Hedef: Orta Karadeniz’i Körfez Turizm Pazarında Tercih Edilen Bir Destinasyon Olarak Konumlandırmak

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı iş birliği ve Amasya Belediyesi, Tokat Belediyesi, Ayvacık Belediyesi, Vezirköprü Belediyesi, Salıpazarı Yerel Eylem Grubu Derneği desteği ile Suudi Arabistanlı turizmcileri Bölgesinde ağırladı.

Suudi Arabistan’dan Karadeniz’e en fazla turist getiren 18 seyahat acentesinin temsilcisinin dâhil edildiği program kapsamında, Orta Karadeniz Bölgesi’ne gelen Suudi turizmciler, 14-18 Mayıs tarihleri süresince Tokat, Amasya ve Samsun illerinde doğal ve kültürel turizm çekim noktalarını ziyaret etti, ayrıca yerel turizm profesyonelleri ile iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Bölgeye Hayran Kaldılar

Turizm odaklı bölgesel tanıtım faaliyeti kapsamında, ziyaretçilerin beklenti ve turizm tercihleri doğrultusunda belirlenen gezi rotası Tokat ilinden başladı.

Büyüleyici atmosferiyle Tokat’ın doğal güzelliklerinden biri olan Ballıca Mağarası, Suudi turizmciler için unutulmaz bir deneyim oldu. Eşine az rastlanır bu mağara içerisindeki benzersiz oluşumlar, doğanın zaman içinde yarattığı muhteşem şekiller ve yemyeşil ormanlarla çevrili olan bölge, ziyaretçileri etkiledi.

Ballıca Mağarası, turizmciler tarafından Tokat’a gelen herkesin, doğal güzelliklerle iç içe olmak, tarihi dokuya tanıklık etmek ve eşsiz bir deneyim yaşamak isteyenler için mutlaka görmesi gereken bir yer olarak değerlendirildi.

Tokat’ta eski kent merkezini ve aynı zamanda kentin tarihi ticaret merkezini oluşturan tarihi Sulu Sokak ve onunla bütünleşmiş konut yerleşimi Halit Sokak bölgesini ziyaret eden turizmciler, bol bol fotoğraf çektirdi. Sulu Sokak gezisinin ardından coğrafi işaretli Tokat Kebabı başta olmak üzere Tokat’ın zengin gastronomi kültürü deneyimlendi. Tokat Kebabı yiyen Suudi turizmciler, kuzu eti, patlıcan, patates, domates ve sarımsaktan oluşan lezzeti çok beğendi.

Amasya’da doğa harikası Boraboy Gölü, Yeşilırmak kıyısında mimari dokusuyla Osmanlı döneminden izler taşıyan tarihi Yalıboyu evleri, oteller, müzeler, kafeler, restoranlar Suudi turizmcilerin ilgi odağı oldu. Turizmciler, açık hava müzesi kentin tarihi ve kültürel zenginliğine, UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarlarına hayran kaldılar.

Esnaflar, Arap konuklarına hediyeler verip ikramlarda bulundu. Yedikleri döneri muhteşem olarak yorumlayan Arap turizmciler döner ustası Lütfi Kol ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Amasya gezisinde, gezinin fırsatları da beraberinde getireceğine inandıklarını belirten OKA Amasya İl Koordinatörü Erdin Güden “Suudi Arabistan’dan Karadeniz Bölgesi’ne en fazla turist getiren 18 turizm acentesini bölgemize davet ettik. Bu faaliyetle amacımız şehrimize, bölgemize daha fazla turist çekmek. Yaklaşımları gayet olumlu. Bundan sonra daha fazla turist getirebileceklerini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Samsun’da bungalov tipi konaklama altyapı yatırımları, güzelliğiyle göz kamaştıran Karacaören Şelalesi, saklı cennet Ayvacık Baraj Gölü, yüzen adacıklarıyla ünlü Ladik Gölü, Kızılırmak Nehri'nin turkuaz rengi sularının sarp kayalıklar arasında kendine yol bulmasıyla oluşan Türkiye'nin 2'nci büyük su kanyonu Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu, Amisos Tepesi Tümülüs Mezarı ve Seyir Terası, uzun sahili ve keyifli mekânlarıyla Atakum Sahili ve Samsun Batıpark ziyaret edildi.

OKA Turizm ve Markalaşma Birim Başkanı Dr. Mesut Kılıç, Cidde, Dammam, Taif, Medine ve Riyad kentlerinden turizm acentesi temsilcilerini bölgede ağırladıkları anlatarak, "Bu acenteleri, Karadeniz Bölgemize en çok tur düzenleyen acenteler olduğu için seçtik. Geçen yıl ve bu yıl yaptığımız çalışmalar nedeniyle çok olumlu ve güzel geri dönüşler aldık. Turizm acenteleri temsilcileri, Samsun'un doğal ve tarihi yönden zengin bir bölge olduğunu ifade ederek, önümüzdeki yıllar için Samsun'a tur düzenleme konusunda çalışmalarını başlattılar." diye konuştu.

“Orta Karadeniz’deki şehirler gerçekten muhteşem”

Geziye katılan turizmcilerden Ghadeer Al Hendawee, “İnşallah Arabistan’dan buraya turlar başlatacağız” dedi. Arap turistlerin Trabzon’a olan ilgisi hatırlatılan Al Hendawee, “Her zaman Trabzon bölgesine gidiliyor. Ama bu bölge bilinmiyordu. Çünkü bu şehirler gerçekten muhteşem. Yeşillik ve tarih beraber. Sadece Trabzon Karadeniz değil. Samsun mükemmel bir şehir. Amasya tarihi bir şehir. Tokat mağaralarla, kalesiyle çok güzel” şeklinde konuştu.

B2B Görüşmelerde İlk Tur Kayıtları Yapıldı

Orta Karadeniz Tanıtımı ve İş Geliştirme Etkinliğinin son gününde Samsun’da düzenlenen B2B İş Geliştirme programına, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, OKA Genel Sekreter V. Mehlika Dicle ve çok sayıda yerel turizm işletmecisi katıldı.

Vali Tavlı: “Doğa turizmine ‘Bismillah’ demek de bize nasip oldu”

Görev yaptığı birçok ilde turizm alanında ilklere imza attıklarını Samsun’da da doğa turizmine ‘Bismillah’ dediklerine değinen Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Çanakkale Valisi olarak turizmle tanıştım. Orada Troya Müzesi’ni açmak bana nasip oldu. Sonrasında Muğla’da da Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni açmak nasip oldu. 13 Mart’ta da Samsun’un kadim tarihini yansıtan Samsun Müzesi’ni açmak nasip oldu. Bir taraftan da Suudi Arabistan’dan misafirlerimizin Samsun’a teşrifiyle birlikte doğa turizmine ‘Bismillah’ demek de bize nasip oldu. Büyükşehir Belediyesi ekibimiz doğa, gastronomi, eko ve agro turizmle ilgili yaptıkları çalışmalar ile Samsun’a yeni bir vizyon katıyorlar. Türkiye’de 79 vilayeti gördüm. Tüm vilayetleri gezip, gördüm. Ben de bu bölgenin çocuğuyum ama ben de bu bölgeyi keşfetmemişim. İnşallah sizlerle birlikte Samsun’u keşfedeceğim. Samsun’un tarihi, kültürel, doğal güzelliklerini de bu 9 aylık görev sürem içerisinde keşfetmeye devam ediyorum. Sizlerin de bu keşif yolculuğundaki deneyimlerinizi Suudi Arabistanlı vatandaşlar ile paylaşmanız bizlere ayrı bir mutluluk ve keyif verdi. Cumhurbaşkanımızın ve Kültür ve Turizm Bakanımızın Samsun’da yaptığımız çalışmalarda hep desteği yanımızda oldu. Onlar nasıl bizim yanımızdaysa biz de tüm kamu kurum ve kuruluşları ve STK’lar ile birlikte sizlerin yanınızdayız” diye konuştu.

Başkan Doğan: “Misafirlerinizi burada gönül rahatlığı ile konaklatabilirsiniz”

Arabistan’dan gelecek misafirlerin Samsun’da rahatlıkla konaklayabileceğine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Suudi Arabistan’dan gelen misafirlerimiz, ‘Samsun’un tadı damağımızda kaldı, rüyada gibiyiz’ ifadelerini kullandı. Samsun’un daha çok az bir yerini görerek bunları söylediler. Kuş Cenneti gibi birçok doğal güzelliğimizde kendilerini ağırlamaktan mutluluk duyarız. Samsun hem doğal güzellikleri ile hem de misafirperverliği ile ünlü güzel bir şehir. Sizleri ve sizlerin misafirlerini şehrimizde daha fazla görmek, ağırlamaktan mutluluk duyarız. Otellerimizin, restoranlarımızın, işletmelerimizin ve insanlarımızın misafirperverlikte kendilerini kanıtladıklarının geçmişte örnekleri var. O nedenle misafirlerinizi burada gönül rahatlığı ile konaklatabilirsiniz. Samsun’u konaklama merkezi haline getirebilirsiniz. Samsun hem güvenli hem de huzurlu bir şehirdir. Biz de Samsun’u daha da ileriye taşımak için tüm paydaşlarımız ile birlikte çalışıyoruz. Samsun’da geçirdiğiniz süredeki mutluluğunuzu daha fazla paylaşmanızı, Suudi Arabistan’daki insanların daha çok görmesini arzu ediyoruz. Katılımlarınızdan dolayı tüm misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Dicle: “Tüm turizm değerlerini misafirlerimize tanıtma fırsatı yakaladık”

Etkinlik ile tüm misafirlere bölgeyi tanıttıklarını ve gelecek turlar için arka plan hazırladıklarının altını çizen OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, “Samsun’da Suudi Arabistan’dan gelen 18 acenteyi ağırlıyoruz. Ajans olarak tüm bölgeleri ile kalkınmış Türkiye vizyonuna yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bölgelerimizin potansiyelini tanıtmak, bizler için çok kıymetli. Program kapsamında Amasya, Çorum, Tokat ve Samsun’da bugüne kadar yaptığımız proje çalışmalarını misafirlerimiz görme fırsatı buldu. Bugüne kadar bin 200 proje ile 7,2 milyar TL’lik yatırım yaptık ama verdiğimiz proje desteklerinden öte bölgemizde kamu, özel sektör ve STK’lar arasında iş birliği sağladığımız ayrılan bir özelliğimiz var. Bu program da bunun en güzel örneklerinden biri. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, THY ve Ajans işbirliği içerisinde 3 günlük program gerçekleştirdik. Bölgemizin güzelliklerini Suudi Arabistanlı misafirlerimize gösterdik. Tokat’ta Ballıca Mağarası’ndan Amasya’da Yalıboyu Evlerine, Samsun’da Vezirköprü Kanyonu’ndan Ayvacık Saklı Cenneti’ne kadar bölgemizin tüm turizm değerlerini onlara tanıtma fırsatı yakaladık” ifadelerini kullandı.

“Suudi Arabistan’dan Samsun ve bölgeye ilk turun kayıtlarını yaptık”

Gördükleri doğa harikaları sayesinde Suudi Arabistan’dan ilk turun bölgeye gelmesi için kayıt yaptıklarının altını çizen 18 acente adına deneyimlerini paylaşan Osame Elelfi, “Birkaç gündür buradayız. Bölgedeki şehirleri gezdik. İlçeleri de gezdik ve şu anda rüyada gibiyiz. Ayvacık Gölü’nden çok etkilendik. Ayrıca Karacaören Şelalesi çok hoşumuza gitti. Ballıca Mağarası ve Ayvacık Dağları da gözlerimizin pasını sildi. Türk yemekleri çok lezzetli ve tadı hala damağımızda duruyor. Türk baklavası da çok hoşumuza gitti. Tüm bu güzellikleri sosyal medyada paylaştık. Suudi Arabistan’daki vatandaşlar paylaştığımız görselleri görmüşler. Birçok aileyi bu bölgeye gelmesi için tur transferi ve konaklamasının kaydını yaptım. Dolayısıyla Suudi Arabistan’dan Samsun ve bölgeye gelişin ilk başlangıcını yapmış oldum. Bir başka acenteci arkadaşım da sosyal medyadan Orta Doğu pazarında birçok görsel paylaştı. O da 4 aileye buradaki tura kaydetmiş. Burada yaşadıklarımızı unutmayacağız ve Suudi Arabistan’da paylaşacağız” dedi.

Kaydı tamamlanan Suudi Arabistan turizm turlarının kafilesinin yakın zamanda Samsun ve bölgeye geleceği ifade edildi.

Suudi Arabistan’dan Daha Fazla Turist Çekilmesi Amaçlanıyor

OKA’nın, Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Şehirlerin Markalaşması Sonuç Odaklı Programı kapsamında, paydaşları ile iş birliği içerisinde yürüttüğü Turizm Odaklı Bölgesel Tanıtım Programları ilerleyen dönemde de devam edecek.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..