22 NİSAN 2020

OKA 2019 Yılı Faaliyet Raporu Yayımlandı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) olarak 2019 yılında yürüttüğümüz çalışmalara ilişkin faaliyet raporunu yayımladık. 

Ajansımız, 2019 yılında da finansman enstrümanlarını etkili uygulamalara dönüştürüp, tüm aktörlerimizin katılımı ve katkılarıyla araştırma, analiz, planlama, eğitim, yatırım ve tanıtım çalışmalarını ortaya koyduğu, Bölge kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğu başarılı bir yılı geride bırakmıştır.

2019 yılında Ajansımız tarafından 34 Milyon TL tutarında hibe kaynak ayrılarak “Turizmin Altyapısının Geliştirilmesi”, “Kırsal Kalkınma ve Tarımda Dönüşüm”, “Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi” Mali Destek Programları ilan edilmiştir. 3 adet mali destek programı kapsamında toplamda 73 projeye 34 milyon TL hibe sağlanarak ve 68 milyon TL yatırıma ivme kazandırılmaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2019 yılında ilan edilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamına Bölgemiz illerinden Samsun dâhil edilmiştir. Ajansımız aracılığıyla Cazibe Merkezlerini Destekleme Programına sunulup desteklenmeye hak kazanan “Hassas Döküm Teknikeri Eğitim Atölyesi Projesi”, “Samsun İŞGEM İşlik Kapasitesinin Artırılması ve Ortak Kullanım Atölyesi Kurulması Projesi” ve “Samsun Lojistik Merkez Yatay Kapalı Depo Yapım Projesi” ile birlikte Bölgeye yaklaşık 10 milyon TL hibe çekilmiştir. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan 2019 yılı Sosyal Gelişme Mali Destek Programı (SOGEP) dâhilinde Samsun ilimizden “Risk Altındaki Çocuk Ve Gençlere Yönelik Meslek Bilinci Kazandırma Ve İstihdam Desteği” ile “Samsun Yöresel Ürünleri Markalaşıyor” projeleri destek almaya hak kazanmış olup, projeler 2020 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

Ajansımızın destek vermekte olduğu güdümlü projeler “Kızılırmak Deltası Doğal Yaşam Eksenli Kalkınma Projesi”, “Buzağı Can Sütü Projesi, Tokat Tarihi Meydan Çarşısı’nın Turizm Cazibe Alanına Dönüştürülmesi Projesi” ve “Çorum İlinin Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Projesi” de 2019 yılı içerisinde tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Ayrıca 2019 Yılında Teknik Destek Programı kapsamında 172 adet proje destek almaya hak kazanmış, Fizibilite Desteği Programı kapsamında 12 adet proje ile sözleşme imzalanmıştır. Bu projelere 1,7 milyon TL hibe sağlanırken eş finansmanla birlikte toplam proje bütçeleri yaklaşık 3 milyon TL’ye ulaşmaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Kalkınma Ajanslarının istişareleri sonucunda 2019 yılı teması olarak "Mesleki ve Teknik Eğitim" konusu belirlenmiştir. Bu kapsamda Ajansımız tarafından Proje Döngüsü Yönetimi (PCM) Eğitimi, Etkili Sunuş Teknikleri Eğitimi, GençBizz Lise Girişimcilik Programı Tanıtım Eğitimi, Usta Çırak Buluşması ve Atölye Çalışması gibi birçok faaliyet gerçekleştirilmiştir. Samsun Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan "TR83 Bölgesi Geleceğin Meslekleri Kapsamında İşgücü ve Mesleki Eğitim Sektör Analiz Raporu", 24 Aralık 2019 tarihinde Ajansımız tarafından düzenlenen “Gelecekte İş Konferansı” ile kamuoyuna tanıtılmıştır.

2023 Türkiye Dış Ticaret Stratejisi vizyonu ile uyumlu olarak 2019 yılında Ajansımız öncülüğünde hayata geçen “TR83 Bölgesi Rekabetçilik Ve Dış Ticaret Destek Merkezi” projesi ile bölgede bulunan işletmeleri sistemli şekilde dünyaya açacak ve ihracatlarını artıracak sürdürülebilir bir yapı kurulması, işletmelerin bu kapsamda ihtiyaç duyacağı uluslararası pazar araştırma yöntemleri, uluslararası ticari bilgi kaynakları, ticari istihbarat kanalları, rekabet istihbaratı, teknik ve operasyonel istihbarat kullanımı, istatistiksel verilerin yorumlanması, müşteri bulma teknikleri ve veri tabanları, rakip analizi gibi nitelikli bilgilerin kendilerine en hızlı yoldan sağlanması amaçlanmaktadır. Bu bilgilerin sağlanmasının yanında danışmanlık hizmetleri de verilmekte olup işletmelerin ihracat aşamalarının her anında destek mekanizmasının sürekli hale getirilmesi hedeflenmektedir. Tamamen ücretsiz olarak hizmet veren merkezin, bölgede dış ticaret alanındaki kurumlar arasında etkileşimin artırması, süreçlerin iyileştirilmesi ve hızlandırılmasına yönelik işbirliği ortamının oluşturulması konusunda katkı yapması beklenmektedir.

Ajansımız coğrafi işaretler ile ilgili edinilen bilgi birikimi ve tecrübenin ulusal düzeyde yaygınlaştırmasının sağlanması, TR83 Bölgesi'nde ve Türkiye'de coğrafi işaretli ürünler alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların, bu alanın uzmanları ile bir araya getirilmesi ve coğrafi işaretli ürünler üzerine yenilikçi bir pazarlama modellerinin geliştirilmesi amaçlarına yönelik olarak "Coğrafi İşaretli Ürünlerin Pazarlamasında Yenilikçi Bir Model" konulu Orta Karadeniz Bölgesi Coğrafi İşaretli Ürünler Buluşmasını 18 Nisan 2019 Perşembe günü Ajansımız Merkez Hizmet Binası'nda düzenlemiştir.

2019 yılında Ajansımız tarafından yürütülen tüm bu çalışmaların ve daha birçok faaliyetin yer aldığı Rapor'a ulaşmak için tıklayınız.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..