Nisan Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Amasya’da Gerçekleştirildi
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2025 yılı Nisan ayı Yönetim Kurulu Toplantısı 29 Nisan’da Amasya ilinde gerçekleştirildi.
Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın başkanlığında, Amasya Valisi Önder Bakan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Çorum Valisi Ali Çalgan, Tokat Valisi Abdullah Köklü, Amasya Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, Çorum İl Genel Meclis Başkanı Muhammet Fatih Temur, Tokat İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Gürel, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Gökdere, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve OKA temsilcileri katıldı.
Yönetim Kurulu Başkanı Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın açılış konuşması ile başlayan toplantıda; bölgede devam etmekte olan ajans mali destek programları ile ilgili genel bir değerlendirme yapıldı. 2025 yılı fizibilite destek programına katma değerli üretim ve turizm temalarında yapılan başvurular karara bağlandı. Ayrıca 2025 yılı Mart ayının sonunda yayımlanan 2030 Sanayi Strateji Belgesi çerçevesinde bölgenin hayata geçirilebilecek proje başlıkları istişare edildi.
Yeşil Dönüşüm Görüşüldü
Türkiye’nin sanayi ve teknoloji ekosistemini daha yüksek katma değer üreten, inovasyon odaklı, dijital ve yeşil dönüşümünü tamamlamış bir yapı haline getirmeye odaklanan 2030 Sanayi Strateji Belgesi’nde özel bir başlıkta ele alınan “Yeşil Dönüşüm” başlığı da, toplantının gündem maddeleri arasında yer aldı. Bu kapsamda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Türk Standartları Enstitüsü Karadeniz Bölge Koordinatörlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek Yeşil Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Sertifikasyon Projesi Eğitim ve Danışmanlık Programı hakkında istişarelerde bulunuldu.
Türkiye’de olduğu gibi bölgemizde de üretimin lokomotifi olan organize sanayi bölgelerinin sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda "sürekli gelişim" prensibi benimsenerek uluslararası standartlara ulaştırması için yönetim ve izleme kapasitelerinin güçlendirilmesi, çevresel etkilerinin azaltılması amacıyla sürdürülebilir kaynak ve atık yönetim araçlarının uygulanması, iklim değişikliğiyle ilişkili risklerin yönetilmesi, sosyal paydaşların hak ve ihtiyaçlarının gözetilerek sosyal performansın iyileştirilmesi ve işletmelerin ekonomik verimliliklerinin artırılması hususunda bölge ölçeğinde yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.
Orta Karadeniz Bölgesi Organize Sanayi Bölgeleri İçin Yeşil OSB Sertifikasyon Süreci Başlıyor
Bölge OSB’leri ve TSE yetkililerinin katılımı ile 24 Nisan’da gerçekleştirilen webinar ile duyurulan program kapsamında “TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi” gerçekleştirildi.
Yeşil OSB Sertifkasyon sürecinin 6 ön kriterinden biri olan OSB yönetimlerinin “TS EN ISO 14001” ve “TS EN ISO 50001” standartlarından belgelendirilmiş olması şartını sağlamaya yönelik program bölgede faal bulunan 21 OSB için 6 Mayıs 2025 tarihi itibarıyla başlatılacak.
TS EN 14001 Çevre Yönetim Sistemi Eğitimi 21-23 Mayıs’ta, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Eğitimi 24-26 Haziran’da, Entegre İç Tetkik Eğitimi 2-4 Eylül’de TS EN ISO 19011 gerçekleştirilecek.
8-12 Eylül ve 20-24 Eylül 2025 tarihlerinde düzenlenecek çalıştaylar ile 21 OSB’de toplam 84 belge ile sürecin tamamlaması sağlanacak.
Orta Karadeniz Bölgesi’nde Yeşil OSB süreçleri için gerekli fizibilite, teknik ve mali destekler, plan dâhilinde ajans tarafından devreye alınarak bölgedeki üretimin dönüşümüne ve rekabet düzeyinin artmasına katkı sağlayacak.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..