Karadeniz Turizm Profesyonelleri Yılın İlk Toplantısında Bir Araya Geldi

Ajansımızın da katılımıyla Karadeniz Turizm Profesyonelleri Derneği SKAL tarafından, 2023 yılının ilk turizm toplantısı gerçekleştirildi.

10 Ocak’taki toplantıya OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin ile OKA Turizm ve Markalaşma Birim Başkanı Dr. Mesut Kılıç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç, Hiser Projesi Koordinatörü Mehmet Ak, Şehir ve Planlama Uzmanı Eyüp Elmas, Doğan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Doğan, Doğan Şirketler Grubu Mali İşler Müdürü Züleyha Artar, Samsun ve çevre illerden turizm otel işletmecileri katılım sağladı.

“Sektördeki önemli aktörlerle sürekli temastayız”

Genel Sekreter İ. Ethem Şahin toplantıdaki konuşmasında, turizm sektöründeki aktörlerle sürekli temas halinde olduklarını vurgulayarak, “Turizmcilerin yanında olduğumuzu söyleyebilirim. Sektördeki önemli aktörlerle sürekli temastayız. Onların taleplerini ve sorunlarını gündemimize alarak değerlendiriyoruz. Ajansımız bünyesinde yer alan Turizm ve Markalaşma Birimimizle farklı hedef gruplarına yönelik tanıtım faaliyetlerimizi yürüterek tanıtım ürünleri geliştiriyoruz. Yetkili üniversitelerle iş birliği halindeyiz." dedi.

Turizm ve Markalaşma Birim Başkanı Dr. Mesut Kılıç, Turizm İşletmelerinin Modernizasyonu Finansman Desteği Programı’na ilişkin sunumunu gerçekleştirdi ve "Körfez ülkelerinden Arap turist getiren acenteleri bölgemizde ağırlayarak bölgemizin turizm potansiyelini bu yetkili acentelere tanıtma fırsatı bulduk. İstanbul ayağında ise turistleri uçakla Samsun'a getirerek buradan Trabzon'a kadar karayoluyla seyahat etmeleri sağlayacağız. Trabzon'a gelen turistleri bölgemize çekerek buradan kendi ülkelerine dönmelerini sağlamaya yönelik bir destinasyon çalışması yürütüyoruz. Turizm arzını sürekli kılmak için 2023 yılı için mali destek programı hazırladık. Minimum 500 bin maksimum 2 milyon TL olacak şekilde bölgemizdeki konaklama tesislerinin turizm altyapısındaki yapacakları yatırımların desteklenmesiyle ilgili bir finansman desteği modeli geliştiriyoruz." şeklinde konuştu.

“Öncelikli amaç Orta Karadeniz Bölgesi'nde turizm hareketini canlandırmak”

Toplantının moderasyonunu gerçekleştiren Karadeniz SKAL Başkanı Mustafa Yavuz, öncelikli amaçlarının Orta Karadeniz Bölgesi'nde turizm hareketini canlandırmaya yönelik projeleri hayata geçirerek yerel ekonomiye katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Karadeniz SKAL Kulübü'nün internet portalının faaliyete hazır durumda olduğunu belirten Mustafa Yavuz, Orta Karadeniz Bölgesi'nde turizmin geliştirilmesine yönelik destinasyon projeleri kapsamında nitelikli personelin önemine vurgu yaparak özellikle turizm meslek okullarından ve turizm fakültelerinden mezun olanların mesleki kariyer ve iş geliştirme programlarıyla ilgili bulundukları illerdeki turizm işletmelerinde istihdam edilmelerinin önceliğine dikkat çekti.

Bölgede deniz ve sağlık turizmi destinasyonuna yönelik kapsamlı faaliyetlere ağırlık verileceğinin de altını çizen Yavuz, "SKAL Dernekleri Federasyonu, turizm sektörünün geliştirilmesi amacıyla faaliyet yürüten, 90 ülkede 358 civarındaki kulüpleriyle 15 bin üyeyi içerisinde barındıran büyük bir organizasyondur. Biz de Karadeniz SKAL Kulübü olarak bu büyük aileye mensup üyelerimizle, 'Orta Karadeniz Bölgesinde Turizm Destinasyonu' projelerini hayata geçiren bir dernek olarak yer alıyoruz. Direkt olarak sektörün içinde olan ve sektöre yan hizmet sunan kesimlerden üyelerimiz bulunuyor" dedi.

“İşletmeler dijital okuryazarlığa yönlendirilmeli”

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut ise toplantıda, turizm işletmeleri ile Turizm Fakülteleri arasındaki iş birliğiyle ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

Samsun ili ve ilçelerinde, sektörle ilgili destinasyon çalışmalarında sanal gerçeklik ve benzeri teknolojik imkânların devreye sokulması gerektiğini belirten Bulut, en büyük hayalinin fakülte bünyesinde bir teknoloji laboratuvarını hayata geçirmek olduğunu ifade etti.

Özellikle Batı ülkelerinde geliştirilen fonksiyonel MRI cihazlarına dayalı yeni teknolojik imkânlardan yararlanılarak bu teknolojilerin sektöre entegre edilmesiyle yeni kazanımlar sağlanacağını söyleyen Bulut, konaklama işletmelerinin yöneticilerinin dijital okur yazarlığa yönlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Dekan Bulut, sözlerine ilçelerde turizm bilincinin geliştirilmesi gerektiğini de ekledi.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..