OKA İmalat Sanayiinde Yeşil Dönüşüme Katkı Sağlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde faaliyet gösteren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2023 Yılı Çalışma Programında yer alan İmalat Sanayiinde Yeşil Dönüşüm Yönetim Danışmanlığı Programı’nı başlattı.

Avrupa Birliğinin (AB) iklim değişikliği ve çevrenin korunması ile sürdürülebilirlik anlamında bağlayıcı tedbirleri içeren ve ilgili tüm tarafları kapsamına alan Avrupa Yeşil Mutabakatı, 2050 yılına kadar AB nezdinde net sera gazı emisyonlarını sıfırlamak hedefinde. Üye ülkeler başta olmak üzere AB ile ticari ilişki içinde bulunan tüm tarafları ilgilendiren bu düzenlemenin, TR83 Bölgesi’nde yer alan işletmelere etkisini ortaya koymak ve onların hazırlıklarına destek olmak amacıyla bir pilot uygulama başlatıldı.

5 Ay Süreli Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti Verilecek

Uygulama kapsamında; Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde imalat sanayiinde faaliyet gösteren ve ağırlıklı olarak AB ülkelerine ihracat yapan toplam 8 firmaya AB Yeşil Mutabakatı ve Yeşil Dönüşüm konusunda 5 ay süreli ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek.

Danışmanlık faaliyeti, 17-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen ilk firma ziyaretleri ile başladı. Firma yetkilileri ile yapılan ilk görüşmede çalışmanın içeriği, AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenlemesi, Karbon Emisyon Kaynakları ve bunların Sınıflandırılması gibi temel konulara değinildi.

Yüz yüze ve uzaktan dokümantasyon hazırlığı şeklinde devam edecek çalışmalara başlamak için firmaların enerji tüketim değerleri ile doğrudan ve dolaylı emisyon kaynaklarına dair veriler talep edildi. 5 aylık danışmanlık süresinin sonunda Bölgemizden seçilen her bir işletme için ISO 14064-1 Kurumsal Karbon Ayak İzlerinin, ISO 14046 Su Ayak İzi Doğrulama ve Sera Gazı Envanterlerinin Hesaplanması, İzlenmesi ve Raporlanmasına yönelik bir yol haritasının çıkartılması hedefleniyor.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..