23 ARALIK 2024

Gastronomiye Yön Veren Kadınları Tokat’ta Ağırladık

Başarı hikâyeleriyle gastronomi dünyasında adından söz ettiren kadınlar Tokat’ta "Gastronomiye Yön Veren Kadınlar" etkinliğinde buluştu, Tokat’ın eşsiz gastronomi mirası, kadın girişimciliğiyle bir araya geldi.

Ajansımız, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Tokat Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğiyle 21 Aralık’ta gerçekleştirilen etkinliğe OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, TOBB Batı Karadeniz Kadın Girişimciler Bölge Başkanı Mihriban Akyüz, TOBB Tokat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Vesile Keşkek Güler, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Emrah Altun, TSO Yöneticileri Mustafa Dülek ve Serhat İspirli, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Fikret Ayvaz, Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyeleri, Tokat Milletvekili Cüneyt Aldemir’in eşi Şule Aldemir, akademisyenler, lokanta ve restoran işletmecileri, Tokat ve ilçeleri ile birlikte çevre il ve ilçelerden çok sayıda kadın girişimci katıldı.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne 2023 yılında gastronomi alanında dâhil olan Tokat, bu alandaki başarısını daha da ileri taşımayı hedefliyor. Bu doğrultuda Tokat’ın gastronomi potansiyelini, kadınların yaratıcılığı ile bir araya getirilerek yerel kalkınmaya katkı sağlamak üzere düzenlenen programda Gastronomi ve İletişim Stratejisti Zeynep Kakınç’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde; Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı, Çemen’s Gurme Kurucusu Hülya Tiritoğlu ve Ingredy Kurucu Ortağı Betül Bildik konuşmacı olarak yer aldı.

Programın açılış konuşmaları TOBB Tokat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Vesile Keşkek Güler, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve TOBB Batı Karadeniz Kadın Girişimciler Bölge Başkanı Mihriban Akyüz tarafından yapıldı.

Vesile Keşkek Güler, "Kadınların iş dünyasında karşılaştıkları zorlukları aşarak başarıya ulaşmaları, sadece ekonomiye değil ve toplumsal yapıya büyük katkılar sağlamaktadır. Kadın girişimciler her sektörde ve her alanda başarı basamaklarını hızla tırmanmaya devam etmektedir. Tokat’ın gastronomi zenginliğini diğer illerden gelen girişimcilerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Mehlika Dicle konuşmasında ajansın gastronomi alanındaki çalışmalarına değinerek, “Ajans olarak kültür turizminin geliştirilmesine yönelik birçok çalışma yaptıktan sonra 2019 yılında gastronomi alanında çalışmalar yapmaya yönlendik. O çalışmalardan ilki kadın kooperatifçiliği altyapısının geliştirilmesiydi. Kadın kooperatiflerimizle beraber güzel bir hikâyenin başlangıcıydı. Biz bu bölgenin gastronomi zenginliğine inanıyorduk ve bununla bir şeyler başarabileceğimizi, ulusal ve uluslararası platformlara taşıyabileceğimizi biliyorduk. Güzel iş birlikleri yaptık. Tokat’ta birçok ürün için coğrafi işaretli ürün tescilinin alınmasına vesile olduk. 2023 yılının sonunda Tokat UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın ulusal listesine dâhil oldu. Tabi ulusal listeye dâhil olmak yetmiyor. Bunu uluslararası platforma taşımak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil etmek gerekiyor. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.  

Mihriban Akyüz, programın bölgede kadın girişimciliğini desteklemek ve güçlendirmek için önemli bir adım olacağına dikkat çekerek, “Son yüzyılda kadın girişimciler hem ulusal hem küresel düzeyde karşılaştıkları pek çok zorluğa rağmen cesaretleri ve yenilikçi bakış açılarıyla büyük başarılar elde etmektedirler. Kadın girişimciler her şeyden önce kadın sahip olduğu yeteneklerin kendisi farkına varmalı bireysel hayatı içerisinde edindiği tecrübe ve birikimi iş dünyasına da aktarabilmelidir. Bu aktarımlar girişimcilik ekosistemini de değiştirecek ve bambaşka bir biçim kazandıracaktır. Bu tip organizasyonlar girişimcilik hikâyesini başlatmamış ya da kendi öyküsünü yenilemek isteyenler için oldukça kıymetlidir. Bu toplantının yeni iş birliklerine, fikir alışverişlerine ve güçlü ağların kurulmasına vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde, Tokat'ın gastronomik kültür mirası, gastronomi tarihindeki yeri, Türkiye'nin gastronomi alanındaki yükselen değeri ve kadın girişimcilerin sektördeki başarısı konuşuldu. Tokat’ın gastronomi başarısı ve kadın girişimcilerin rolü ele alındı. Konuşmacılar ayrıca kendi başarı hikâyelerini ve girişimcilik deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı.

Program kapsamında Tokat'ın tarihi yerleri, müzeleri ve gastronomiyle özdeşleşen lezzetleri de tanıtıldı.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..