03 ARALIK 2021

OKA Desteğiyle Samsun’da Türkiye'nin İlk 'Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi' Kuruldu

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteği bir ilke imza atılmasını sağladı. Samsun’da Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait atıl durumdaki 90 yıllık Tren Bakım Onarım İstasyonu Binası, Samsun Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi Tefriş ve Tanzim Projesi kapsamında restore edildi.

OKA Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje, başvuru sahibi Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygulandı. 24 aylık uygulama sürecinin tamamlanmasının ardından, 3 Aralık’ta Müze'nin açılışı yapıldı.

Türkiye’de sağlık alanında tematik anlamda ilk ve tek olma özelliği taşıyan Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi’nin açılışı, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OKA Genel Sekreteri İ. Ethem Şahin ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Müze 6 Bölümden Oluşuyor

6 bölümden oluşan müzede geçmişten günümüze sağlık alanında kullanılan çeşitli aletler bulunuyor. Rayların koruma altına alındığı orta aks bölümünde hastanelerde eskiden bulunan hasta destek ürünleri, ikinci bölümde ise cerrahi aletler yer alıyor. Diğer bölümlerde de kadın doğum, kulak burun boğaz ve diş alanında kullanılan eski aletler bulunuyor. Bin metrekaresi kapalı 5 dönüm büyüklüğe sahip alanda Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan cerrahi aletler de yer alıyor.

Sağlık Kenti Vizyonuna Katkı Sağlayacak

Samsun, yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü cerrahi alet üretimiyle Türkiye’de ve Dünya’da önemli bir konumdadır. İlde cerrahi aletlerle başlayan üretim, bugün ortopedik implantlardan sterilizasyon kutularına, işitme cihazlarından röntgen cihazlarına kadar birçok tıbbi cihaz üretimiyle devam ediyor.

Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi’nin modern ve yaşayan müzecilik anlayışı ile geçmişten bugüne sağlık hizmetlerinin ve Samsun’da üretilen tıbbi cihaz ve aletlerin gelişimini, sergileyerek ilin bu yöndeki tanıtımına katkı sağlaması amaçlanıyor.

Samsun’a yaşayan müze kazandırılması açısından da önem taşıyan Müze’nin ayrıca, sağlık endüstrisinin güncel uygulamalarının yer aldığı atölye çalışmalarıyla yerli ve milli cerrahi alet üretimini destekleyecek endüstriye ivme kazandırması, meslek seçimi ve mesleki eğitim alanına olumlu katkı sağlaması, sağlık alanında yılın önemli gün ve haftalarında ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapması hedefleniyor.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..