Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak İhracatın Desteklenmesi Konferansı Düzenlendi

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülmekte olan, “Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı” kapsamında “Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak İhracatın Desteklenmesi” temalı konferans düzenlendi.

20 Aralık’ta Samsun’da düzenlenen konferansa, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Tüfekçi, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Müdürü Dr. H. Bader Arslan, Karadeniz Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, MSC Karadeniz Bölge Müdürü Türker Çalık, Türk Eximbank Ankara Şube Müdürü Sadiye Yıldız, Ticaret Bakanlığı Kıdemli Şube Müdürü Pınar Aslan, iş dünyasından temsilciler, kamu ve sektörden katılımcılar ve dış ticaret eğitimi alan OMÜ’lü yabancı uyruklu öğrenciler katıldı.

OKA Genel Sekreteri İ. Ethem Şahin’in açılış konuşması ile başlayan konferans, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Tüfekçi ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in konuşmalarıyla devam etti.

“391 firmaya ulaşmış durumdayız”

2019’dan başlayarak katma değerli üretimin ve ihracatın desteklenmesinin Ajans için bir öncelik olduğuna ve 391 firmaya birebir ihracat danışmanlığı yapıldığına dikkat çeken Şahin,  “Ajansımızın 2019’dan itibaren başlayan dış ticaretin desteklenmesi manasında yaptığı faaliyetlerin bir özetini burada sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu toplantının maksadı, bütün bu başarıyı sizinle paylaşmak, aynı zamanda tecrübelerimizi de paylaşıp daha iyilerini yapmak. Ajans için Bölgede katma değerli üretimin ve ihracatın desteklenmesi 2019, 2020, 2021, 2022 yıllarında bir öncelikti. Önümüzdeki yıllarda da inşallah bu bir öncelik olmaya devam edecek. Yönetim Kurulu üyelerimizin liderliğinde biz bu konuda emin adımlarla ilerliyoruz. Bugün sabah itibarıyla aldığımız rapora göre 391 firmaya ulaşmış durumdayız. 391 firmaya birebir, diz dize nasıl ihracat yaparlar, hangi pazarlara ihracat yaparlar bunun desteğini veriyoruz. Bundan sonra firmalarımızın önünü açıyoruz. İnşallah daha fazlasını da yapmayı arzu ediyoruz.

Bu saydığımız yıllar içerisinde hem teknik destek programımızdan hem yönetim danışmanlığı faaliyetlerinden faydalanan işletmelerimiz var. Onlara teşekkür etmek istiyorum çünkü bu başarıya ortak oldular.” şeklinde konuştu.

“Bir akademik araştırma için Samsun’da, Amasya’da, Çorum’da ve Tokat’ta ciddi bir veri birikmiş durumda.”

Şimdiye kadar Bölgede ihracatın desteklenmesi adına yapılan çalışmaların önemli bir bilgi birikimi oluşturduğunu ve bunun bir akademik çalışmaya dönüşebileceğini de belirterek, yayın hayatına başlayan Bölgesel Kalkınma Dergisi hakkında bilgi veren Şahin, “Aramızda üniversitelerimizden hocalarımız aynı zamanda yüksek lisans ve doktora öğrencileri de var. Şuanda bir akademik araştırma için Samsun’da, Amasya’da, Çorum’da ve Tokat’ta ciddi bir veri birikmiş durumda. Bunun çok güzel bir akademik rapora, makaleye, çalışmaya konu olabileceğini düşünüyorum. Bu manada Ajans olarak hem destek hem yatırım tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra akademik bilginin üretilmesine de destek vereceğimizi buradan ifade etmek istiyorum.

Nitekim geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapıldı. Bu vesileyle tekraren söylemek isterim; Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı bir programda, Bölgesel Kalkınma Dergisi diye bölgesel kalkınma alanında bir akademik mecra tanıtıldı. Artık makale kabulüne başladı. Belki buradaki bu veri birikimi, bilgi birikimi, bu örneklem topluluğu da bir bilimsel çalışmanın altlığını oluşturabilir. Belki bu toplantının ilk çıktısı da buna benzer bir şey olur temenni ediyorum.” dedi.

“Bölgemizde ihracatın daha da artması için yeni araçları devreye sokacağız.”

Konferans’ta, Ajans’ın 14 Aralık’ta ilana çıktığı 12 milyon TL bütçeli “Turizm İşletmelerinin Modernizasyonu Finansman Desteği” ve 20 milyon TL bütçeli “İhracata Gençlik Aşısı Faizsiz Kredi Desteği” programlarının tanıtımı da yapıldı.

Genel Sekreter Şahin konuşmasında, Bölgede ihracat değerinin arttırılması ve ürün yerlileştirmeye yönelik projelerin hayata geçirilmesi ile dış ticaret alanında yeni iş imkânları oluşturulmasını amaçlayan İhracata Gençlik Aşısı Faizsiz Kredi Desteği’ne ilişkin şöyle konuştu:

Bu toplantıyı ikinci bir konunun vesilesi haline getirdik. İhracata verdiğimiz desteklerin yeni bir aracı olarak ‘İhracata Gençlik Aşısı’ adını verdiğimiz bir faizsiz kredi desteği programının ilanını geçen hafta yaptık. Bugün size bu programla ilgili kısa bir tanıtım yapacağız. İnşallah Bölgemizde, Samsunumuzda ihracatın daha da artması için yeni araçları devreye sokacağız.

Bir şehrin ekonomisinin büyüklüğünü, bir şirketin o sektördeki büyüklüğünü ifade ederken o şirketin ihracat rakamlarına atıfta bulunuyoruz. Bu noktadan yaklaşıyoruz konuya. Şehirlerimizin refahının ekonomik büyüklüğünün artışının en temel göstergesi, ilk akla gelen göstergelerinden ihracatın geliştirilmesi için yönetim kurulumuzun liderliğinde gelecek yıllarda da hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

“Üretenin ve ihracat yapanın her zaman önünü açmakta kararlıyız”

Konferansta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ihracat noktasında Samsun'un çok hızlı bir ivme gösterdiğini ifade etti.

2002 yılının rakamlarının hala hafızasında olduğunu anımsatan Başkan Demir, “Toplam 36 milyon dolar ihracatımız vardı. Şu anda 1 milyar doların üzerinde, 2 milyara doğru giden sürecin içerisindeyiz. Samsun'daki ihracat artışında kişisel gayretlerin, kişisel yeteneklerin, kişisel imkânların çok büyük katkısı var. Ama kişisel bu çabaları kurumsal anlamda bir yere taşımak zorundayız” diyerek şöyle konuştu:

“İşte OKA'nın şu anda yapmaya gayret ettiği şey bu. Ben de mesleğe sanayicilikle başlamış biri olarak bunu gönül rahatlığıyla ifade ediyorum. Her üretim yapan isterse, kendi üretimini ihracata uygun hale getirme şansına sahip. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşen ne varsa yaparız. Önce üretim sonra yurt içi ve yurt dışında kabul görecek şekilde ihracat yapma konusunda etkin bir çalışmaya ihtiyaç var. Bu konuda da OKA'nın çalışmaları takdire şayan."

Samsun'un çok önemli bir ihracat merkezi konumunda olduğunu dile getiren Başkan Mustafa Demir, kentteki birçok firmanın üretim ve ihracat noktasında ilkler arasında yer aldığını vurguladı. Samsun'un böyle bir özelliğinin olduğunun da altını çizen Başkan Demir, “Sanayi yatırımları noktasında Türkiye'nin en iyi lokasyonlarından biri. Dış ticaret konusunda da altyapısı sağlam ve güçlü bir şehiriz. Onun için Büyükşehir Belediyesi olarak biz üretim alanında, ihracat alanında, dış ticarette huzurunuzda söylüyorum. Belediyenin uygulamalarında, çalışma sisteminde veya sistemsizliğinden işi aksayan, olması gerektiği gibi işi yürümeyen herhangi bir arkadaşımız varsa lütfen bana ulaşsın. Bu konuda eksiğimiz varsa bize yazık. Bu şehre yazık. Taş üstüne taş koyanın her zaman yanındayız. Büyükşehir Belediyesi olarak üretenin ve ihracat yapanın her zaman önünü açmakta kararlıyız. İnşallah önünü açmaya devam edeceğiz." dedi.

Konuşmaların ardından OKA Katma Değerli Üretim ve İhracat Birim Başkanı Ahmet Arif Sarıoğlu ve Turizm ve Markalaşma Birim Başkanı Dr. Mesut Kılıç tarafından yeni destek programları İhracata Gençlik Aşısı Faizsiz Kredi Desteği Programı ve Turizm İşletmelerinin Modernizasyonu Finansman Desteği Programı tanıtım sunumları gerçekleştirildi.

Program tanıtımlarından sonra Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Müdürü H. Bader Arslan’ın moderatörlüğündeki panelde ‘ihracat’ üzerine konuşuldu.

Panelist Karadeniz Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, İhracatçı Birliği olarak firmalara her konuda destek olduklarını belirterek ihracat yapmanın dünyayı tanımak olduğunu söyledi ve ihracat yapmanın önemine değindi. Ticaret Bakanlığı Kıdemli Şube Müdürü Pınar Aslan ise ihracat gibi zorlu bir süreçte teşvik ve bakanlığın destekleriyle firmaların her zaman yanlarında durduklarını dile getirirken, Türk Eximbank Müdürü Sadiye Yıldız da, Türkiye’de yapılan ihracatın yüzde 20’sini desteklediklerine vurgu yaparak, ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen malın ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması konusunda firmalara teşvik konusunda yardımcı olduklarını ifade etti. Samsun’un lojistik potansiyeliyle ilgili konuşan MSC Karadeniz Bölge Müdürü Türker Çalık ise MSC olarak Samsun ve Trabzon’dan ofisleriyle birlikte firmalara destek olduklarını belirtti.

“Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak İhracatın Desteklenmesi Konferansı”, Ajansımız teknik destek programı kapsamında uygulanan, OMÜ'lü uluslararası öğrencilerin dış ticaret elçileri olarak yetiştirildiği "Samsun’un İhracat Kapasitesinin Arttırılması Projesi Katılım Belgesi Takdim Töreni ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..