Karadeniz Ticaret Köprüsünü Kuracak Öğrenciler Sertifikalarını Aldı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA), 2022 Yılı Katma Değerli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesi Teknik Destek Programı kapsamında uygulanan “Samsun'un İhracat Kapasitesinin Arttırılması” Projesi kapsamında eğitim alan uluslararası öğrencilere sertifikaları verildi.

Samsun Teknopark tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliğinde yürütülen proje ile OMÜ’de eğitim alan yabancı uyruklu öğrenci potansiyeli ile sanayinin ihracat kapasitesinin "Karadeniz Ticaret Köprüsü" hedefiyle buluşturulması ve istihdamın arttırılmasını planlanıyor. Bu kapsamda OMÜ'deki uluslararası öğrenciler, 'İş Geliştirme ve İhracat' konularında eğitim aldı. Süreç firma öğrenci eşleştirmeleri ile devam ederken, eğitimlerini tamamlayan yabancı uyruklu öğrencilere törenle sertifikaları verildi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 29 Kasım’da gerçekleşen törene Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Samsun Teknopark Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, TTO Genel Koordinatörü Dr. İdris Sancaktar, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, MC Filtre Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öğüten, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"Bu ülke ile gönül bağı oluşturmanız bizler için çok önemli"

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, törende yaptığı konuşmada, OMÜ’nün 57 bin öğrenciye ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Üniversite bünyesinde 6 bine yakın uluslararası öğrencinin eğitim aldığını bildiren Ünal, "Farklı ülkelerden gelen misafirlerimiz için arzu ettiğimiz durum, kendi ülkesindeki ihtiyaçları karşılayacak bir eğitim alarak ülkelerine geri dönmeleridir. Temel hedefimiz, yanınızda sadece diploma değil elde ettiğiniz yetkinliklerin de olmasıdır. Hangi bölümün öğrencisi olursanız olun sanat, sinema, ekonomi, dünya coğrafyası, siyaseti gibi farklı alanlarda okuma ve değerlendirmeler yapabilmelisiniz." dedi.

OMÜ'den mezun olan bir yabancı öğrencinin ülkesine döndüğünde üst statüde çalışmasını istediklerini de söyleyen Ünal, "Güzel ve sağlıklı işler yapabilmemiz adına sizlerin bu ülke ile gönül bağı oluşturmanız bizler için çok önemli. Yaptığınız çalışmaları projelendirmenizi istiyoruz ve bu çalışmalarınıza destek oluyoruz. Firmalarla iletişim sağlayabilme imkânınız var. Özellikle Teknopark ve TTO sizin çok rahat ulaşabileceğiniz bir alan. Burası sizlere güçlü olanaklar sağlayacaktır. Kendi coğrafyanız ile alakalı veri bankaları oluşturarak istihdam alanında kendi işinizi kurma imkânınız var. Ayrıca güçlü iş birlikleri kurmamız açısından bizler için önemli bir adım. Sadece kendiniz için değil ülkeniz ve yaşadığınız dünya için gerekli. Siz ne kadar güçlüyseniz devletiniz de o kadar güçlüdür." ifadelerini kullandı.

“Bölgesel kalkınmanın temelinde insan sermayesinin olduğuna inanıyoruz.”

OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin konuşmasında OMÜ'nün Türkiye'de uluslararası öğrencileri misafir eden en önemli üniversitelerden biri olduğunu dile getirdi.

Şahin, "OKA olarak bölgesel kalkınmanın içinde ihracat, sosyal gelişme, sosyal yardımlar, altyapı ve havalimanı inşaatı gibi birçok farklı alan var. Ama hepsinin altını çizen şey insan sermayesi yoksa bunların hiçbirinin bir anlamı bulunmuyor. Dolayısıyla biz bölgesel kalkınmanın temelinde insan sermayesinin olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle bu projeye öncelikli bir çalışma alanı olarak yaklaşıyoruz. Sizleri aynı ülkede bulunmanız vesilesiyle ticari elçilerimiz olarak görüyoruz. Gittiğiniz ülkelerde bir birey olarak bu ülkeyle gönül bağınızı koparmadan kendi ülkenizin de bölgesel olarak kalkınması için çalışacağınıza inanıyoruz." dedi.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..