Çorum’da Atık Sular Arıtılarak Tarımsal Sulamaya Kazandırılacak
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Çorum Belediyesi arasında hayata geçirilen Atık Suların Yeniden Kullanımı Fizibilite Projesi ile Çorum’da atık sular arıtılarak tarımsal sulamada kullanılabilecek.
Katma Değerli Üretim ve İhracat Odaklı Fizibilite Desteği Programı kapsamında desteklenen proje ile atık sulardan arıtılan suların yeniden kullanımı hedefleniyor. Tarımsal sulama başta olmak üzere farklı kullanım alanlarına yönelik yatırımın teknik ve ekonomik fizibilitesi hazırlanacak.
Proje sözleşmesi, 22 Temmuz 2025 tarihinde Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ile OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle tarafından imzalandı.
Bölge Tarımı Adına Stratejik Bir Adım
Proje kapsamında hazırlanacak fizibilite raporu; arıtılmış suyun yeniden kullanım potansiyelini, kullanım alanlarını ve yatırımın uygulanabilirliğine dair teknik ve ekonomik analizleri içerecek. Özellikle Çorum Çayı Havzası’ndaki köyler ile sanayi kuruluşları bu projeden doğrudan etkilenecek.
"Bugün’ü değil, geleceği düşünüyoruz"
Projenin imza töreninde konuşan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, atık suların doğru şekilde değerlendirilmesinin çevresel, tarımsal ve ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını belirterek "Gelişen sanayi, artan nüfus ve günlük yaşamın bir sonucu olarak ortaya çıkan atık suların, arıtılmadan doğaya bırakılması hem yer altı hem de yer üstü su kaynaklarımız için ciddi bir tehdit oluşturuyor. İşte bu noktada Atık Su Arıtma Tesisleri devreye giriyor. Kirli sular bu tesisler sayesinde temizleniyor, çevremiz ve hemşehrilerimizin sağlığı korunuyor. Özellikle Çorum gibi kuraklık tehdidi altında olan şehirlerde, bu tesislerin önemi daha da artıyor. 2001 yılında hizmete giren mevcut tesisimiz artık ihtiyacı karşılamıyor. Şu an günlük kapasitemiz 63 bin metreküp, ancak bu artık yeterli değil. Ayrıca eski teknoloji nedeniyle arıtılmış suları tekrar kullanamıyoruz. Mevcut sistem, doğrudan Çorum Çayı’na deşarj ediyor. Bu çayın geçtiği 28 köyde yaklaşık 115 bin dekar tarım arazisi bulunuyor. Ancak su yetersizliği nedeniyle çiftçilerimiz düşük kazançlı ürünlere yöneliyor. Bu kısır döngüyü kırmak istiyoruz" dedi.
Fizibilite projesinin hedeflerinden de bahseden Başkan Aşgın, "Çorum Belediyesi Atık Su Arıtma Tesislerinden çıkan suların tarımsal sulama, endüstriyel kullanım ve şehir içi alanlarının sulanmasında kullanılabilirliğini analiz edeceğiz. Teknik ve ekonomik boyutlarıyla ayrıntılı bir fizibilite çalışması yapacağız. Bu çalışma ile tarımda su yetersizliği nedeniyle ekilemeyen veya düşük verimli ürün yetiştirilen arazilerimizin yeniden canlanmasını hedefliyoruz. Bunun 1 milyon lirasını OKA karşılayacak, 500 bin lirası ise Belediyemizce finanse edilecek. Bu süreçte bizlere destek olan Tarım İl Müdürlüğü, DSİ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bölgedeki üreticilerimiz ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu proje sadece bugünü değil, gelecek nesilleri de ilgilendiriyor" şeklinde konuştu.
“Çevresel sürdürülebilirlik, tarımsal üretim ve kırsal kalkınma için büyük önem taşıyor”
OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ise törendeki konuşmasında “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın İl Stratejik Müdahale Alanları çalışmasında önceliklendirilen “Arıtılmış Su Kullanımı” teması, sahada karşılık buluyor. Çorum’da atık suların tarımsal sulamaya kazandırılması için uygulayacağımız bu fizibilite projesi, yalnızca çevresel sürdürülebilirlik açısından değil, aynı zamanda tarımsal üretim ve kırsal kalkınma açısından da büyük önem taşıyor.
OKA olarak, kaynak verimliliğini önceleyen ve bölgesel kalkınmaya katkı sunan projelere destek vermeye devam ediyoruz. Çorum’un su yönetiminde yeni bir vizyona adım atmasını sağlayacak bu projede emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..