Orta Karadeniz Bölgesi İçin 32 Milyon TL Kaynak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) iki yeni destek programı aracılığıyla Bölgesinde 32 milyon TL kaynağı harekete geçiriyor.

14 Aralık’ta ilan edilen yeni destek programlarıyla, turizm alanındaki KOBİ'lerin modernizasyonu sağlanacak ve Bölge ihracatının  değeri arttırılacak.

Turizm İşletmelerinin Modernizasyonu Finansman Desteği Programı

12 milyon TL bütçeli “Turizm İşletmelerinin Modernizasyonu Finansman Desteği Programı” kapsamında; Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat’taki turizm işletme belgeli veya belediye işletme belgeli KOBİ konaklama tesislerinin modernizasyonu ve tesislerde dijital teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması yoluyla rekabet güçlerinin artırılması amaçlanıyor. Bu program ile uygulanacak projelerde yararlanıcıların anlaşmalı bankadan kullanacakları yatırım kredisinin finansman maliyeti Ajans tarafından karşılanacak.

Programın öncelik alanları; konaklama tesislerinin teknolojik kapasitesinin geliştirilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması ile konaklama tesislerinin hizmetlerinin çeşitlendirilmesi olarak belirlenirken; bu önceliklere ilişkin yatırımların ilk 3 ayı geri ödemesiz olmak üzere 3 ayda bir geri ödemeli 24 ay mutlak vadeli ödeme programı ile kredi kar payının %100’ü desteklenecek. Proje faaliyetlerinin tamamının ise sözleşme tarihinden itibaren en geç 12 ay içerisinde tamamlanması gerekiyor.

İhracata Gençlik Aşısı Faizsiz Kredi Desteği Programı

20 milyon TL bütçeli “İhracata Gençlik Aşısı Faizsiz Kredi Desteği Programı” kapsamında desteklenecek projelerle TR83 Bölgesinde ihracat değerinin arttırılması ve ürün yerlileştirmeye yönelik projelerin hayata geçirilmesi ile dış ticaret alanında yeni iş imkânları oluşturulması amaçlanıyor.

İmalat sanayiinde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ’ler) başvurusuna açık olan bu programın öncelikleri Bölge ihracatında ürün çeşitliliği, miktar, katma değer ve ihracatçı firma sayılarının artırılması ve işletmelerin ithal ikame üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi şeklinde belirlenirken; proje uygulama süresi içerisinde gerçekleştirilecek ve uygulama süresinin tamamlanmasını müteakip en az 1 (bir) yıl daha devam ettirilecek genç istihdamı (18-34 yaş arası) taahhüdü veren, yerli malı belgesine sahip mal alımını taahhüt eden ve bu kalemi bütçe revizyonu aşamasında uygun bulunan başarılı projelere, başvuru sahibi işletmenin büyüklüğü kriteri de dikkate alınarak değerlendirmede avantaj sağlanacak.

İki yeni programa da 28 Aralık 2022 itibarı ile Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden başvuru alınacak. Programların son başvuru tarihi ise 13 Şubat 2023, saat 23.59 olarak belirlendi.

Programlar hakkında detaylı bilgi ve başvuru dokümanlarına https://oka.ka.gov.tr/destekler/basvurabileceklerim bağlantısı üzerinden erişilebiliyor.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..