Mesleki Eğitimde Yenilikçi Uygulamalar Webinarı Düzenlendi

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ankara Sanayi Odası iş birliği içerisinde Orta Karadeniz Bölgesinde “Mesleki Eğitim” konusunda farkındalık oluşturmak, yenilikçi uygulamaları değerlendirmek ve Ankara Sanayi Odası deneyimini bölgemize aktarmak amacı ile çevrim içi “Mesleki Eğitimde Yenilikçi Uygulamalar” başlıklı webinarı gerçekleştirildi.

Webinara Çorum başta olmak üzere bölge illerimizden 150’nin üzerinde mesleki eğitim alan öğretmeni ve okul yöneticileri katılım sağladı.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Kapsamında 2.6 Milyon TL’lik Destek Sağlandı

2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen Çorum Mesleki İnovasyon Merkezi (ÇOMİM) ve Öğütme Teknolojileri Eğitim Merkezi projesi kapanış etkinliği olarak organize edilen webinar açılış konuşmaları ile başladı.

Açılış konuşmasında Ajans Genel Sekreterimiz Mehlika Dicle; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından finanse edilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 2.6 milyon TL’lik destek ile uygulanan ve 4.4 Milyon TL bütçesi olan projemizin çok daha üzerinde bir yatırım, Çorum’da bulunan özel işletmelerimizin ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüzün de katkıları ile hayata geçirildi. Destek sunan tüm işletmelerimize ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum.” dedi ve webinarın organizasyonunda emeği geçen herkese ve Ankara Sanayi odasına teşekkür etti.

Açılış bölümünde ayrıca Çorum İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek ve Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer konuşma yaptı.

Projenin uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Abdullah Kodek, projeye finansman desteği sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğüne, projeye eş finansman desteği sunan Çorum Ticaret ve Sanayi odası ve Çorumlu sanayicilere teşekkür etti.

Ahmet Dinçer ise konuşmasında, sanayinin ve mesleki eğitimin önemini vurguladı. Ahmet Dinçer ayrıca Ankara Sanayi Odası olarak bu konuda her türlü iş birliğine ve katkı sunmaya açık olduklarını dile getirdi.

“Şehit Öğretmen Fatih Tekin Mesleki Eğitim Merkezi modern altyapıya kavuştu”

Tema konuşmaları kapsamına ilk sunum proje koordinatör Rabia Dönder tarafından gerçekleştirildi.

Rabia Dönder sunumunda; Çorum Sanayi Sitesinde bulunan Şehit Öğretmen Fatih Tekin Mesleki Eğitim Merkezinde Makina Teknolojisi meslek alanı başta olmak üzere birçok atölyenin modernize edildiğini ifade etti. Sunumunda ayrıca mesleki eğitim alanında yapılan farkındalık artırıcı çalışmalara, ve rehberlik hizmetlerine dikkat çekti. Projenin ikinci bileşeni Öğütme Teknolojileri Eğitim Merkezinde proje iştirakçisi Alapala Makina’nın tahsis ettiği fabrika içi öğrenme ortamında sunulan modern eğitim ortamı ve yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi sundu.

Alapala Makina, Ankara Sanayi Odası, Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi ve Hidromek A.Ş. Mesleki Eğitime Yaklaşımlarını Anlattı

Tema konuşmaları kapsamında Alapala Makina Arge Müdür Sezai Aydın, değirmencilik sektöründe Alapala Makinanın sahip olduğu yeri, geçmişten günümüze geçirdiği yenilik temelli dönüşümü ve Alapala Academy girişimini anlattı. Kalite odaklı üretim için “çözüm ortağı” olarak gördükleri müşterilerinin beklentilerini karşılamak için nitelikli elemanın önemine dikkat çekti. Bu çerçevede insana yatırımın çok önemli olduğunu vurgulayan Sezai Aydın, Alapala Academy ile bunu başarmak istediklerini ifade etti.

SOGEP kapsamında Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile kurulan iş birliği ile fabrika içi modern öğrenme ortamı oluşturulduğunu, aynı anda proje kapsamında tefrişatı yapılan 3 sınıfta toplamda 45 kişinin eğitim alabildiği ifade edildi.

TOBB-OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin eğitim merkezinde uygulamalı eğitimler aldığını da vurgulayan Sezai Aydın; projenin Çorum’da tüm sektör için nitelikli eleman yetiştirme konusunda faydalı sonuçlar ortaya koyacağına inandığını söyledi.

Sezai Aydın ayrıca Türkiye’nin un ihracatı konusunda birinci, markana ihracatı konusunda ikinci olduğunu vurgulayarak İtalya’da makarna teknolojileri konusunda faaliyet gösteren, anahtar teslim makarna tesisleri kuran Axor Srl şirketini satın aldığını ifade etti.

İnsanlığın beslenmesi ve açlıkla mücadele konusunda değirmencilik sektörünün önemine dikkat çeken Aydın, Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (IAOM) iş birliğiyle dünyanın dört bir yanındaki sektör paydaşlarının da eğitimi için Alapala Academy’de uluslararası eğitimler düzenlediklerini ifade etti. Bu anlamda SOGEP kapsamında desteklenen projenin Öğütme Teknolojileri Eğitim Merkezi bileşeninin Dünyada ilkler arasında yer aldığını, ifade etti.

Ankara Sanayi Odası sürekli Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Ali Güvendiren, mesleki eğitim alanında sundukları hizmetleri, eğitim merkezinin teknik altyapısını ve mesleki eğitime yaklaşımlarını anlattı.

“Her bir fabrika-işletme ayrı bir dünya” diyen Güvendiren, işletmelerin ihtiyaçlarına göre özel eğitim programları da tasarladıklarını anlattı.

Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Gürler Soylu, Ankara Sanayi Odası ile iş birliği içerisinde yürütülen faaliyet ve projelerden bahsetti. Avrupa Birliği desteği ile uygulanan proje sonrasında “beceri temelli mesleki eğitime yönlendirme” yaklaşımını benimsediklerini ifade eden Soylu, kayıt yapacak çocuklara öncelikle mesleki beceri ve sosyal beceri testi uyguladıklarını ifade etti.

Sosyal becerilerin mesleki eğitim alan öğrencilerin iş yaşamındaki başarısı için kritik öneme sahip olduğunu belirten Gürler Soylu, merkez olarak dağcılıktan izciliğe birçok alanda sosyal etkinlikler düzenleyerek bu yönde de öğrencilerini desteklediklerini ifade etti.

Hidromek A.Ş. Eğitim Sorumlusu Hayri AKGUŞ, şirketlerinin kuruluş öyküsünü anlatarak konuşmasına başladı. Mesleki eğitim anlamında şirketin kurucusu Hasan Basri Bozkurt ile yaptıkları ilk görüşmeyi ve mesleki eğitim anlamında başlattıkları dönüşümü anlattı. Öğrenci odaklı ve beceri temelli bir yaklaşımla işbaşı eğitime aldıkları tüm öğrencilerin eğitim aldıkları alanda şirket bünyesinde çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Ankara Sanayi Odası ile birlikte yürüttükleri iş birliğinin olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Mesleki eğitim alanında eğitim alan gençlerin ancak %10’nunun eğitim aldığı alanda istihdam edildiğini, Hidromek A.Ş.  olarak 2023 yılında fabrikada işbaşı eğitim alan 38 öğrencinin tamamının eğitim aldığı alanda çalışmaya devam ettiğini vurguladı.

“Birlikte çalışmaya ve iş birliğine açığız”

Webinarın kapanış bölümünde Genel Sekreterimiz Mehlika Dicle, katkı sunan tüm konuşmacılara ve Ankara Sanayi odasına teşekkür etti. Mesleki eğitim ve özel sektörün geliştirilmesi konusunda iş birliğine ve birlikte çalışmaya açık olduklarını vurguladı.

Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer de tüm katılımcılara teşekkür ederek SOGEP kapsamında uygulanan projenin örnek olabilecek nitelikte olduğunu belirterek bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Çorum Mesleki İnovasyon Merkezi (ÇOMİM) ve Öğütme Teknolojileri Eğitim Merkezi projesi başvuru sahibi Çorum İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek; konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür etti.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..