Erbaa Çiçeklerle Güçlensin Projesi Başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde Ajansımız tarafından uygulanan 2023 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen "Erbaa Çiçeklerle Güçlensin" Projesi’nin uygulama süreci başlıyor. Bu kapsamda 20 Temmuz’da, Erbaa Ahmet Yenihan Kongre ve Kültür Merkezi’nde Proje Açılış ve Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

SOGEP desteğiyle, Erbaa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin yürüteceği projenin, Açılış ve Tanıtım Toplantısına; Erbaa Kaymakamı Dr. İsmail Altan Demirayak, Erbaa Belediye Başkan Vekili Ali Canik, Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, OKA Tokat Yatırım Destek Ofisi (YDO) İl Koordinatörü Mehlika Dicle, Tokat Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Fevzi Çiçek, Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe, Erbaa İlçe Tarım Müdürü Murat Gökbulut ile ilçe parti başkanları, il genel meclis üyeleri ve köy muhtarları katıldı.

Kadınlar Eğitilip, İstihdam Edilecek

“Erbaa Çiçeklerle Güçlensin” Projesi kapsamında Gerbera ve Karanfil türü kesme çiçeklerin üretim miktarlarının arttırılması ve ilçede yaşayan kadınların ekonomik hayatta aktif rol alması amaçlanıyor. Bu amaçla kadınlara yönelik uygulamalı eğitimler düzenlenerek, ilçede kesme çiçekçilik konusunda farkındalık oluşturulması ve üretimin gerçekleşeceği 2,97 dekar kapalı alana sahip sera kurulumu planlanıyor. Sera içerisinde farklı renklerde 15.500 adet Gerbera 5.500 adet Karanfil yetiştirilecek. Eğitim programını tamamlayan kadınların bir kısmı proje kapsamında kurulacak olan serada bir kısmı ise ilçedeki diğer seralarda istihdam edilecek.

Projenin Erbaa’da uygulanması ile ilçede alternatif istihdam alanları oluşması ve kadınların mesleki bilgi beceri düzeyleri ile sosyal ve ekonomik refahının artması bekleniyor.

“Türkiye’de 2’nci sıraya yükselmeyi hedefliyoruz”

Açılış programında konuşan Erbaa Kaymakamı Dr. İsmail Altan Demirayak konuşmasında ilçenin kesme çiçek sektöründeki hedeflerinden bahsederek, “Erbaa ekonomisinin büyümesinde tarım aslında lokomotif bir güç özellikleri taşıyor ve bütün bu ürünleri birlikte değerlendirdiğimizde yıllık ortalama 1 milyara yakın tarımsal hasılası olan bir ilçeden bahsediyoruz. Dolayısıyla burada mevcut tarımsal ürün çeşitliliği arttırmamız önem arz ediyor, bu tarımsal üretim kapasitesini arttırmak için tarımsal sulama alt yapısını güçlendirilmesi ve tarımsal döneme ait yeni projeleri geliştirmemiz önem arz ediyor. Aynı zamanda mevcut tarımsal üretime ilave katma değeri, yüksek yeni tarımsal üretim alanlarını da ilçemize kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda da yaklaşık 3 yıldır Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumunun, destekleriyle ilçemizde kesme çiçek üretimi anlamında ciddi sera yatırımları gerçekleştirildi.  Son 3 yıl içerisindeki yatırımlarla birlikte bizim burada kesme çiçek üretimi anlamında 600 dekara yakın bir sera alanımız oluştu. Tabi bu süreçte İl Özel İdaremizin çok ciddi katkıları oldu, bu yatırımlarla birlikte Erbaa’mız kesme çiçekçilik anlamında ciddi bir üretim potansiyeline sahip olacak. Şuan itibariyle kesme çiçekçilikte hali hazırda yetişmiş insan gücüyle ciddi bir üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye’de 7’nci sıradadır ama Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleyen kurumunun bu hibe destekleriyle ilçemize kazandırmış olduğu seraların da faaliyete geçmesiyle birlikte, özellikle biz yazlık üretiminde Mayıs ve Aralık ayları arasında Yalova’dan sonra Türkiye’de 2’nci sıraya yükselmeyi hedefliyoruz. Bu ciddi bir hedef, ulaşılabilir bir hedef bunu hep birlikte başaracağız.” dedi.

“Gerbera ve Karanfil önemli bir üretim üssü olmamızı sağlayacaktır”

Kaymakam Dr. İsmail Altan Demirayak konuşmasında Erbaa Çiçeklerle Güçlensin Projesi’nin Erbaa’nın Gerbera ve Karanfil üretiminde önemli bir üretim üssü olmasını sağlayacağını beliterek , “Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz proje kapsamında bu kadar geniş bir alanda nitelikli iş gücüne ihtiyaç bulunmakta. Biz 600 dekara yakın sera üretim alanında kesme çiçek anlamında Gerbera ve Karanfil üretiminde nitelikli bir iş gücü yetiştirmeyi hedefledik. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımız desteği ile Köyleri Hizmet Götürme Birliği tarafından bir uygulamalı eğitim vermek üzere sera kuracağız ve çoğunlukla kadınlarımız başta olmak üzere, 600 dönümlük alanda Gerbera ve Karanfil yetiştiriciliğinde, nitelikli iş gücünü yetiştirip burada istihdam etmeyi ve aynı zamanda bu uygulamalı eğitim seramızda da kadın kooperatifi oluşturmak süratiyle de kadınlarımızın daha fazla kazanç elde etmeleriyle bir üretim alanına dönüştürmeye hedeflemekteyiz. Başlangıcını yapacağımız, bu proje ileride bir mezat alanının oluşturulması, bir soğuk hava deposunun oluşturulmasıyla bu bölgede tam anlamıyla Gerbera ve Karanfil üretiminde önemli bir üretim üssü olmamızı sağlayacaktır. İleride bu ürünün dış ticaretini gerçekleştirdiğimiz takdirde, bu bölgede tarımsal hasıla anlamında çok ciddi katkıda bulunacaktır. Yıllık ortalama 50 milyona yakın Gerbera üretimi gerçekleştirdiğimiz takdirde bu yıllık üretim hasılası 150 milyon TL rakama tekabül etmektedir. Dolayısıyla burada ortaya çıkan bu hasıla tüm Erbaa toplumunu tabana yayılacak çok ciddi çarpan etkileri olacak diye düşünüyoruz. İnşallah bunun dış ticaretini gerçekleştirmek suretiyle tarımsal hasılayı 2 katına çıkarmakta hedeflerimiz arasında bulunmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Erbaa İlçesinin Rekabet Edilebilirliğinin Artması Açısından Önemli Bir Proje

OKA Tokat İl Koordinatörü Mehlika Dicle ise konuşmasında Projenin, kesme çiçek yetiştiriciliğinde öne çıkan diğer illerdeki yerel üreticilerle rekabet edilebilirliğin artması açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, “Bugün tanıtımı yapılan Erbaa Çiçeklerle Güçlensin SOGEP Projesi ise bizim Erbaa ilçesinde uygulayacağımız 25'inci projemiz olacak. Erbaa ilçesinin kesme çiçek yetiştiriciliği alanındaki potansiyeli ve İl Özel İdaremizin yatırım ortamı oluşturmaya yönelik çalışmaları neticesinde önemli yol kat eden bu sektörde uygulanacak projeyi geliştirme sürecinde Ajans olarak aktif yer aldık. Bakanlığımız açısından da açısından Erbaa ilçesinin yerel dinamiklerini harekete geçiren bir proje olarak kurgulanmış olması ve yerel istihdam edilebilirliği arttırma yönü taşıması sebebi destek almaya hak kazandı. Erbaa ilçesinin kesme çiçek yetiştiriciliği alanında Antalya, İzmir, Aydın, Bursa ve Yalova illerindeki üreticilerle rekabet edilebilirliğinin artması açısından da büyük önem taşımakta.” dedi.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..