 2022 yılında 514 bin 805 ton akuakültür ürünü yetiştirildiğini görüyoruz. Bunun yüzde 28 iç sular, yüzde 72'si denizdeki üretimi oluşturuyor. Kabaca her yıl yüzde 10 oranında bir artış görüyoruz. İç sular ve deniz ürünleriyle birlikte de toplamda yaklaşık 850 bin ton su ürününden bahsedebiliyoruz. Bu etkinlikte akuakültür alanındaki fırsatları görüşeceksiniz. Pazarlama, depolama, taşımacılık, işleme ve değerlendirme, bakım ve ekipman üretimi gibi sektörlerle birlikte düşündüğümüzde ortada çok ciddi fırsatlar olduğu aşikar. Tüm paydaşlar adına bu forumun, iş görüşmelerinin başarıyla tamamlanmasını, dostluk zemininde her iki ülke için de ekonomik faydaya dönüşmesini diliyorum.”

“Akuakültür sektörü ilgimizi çekiyor”

OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin konuşmasında OKA olarak, denize dayalı kalkınma politikalarının ilgilerini çektiğini vurguladı. Şahin, “Kalkınma ajansları olarak bizler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yatırımların finasmanı ve yatırımların planlanması için gayret gösteriyoruz. Samsun’da yaptığımız bu toplantı Kalkınma Ajansları açısından geniş bir bilginiz ortaya çıkmasına sebep oluyor. Türkiye’nin kuzeyinde çok büyük bir potansiyeli olan Karadeniz, bu yatırımlar için Kalkınma Ajansları açısından büyük bir ilgiye neden oluyor. Biz OKA olarak 2016’da yılında Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi diye bir belge hazırlamıştık. Buradaki ana gelişim eksenlerinden bir tanesi mavi ekonomi yani denize dayalı kalkınma politikası ve buna ilişkin araçların geliştirilmesiydi. Bu yüzden bugünkü konu ilgimizi çekiyor” diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam Samsun'daki firmaların yapacağı iş birliklerinin önemli olduğunu, kentte sadece Türk somonu değil, birçok kültür balığı yetiştiriciliğinin artarak devam ettiğini söylerken, toplantıya çevrim içi olarak katılan Norveç Doğu Ticaret Odası Başkanı Olav Rekdal da deneyimlerini ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Konuşmaların ardından devam eden forumun ilk gününde Norveç’ten gelen sektörün uzman temsilcileri, açık deniz kafes uygulamaları, balık transferi, hasat ve işleme ekipmanları, atık değerlendirme teknikleri, kapalı devre yetiştiricilik, su iyileştirme ve kontrol sistemleri, otomatik yemleme sistemleri, su altı kamera sistemleri, uzaktan kontrol ve otomasyon gibi birçok önemli konuda katılımcıları bilgilendirdi.

İkili İş Birliği Görüşmeleri Gerçekleştirildi

Sektördeki yenilikçi teknolojileri tanıtarak üretim süreçlerinde verimliliği artırmayı, çevresel etkileri en aza indirmeyi ve kalite standartlarını yükseltmeyi amaçlayan etkinlikte ayrıca, Norveçli ve Türk iş insanları arasında ikili iş birliği görüşmeleri de gerçekleştirildi.

Aquakültür Kontak Forumu, ikinci gününde saha ziyaretlerinin gerçekleştirilmesiyle tamamlandı.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..