OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve OKA Uzmanı Murat Şimşek Tarafından Hazırlanan Makaleler Bölgesel Kalkınma Dergisinde

Bölgesel politika alanında kuramsal araştırmaların sayısının ve niteliğinin artırılması amacıyla 2023 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından akademik yayıncılığa kazandırılan Bölgesel Kalkınma Dergisi’nin dördüncü sayısı yayımlandı.

Derginin bu sayısında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve OKA Uzmanı Murat Şimşek tarafından mekânsal kademelenme ve tarımsal istihdam alanlarına yönelik hazırlanan 2 makale de yer aldı.

Genel Sekreter Mehlika Dicle ve Uzman Murat Şimşek’in birlikte hazırladığı “Bölge Planlarında Mekânsal Kademelenme ve Alt Bölgelerin Belirlenmesi Üzerine Bir Deneme” başlıklı makalede, bölge planı çalışmalarında kullanılmak üzere mekânsal tipolojiye yönelik alt bölgelerin belirlenmesi için bir sayısal çözümleme çalışması gerçekleştirildi. Yazarlar makalede, Avrupa İstatistik Ofisinin kentleşme derecesi araştırması (DEGURBA) ile Türkiye’de kentsel ve kırsal yerleşim sistemleri araştırması (YER-SİS) ve sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmaları (SEGE) olmak üzere farklı endeksleri kullanarak Gelişmişlik Endeksi adıyla yeni bir öneri sunuyor.

Dördüncü sayının son makalesi Uzman Murat Şimşek tarafından kaleme alınan tarımsal istihdamı küçük aile çiftçiliği kavramı açısından mercek altına alan “Tarımsal İstihdam Ekseninde TR83 Bölgesi İşgücü Göstergelerine Genel Bakış” isimli çalışma. Araştırmada tarımsal istihdamda yaşanan değişimin sosyoekonomik yaşam üzerindeki etkileri TR83 Düzey 2 Bölgesi örneğinde incelenerek; sektörün bölge için önemi tartışılıyor.

İlk yılını başarıyla tamamlayan Bölgesel Kalkınma Dergisi’nin 2’nci cildi için hazırlıklar devam ediyor. Nisan ayında yayımlanacak ilk sayının makale kabul süreçleriyle ilgili olarak Dergi’nin internet sitesi ziyaret edilebilir.

Bölgesel Kalkınma Dergisi

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..