Çorum’da Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitim Programı Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Hitit Üniversitesi ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) iş birliğinde yürütülecek “Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitim Programı Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

Hitit Üniversitesi’nde eğitim gören uluslararası öğrencileri, Kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan dış ticaret eğitim programına ilişkin bilgilendirmek ve ön talep toplamak üzere 18 Ekim’de, Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Yerleşkesi Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Bilgilendirme Toplantısı’na, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Hitit Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Özgür Özdilli, Hitit Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Murat Toman, Alapala Makine İnsan Kaynakları Müdürü Hakan Bilgin ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı uzmanları katılım sağladı.

Açılış konuşmasında, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam Çorum’un dış ticaret elçilerini yetiştirecek bu proje ile üniversite-sanayi iş birliğinin önemini vurguladı. OKA Katma Değerli Üretim ve İhracat Birimi Uzmanı Ahmet Arif Sarıoğlu, Ajans faaliyetleri, sonuç odaklı program ve genç istihdamı teması ile düzenlenecek dış ticaret eğitim programının amacı ve çerçevesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantının ikinci bölümünde, Çorum dış ticaret elçisi olarak çalışan Hitit Üniversitesi mezunu Abdi Adan Salad’ın Çorum’dan Kenya’ya uzanan örnek hikâyesi ile onu istihdam eden Alapala Makine firmasının yabancı uyruklu çalışan istihdam politikası paylaşıldı.

Hitit Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun olan, kariyerine Çorum OSB’de faaliyet gösteren Alapala Makine’de Süreç Mühendisi olarak başlayıp, İstanbul’da Alapala Dış Ticaret bünyesinde devam eden ve şuanda ise firmanın Kenya ofisinde çalışan Abdi Adan Salad ile çevrim içi bağlantı gerçekleştirildi. Yabancı uyruklu kişileri istihdam etme konusunda Çorum’da önde gelen işletmelerden Alapala Makine firması İnsan Kaynakları Müdürü Hakan Bilgin, firmanın faaliyet alanı hakkında bilgi verirken, Abdi’nin şirket içindeki kariyer planlama süreci ve şirketin yabancı çalışan politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Katılımcılar, Abdi’nin hikâyesini dinlerken, firmanın yabancı uyruklu istihdamına yönelik bakış açılarını öğrenme imkânı buldular.

Program, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından Kasım ayında düzenlenmesi planlanan “Çorum Ticaret Elçileri - Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitim Programı” başvuru süreci, eğitim içeriği, kazanımları, firma ziyaretleri ve öğrenci-sektör eşleştirmelerine yönelik OKA Çorum Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Tuğba Purtul Kılıç tarafından bilgi verilmesi ile tamamlandı.  

“Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitim Programı”

Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitim Programı ile Hitit Üniversitesi’ne kayıtlı toplam 40 yabancı uyruklu öğrenciye 40 saatlik temel dış ticaret eğitimi verilecek.

Eğitim alan öğrenciler ana vatanlarına ilişkin pazar ve müşteri bilgisine ihtiyaç duyan firmalarla eşleştirilerek, Çorum’daki firmaların talepleri doğrultusunda, kendi ülkelerindeki hedef firmaların listelerini bu firmalara ileterek ticari bağlantıların kurulmasına aracılık edecekler. Böylelikle iyi bir pazar araştırması yapılabilmesi mümkün olacak ve güçlü bir satış kanalı da kurulabilecek.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..