CMDP Destekli Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi Tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ajansımız yürütücülüğünde uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Samsun Üniversitesi’nin “Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İş Birliklerinin Oluşturulması Projesi” ile kurulan “Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi” için Tanıtım Programı düzenlendi.

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Samsun Teknik Hangarında, 11 Ağustos’ta gerçekleştirilen Tanıtım Programına; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Terzi, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Prof. Dr. Salih Kesgin, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Haluk Akyüz, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, iş dünyasından büyük ölçekli firmaların üst düzey yöneticileri, protokol üyeleri ile akademik ve idari personeli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, açılış ve protokol konuşmalarıyla devam etti.

“Samsun ve Türkiye adına büyük bir kazanımdır”

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Üniversitelerin sadece mevzuatta tanımlanmış görevleri yerine getirmeleri yanında sahip oldukları fiziki imkânları ve nitelikli insan kaynağını en iyi şekilde kullanarak özelde bulundukları kentlere, genelde ise ülkelerinin sosyal, ekonomik, kültürel sorunlarına çözümler üretebilmek için yoğun çaba da sarf etmeleri gerektiğine inanıyoruz. İşte bu çabanın bir sonucu olarak Sanayi Bakanlığımız tarafından fonlanan Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programı kapsamında hazırladığımız “Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması” projemiz 2022 yılında Sanayi Bakanlığımız tarafından desteklenmesi sonucu Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezimiz hayata geçmiştir. Projemize inanan, destek veren ve finansman sağlayan başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır ile 66. Hükümet Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, projemizin Sanayi Bakanlığına sunmaya değer gören Sayın Valimiz Doç. Dr. Zülkif Dağlı’ya, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Demir’e, OKA Genel Sekreterimiz Sayın İbrahim Ethem Şahin’e, her zaman bize destek olan ve tanıtım toplantımıza kutlama mesajı gönderen milletvekillerimize ve katılımlarıyla bizlere güç veren Ak Parti İl Başkanımız Sayın Mehmet Köse’ye ve çalışma arkadaşlarına, projenin hazırlanması ve uygulanmasında emekleri olan proje ekibimiz Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Selahattin Kaynak’a, Doç. Dr. Cumhur Türk’e, Öğr. Gör. Müberra Genç’e ve katkısı olan diğer arkadaşlarımıza Üniversitem ve Samsun şehri adına şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca T3 Vakfı, BAYKAR Teknoloji, SAMPA ve Samsun Yurt Savunma gibi ülkemizin güzide kuruluşları Samsun Teknik Projemize destek ve iş birliği teveccühünde bulunarak Samsun Teknik Danışma Kurulunda yer alması projemizin niteliğinin açık bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.

“Hedefimiz, Samsun’un havacılık ve uzay eğitimi ile öne çıkmasına katkı sağlamaktır”

Bu projenin Samsun Üniversitesinin mevcut akademik birimlerinin yanında sektöre yönelik kurmuş oldukları tamamlayıcı birimlerle birlikte Türk havacılık sektörüne, nitelikli insan kaynağına ve emek verimliliğine ciddi katkılar sağladığına vurgu yapan Rektör Aydın, Samsun’da yeni bir kümelenmenin oluşumuna da öncü olduklarını, önemli projeyi hayata geçirerek üniversite Havacılık ve Uzay Mühendisliğinden, Uçak Bakım Onarım Teknisyenliğine, Havacılık Yönetimine; Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Uçuş Harekat Yöneticiliği, Uçak Teknolojisinden, Pilot Eğitimine, SHY-145 Onaylı Bakım Kuruluşu, ve SHY-147 Onaylı Eğitim Kuruluşuma kadar havacılık sektörünün nerdeyse tüm alanlarını kapsayan ve hitap eden bir ekosistem kurmuş olduklarına dikkat çekti.

Aydın, “Üniversite olarak en önemli hedeflerimizden biri de denizi, yeşili, verimli ovaları, sağlık sektörü, eğitim sektörü, birçok tarımsal ürünler, tıbbı cihaz sektörü ile zaten bilinen ve kabul gören şehrimizin bundan sonra havacılık ve uzay eğitimi odaklı bir kent olarak da öne çıkmasına katkı sağlamaktır.” şeklinde konuştu. 

Prof. Aydın’ın ardından kürsüye gelen diğer konuşmacılar da etkinliğin önemine dikkat çekerek, Samsun Üniversitesi Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi’nin Türkiye’nin havacılık sektöründeki rolünü vurguladılar. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaptığı konuşmada 2022 yılında Samsun Üniversitesinin eksiksiz koordinasyonu ile Samsun’da gerçekleştirilen TEKNOFEST etkinliğinden övgüyle bahsederek Samsun Üniversitesi’nin Uzay Bilimleri ve Havacılık alanında çok büyük başarılara imza attığını söyledi. 2018 yılına kurulan Samsun Üniversitesinin sadece 5 yıl gibi çok kısa bir zaman içinde Samsun’un, Türkiye’nin Uzay Bilimleri ve Havacılık alanında merkezi haline gelmiş olmasının çok büyük akademik vizyonunun göstergesi olduğunu vurgulayan Başkan Demir, bu büyük başarılardan dolayı Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın’ı ve tüm Samsun Üniversitesi ailesini tebrik ve teşekkürlerini iletti.

“Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi öğrenci kabulüne hazır”

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin konuşmasında, Samsun’da uygulanan 7 tane CMDP projesi içerisinde bu projenin ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı ve “Samsun Üniversitesi’nin projesi tüm süreçleri kısa süre içerisinde aşarak, uygulamaya geçti. Hızlı ve sorunsuz ilerleyen bir proje oldu, biz de uygulamaktan keyif aldık. Bugün bu noktaya geldi, artık öğrenci kabulüne hazır. Eğitim, bakım-onarım hizmetleri ve ortak kullanım atölyeleriyle fark yaratarak Türkiye’de önde gelen bir tesis olacağından ve şehrimize yeni bir marka değer katacağından şüphem yok.” dedi.

Şahin, bu vesileyle Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’na ilişkin de kısa bir bilgilendirme yaparak, “CMDP Samsun’un da içinde olduğu 11 ilde uygulanıyor. 2023 yılı projelerinin değerlendirme süreci devam ediyor. Yeni proje başvurularımızın başarılı olmasını diliyorum” dedi.

Programın kapanış konuşması yapan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da Samsun’a değer katan projenin aynı zamanda iş dünyası için nitelikli insan gücü kaynağı olması açısından çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Törende Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Selahattin Kaynak, Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezinin proje süreci hakkındaki sunumu ile katılımcıları bilgilendirdi.

Tanıtım programının ardından Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi misafirleri, atölyeleri gezerek teknisyen hocalardan, atölyelerin donanım ve imkânları hakkında bilgi aldı.

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..