03 ŞUBAT 2020

CMDP ve SOGEP Kapsamında Desteklenecek Projelerin İmza Töreni Gerçekleştirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve TR83 Bölgesi’nde Ajansımız tarafından koordine edilen 2019 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) ile Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan 5 (beş) projenin sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.

31 Ocak 2020 tarihinde Ajansımız Genel Sekreterlik hizmet binasında YK Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz, Samsun Valisi Samsun Valisi Osman Kaymak başkanlığında düzenlenen törene, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Nihat Soğuk, Yeşilyurt Demir Çelik MYO Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, Samsun İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası (TSO) Genel Sekreteri Süleyman Karabük, Samsun Büyükşehir Belediyesi Proje Geliştirme Hizmetleri Dairesi Başkan Vekili Hakan Çiftçi ile Genel Sekreter Vekilimiz İ. Ethem Şahin ve projele başvuru sahibi kurum-kuruluşların temsilcileri katıldı.

Bölgesel çekim merkezi niteliğine haiz şehirlerin katma değeri yüksek üretim, teknoloji, ihracat, istihdam ve yenilikçilik kapasitelerinin artırılmasını amaçlayan CMDP kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuru sahibi olduğu “Samsun Lojistik Merkez Yatay Kapalı Depo Yapım Projesi”, Samsun Büyükşehir Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Samsun İŞGEM İşlik Kapasitesinin Artırılması Ve Ortak Kullanım Atölyesi Kurulması Projesi” ve OMÜ Yeşilyurt MYO’nun başvuru sahibi olduğu “Hassas Döküm Teknikeri Eğitim Atölyesi Projesi” destek almaya hak kazanırken; yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, özel kesimin sosyal sorumluluk faaliyetlerini teşvik etmek, istihdam edilebilirliği artırmak, dezavantajlı bölgelerde üretkenlik ve yetenek gelişimine yönelik faaliyetler ile sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek amacıyla uygulanacak projeleri finanse etmek üzere uygulanan SOGEP kapsamında ise Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu “Risk Altındaki Çocuk Ve Gençlere Yönelik Meslek Bilinci Kazandırma Ve İstihdam Desteği” ile Samsun Büyükşehir Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Samsun Yöresel Ürünleri Markalaşıyor” isimli projeler destek almaya hak kazanmıştır.

Sözleşme imza töreninde açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Sekreter Vekilimiz İ. Ethem Şahin, “2019 yılında ilk defa ajansımızın koordinasyonunda Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 5 tane projenin uygulanmasına vesile olacağız. Bugün bu projelerin imza töreninde bir aradayız. Bu projelerle Samsun’un daha cazip yatırım şehri olmasına hem de sosyal anlamda sorunlarını gidermiş bir şehir olmasına öncü olacağız.” şeklinde konuştu.

Sayın Valimiz Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, “Ben öncelikle imzalayacağımız projelerin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımız bölgesel bir ajans olarak ilimizde pek çok önemli işe öncülük yapmıştır. Fuar ve kongre merkezimiz olsun, Samsun Lojistik Merkezimiz olsun, büyük projeler ve diğer hizmetlere katkıları devam ediyor. Arkadaşlar bu iki proje ile normalde Orta Karadeniz Ajansının kendi görev içerisinde değil de devletimizin yeni başlatmış olduğu yeni Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında ilimize yardım aldık. Yine Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nın da ilimize dâhil edilmesiyle iki projeye destek almış olduk. Ajanslar artık ilimizde pek çok kalkınma alanına öncülük yapmaktadır. Çünkü Ajansımızın birikim ve tecrübeleri daha iyi işler yapacağını gösteriyor. Bizim Bakanlıktaki yetkililere önerimiz; bu tecrübeye göre Ajansın kullandığı kaynakların daha fazla olması gerektiğidir. Ben bu iki projeyle ilgili gelişmeyi de önemsiyorum. Hatta bütün yardım ve programların katkı anlamında ajans üzerinden daha iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyorum.

Bizim projeyle çalışmayı öğrenmemiz lazım. Aslında ben Samsun’da proje birikimi olduğunu düşünüyorum. Gerek Üniversitemiz gerekse İl Milli Eğitim ve STK’ların Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı çağrısına çıkmalarından gurur duydum. En çok proje bizden sunuldu.

Arkadaşlar şu da gösteriyor ki, bir iş yapacağımız zaman projeli yapmak durumundayız. Bu proje kültürünün bütün kurumlara yerleşmesi gerekiyor. Bu projelerin hazırlanmasında emek veren arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmalardan sonra devam eden tören, başvuru sahibi kurumların projelere ilişkin katılımcıları kısaca bilgilendirmeleri ve sözleşmelerin imzalanmasıyla sona erdi.

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuru sahibi olduğu “Samsun Lojistik Merkez Yatay Kapalı Depo Yapım Projesi” Samsun Lojistik Merkezi depolama çeşitliliğini artırmak adına 4000 metrekare, 4 adet ve 13.000 ton kapasiteli dökme depo şeklinde tasarlanmış, % 50 hibe desteği ile 6 milyon 72 bin TL bütçeye sahiptir. OMÜ Yeşilyurt MYO’nun başvuru sahibi olduğu “Hassas Döküm Teknikeri Eğitim Atölyesi Projesi” Samsun'da yaygın olan cerrahi el aletleri üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek döküm açığını kapatmak için, üreticilerin hurdalarının alınıp değerlendirilerek tekrar piyasaya verilmesini amaçlamaktadır. 180 metrekare ve 3 katlı atölyeyi içeren proje bütçesi 884 bin 590 TL’dir. Samsun Büyükşehir Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Samsun İŞGEM İşlik Kapasitesinin Arttırılması ve Ortak Kullanım Atölyesi Kurulması Projesi” 6 milyon 500 bin TL CMDP katkısı ile toplam 10 milyon 734 bin TL proje bütçesine sahiptir.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu “Risk Altındaki Çocuk ve Gençlere Yönelik Meslek Bilinci Kazandırma ve İstihdam Desteği” projesi ile kurulacak okula gitmeyen ve risk altındaki çocuk ve gençlere yönelik teknoloji tasarım atölyelerinde öğrencilerin becerilerini yaşayarak, uygulayarak öğrenme ortamının sağlanması amaçlanırken; Samsun Büyükşehir Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Samsun Yöresel Ürünleri Markalaşıyor” projesi ile de Samsun’da üretilen yöresel gıda ve el sanatları ürünlerinin envanterinin çıkarılmasıyla birlikte özellikle kırsal alanda kurulacak üretim atölyeleri ile kadınların üretimde yer almaları amaçlanmaktadır.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..