Dış Ticaret Eğitimini Başarıyla Tamamlayan Öğrencilere Sertifikaları Takdim Edildi

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ), Tokat Teknopark iş birliğinde Tokat ilinde yürütülen “Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitim Programı” sonucunda, eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilere yönelik Sertifika Töreni TOGÜ ev sahipliğinde düzenlendi.

15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde, 20 Şubat’ta düzenlenen programa TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, OKA Genel Sekreter V. Mehlika Dicle, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Fatih Gökdere, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

OKA Genel Sekreter V. Mehlika Dicle konuşmasında, projenin nasıl başladığına değinerek aşama kaydetmekten duyduğu memnuniyeti belirtti. Bölgenin kalkınması ve ihracat kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Dicle, uluslararası öğrencilerin dış ticaret yetkinliklerinin artırılmasının önemine işaret etti.

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz yapmış olduğu konuşmada; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde eğitim gören 3 bin 700’ü aşkın uluslararası öğrencinin dış ticaret alanında da önemli bir rol oynayabilecek potansiyele sahip olduklarını belirterek, “Son yıllarda ülkemizin Afrika açılımı politikası doğrultusunda, Afrika kıtasıyla olan ilişkilerimizi güçlendirmeye yönelik birçok ticari anlaşma yapıldı. Ancak, bu anlaşmaların daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi için dil bilgisine ve dış ticaret konularında temel düzeyde bilgiye sahip aracılık hizmeti sunacak insan kaynağına olan ihtiyaç ortaya çıktı. İşte bu noktada, üniversitemizdeki uluslararası öğrencilerimizin değerini daha da iyi anlıyoruz” dedi.

Projenin Tokat ve çevresinde faaliyet gösteren firmaların dış ticaret yapma isteklerine cevap verecek nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamayı amaçladığını belirten Rektör, üniversitede eğitim alan uluslararası öğrencilerin bu alanda önemli bir köprü vazifesi görebileceklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, uluslararası öğrencilerden Omar Sis ve Pate Mub Senagal’in ticaret potansiyeli ve ülkemiz ile hangi alanlarda ihracat ve ithalat yapılabileceği hakkında bilgiler aktardı.

Tören, öğrencilere sertifikaların takdim edilmesi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Programları

OKA tarafından Samsun, Çorum ve Tokat illerinde uygulanan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik dış ticaret programları, dış ticaret alanında Bölgede nitelikli insan kaynağı yetişmesine yönelik etkili bir adım olarak değerlendiriliyor. Programlar, uluslararası öğrencileri bireysel kariyer yolculuklarında bir adım öne taşırken, öğrencilerin bölgenin ekonomik kalkınması için önemli bir rol üstlenmelerine de imkân sağlıyor.

OKA’nın 2022 yılında başlamış olduğu Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Programlarına Samsun’da 40, Çorum’da 49, Tokat’ta ise 46 uluslararası öğrenci katıldı. Programlar kapsamında uluslararası öğrencilere Temel Dış Ticaret Eğitimi verildi. “Dış Ticaretin Temel Kavramları, İş ve Görev Tanımları”, “Dış Ticaret Kuralları ve Prosedürleri”, “Teslim Şekilleri”, “İstihbarat, Pazarlama Stratejileri” ve “İletişim” konuları işlendi.

2024 yılı Mart ayı itibarı ile tüm illerde öğrenci-firma eşleştirmelerine yoğunlaşılarak, firmaların talepleri doğrultusunda, öğrenciler kendi ülkelerinde ticari bağlantıların kurulmasına aracı olacak. Böylelikle iyi bir pazar araştırması ile güçlü satış kanalları kurulması sağlanacak.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..