Geleceğe Yön Veren Kadınlar, Yeni Atılımlara İlham Oldu
Başarı hikâyeleriyle sektörlerinde fark yaratmış, ülkemizin vizyoner kadın girişimcileri, girişimcilik dünyasında kadınların varlığını güçlendirecek yeni kadın girişimcileri teşvik etmek amacıyla Samsun'da ‘Geleceğe Yön Veren Kadınlar’ etkinliğinde buluştu.
Ajansımız, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğiyle Samsun TSO Konferans Salonu'nda düzenlenen programda, 200'den fazla katılımcı bir araya geldi.
Samsun’da kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve kadın istihdamının artırılması amacıyla düzenlenen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Genel Sekreterimiz Mehlika Dicle ve TOBB Samsun Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Mihriban Akyüz’ün açılış konuşmalarını yaptığı programda ülkemizin başarılı kadın girişimcileri; Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı/Senarist Zehra Sırımsı, Tasarımcı Dilek Hanif, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Aydoğdu ve Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Dedeman iş hayatında kadının önemi üzerine konuştular, ayrıca kendi başarı hikâyelerini paylaştılar.
“Geleceğimize yön veren kadınlarımıza şükranlarımı sunuyorum”
Samsun Valisi Orhan Tavlı konuşmasında, “Ülkemizin güçlü kadınlarıyla beraber TOBB'un gücünü de yanına alarak siz Samsunlu kadınlarımızla beraber bu gücü birleştirdiği ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şehri Samsun'umuzda bu projelerinin güçlü kadınlarımızla beraber hayata geçirilmesinin ilk kıvılcımını attıkları için geleceğimize yön veren kadınlarımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.
“Samsun kadın-erkek fırsat eşitliğinde 25’nci sırada yer alıyor”
Kadınların istihdamdaki rolünün daha fazla olması için çalıştıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ise, “Samsun kadın-erkek fırsat eşitliğinde 25’nci sırada yer alıyor. Bu noktadaki sıralamamız bizim açımızdan kötü bir sıralamadır. Tabi bu Samsun’un sanayi üretimindeki sıralamasıyla da alakalı bir durum. Samsun sanayi üretimi sıralamasında da çok iyi bir yerde değil. İnşallah bu organize sanayi bölgelerimizin sayısının artması oradaki üretilen ürünlerin katma değerinin artması, ihracat rakamlarımızın artması, kadınların istihdamdaki rolünün daha fazla olması ve sayısının artması mümkün olabilecek. Bunu sağlamak üzere biz de el birliği ile çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
“Kadınların ekonomiye girişimcilikle dâhil olması ülkemiz için büyük fırsattır”
Kadınların birbirine destek olmasının girişimcilik ekosisteminin daha güçlü hale gelmesine sebep olacağını söyleyen Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Girişimcilik çok yönlü, geleceği geliştirmek, dönüştürmek adına anahtar bir kavram. Ancak bugün rakamlara baktığımızda nüfus anlamında neredeyse bir eşitlik varken, kadınların ekonomik hayata katılımlarından bu eşitliğin bozulduğunu görüyoruz. Böyle bir gücün, bu kadar önemli bir sorumluluğa katkı veremiyor olması kaba bir tabirle atıl kalması ülkemiz için büyük kayıptır. Dolayısıyla kadınların ve gençlerin girişimciliği bir araç olarak görmesi, ekonomiye girişimcilikle dâhil olması ülkemiz için büyük fırsattır. Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz organizasyonun fark yaratmasını ve buradaki paylaşımların yeni başarılara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
“Kadın girişimciliğini teşvik etmek için 50’den fazla projede 188 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturduk”
OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Ajansın kadın girişimciliğini teşvik etmek için yürüttüğü çalışmalardan bahsederek şunları söyledi:
“Bugüne kadar kadınlara yönelik birçok projeye imza attık. Verdiğimiz mali desteklerin ötesinde ekonomik, sosyal ve mekânsal dönüşümleri sağladık. Bugüne kadar kadın girişimciliğini teşvik etmek için 50’den fazla projede 188 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturduk. Bu projelerde 500’den fazla kadının istihdam edilmesine aracılık ettik. Aynı zamanda kalkınma ajanslarının yatırım destek ofislerinin faaliyetleri de var. Yatırımcılara rehberlik ediyoruz. Bu rehberlik aracılığı ile bölgemizde yatırım yapan işletmeler aracılığıyla da 3 bin kadının bölgemizde istihdam edilmesine vesile olduk. Gerçekleştirdiğimiz projelerle hem kadınların istihdam edilmesine hem bölgemizdeki işsizlik oranlarının azalmasına hem de daha nitelikli eğitim alarak da işgücü piyasasında yer bulmaları amacıyla onlara kooperatifçilikten tasarıma, el sanatlarından e-ticarete kadar çok geniş yelpazede çok farklı eğitimler düzenliyoruz. 2024-2025 yılları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından kadın teması olarak belirlendi. Türkiye’deki tüm ajanslar bölgedeki paydaşlarla birlikte neler yapılacağını istişare etmekte ve yeni projeler geçiştirmekte. Biz de bu anlamda bugün imzaladığımız iş birliği protokolü ile önümüzdeki dönemde kadınların istihdamdaki oranını hem Samsun özelinde hem de bölgemizde artırmaya yönelik çeşitli çalışmalar yapacağız."
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..