Orta Karadeniz Bölgesi Suudi Arabistanlı ve Kuveytli Turizmcilere Tanıtıldı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türk Hava Yolları (THY) ve yerel paydaşların iş birliğinde Acente Tanıtım Turu düzenledi.

1-4 Haziran 2023 tarihlerinde, Bölgenin doğal, tarihi ve kültürel turistik değerleri ile yöresel lezzetlerinin uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Tanıtım Turu kapsamında Suudi Arabistan’ın en büyük turizm acentelerinden 12 firmanın üst düzey yetkilisi ile Kuveyt’in en büyük turizm acentelerinden 5 firmanın üst düzey yetkilisi Bölgeye geldi.

Turizmciler, ilk olarak Samsun’un Ayvacık ve Salıpazarı ilçelerini ziyaret etti. Ayvacık baraj gölünde tekne turu yapan kafile, daha sonra Salıpazarı ilçesinde girişimci kadınlar tarafından kurulan ve yöresel ürünlerin satıldığı Pazar ile Karacaören Şelalesi'ni gezdi. Gezinin ardından acente temsilcilerine kestane balı ve Salıpazarı tarihini anlatan kitap hediye edildi.

Kafile daha sonra Ladik ilçesini ziyaret etti. Ladik Belediye Başkan Vekili Mevlüt Berçinli ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Eren eşliğinde, misafirlere Ambarköy Açık Hava Müzesi, Ladik Gölü ve Hamitköy Kır Evleri, Ladik Akdağ Kayak Tesisi ve Yamaç Paraşütü Tepesi gibi ilçenin tarihi ve turistik yerlerini gezdirildi.

Eren, OKA tarafından gerçekleştirilen tanıtım gezisinin kendilerini heyecanlandırdığını dile getirerek, "Doğal ve kültürel değerlerimiz olan Ambarköy Açık Hava Müzesini, bungalov evlerimizi, gölümüzü gezdirdik. Misafirlerimize yöresel ürünlerimizden hediye ettik. Çok kıymetli bir proje." dedi.

Ladik’in ardından Vezirköprü ilçesi ziyaret edildi. Şahinkaya Kanyonu, Vezirsuyu Tabiat Parkı ve Vezirsuyu Kır Evleri, Vezirköprü Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sefacı'nın mihandarlığında gezildi.

Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Bölgenin doğal güzelliklerini tanıtarak insanları Vezirköprü'de ağırlamak üzere davetlerini yaptıklarını belirterek, "Amacımız Vezirköprü'nün tarihi, doğal ve turistik özelliklerini öne çıkarmak. Vezirköprü'deki tarihi ve turistik önem taşıyan yerlerimizi de önümüzdeki süreçte dünya turizmine kazandırabilirsek ilçemiz için kazanç olacağını düşünüyorum." dedi.

“Programın oldukça verimli geçtiği kanısındayız”

OKA Turizm ve Markalaşma Birim Başkanı Mesut Kılıç, Türk Hava Yolları ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı iş birliğiyle yaklaşık dört ay önce çalışma başlattıklarını söyledi.

Suudi Arabistan ve Kuveyt'teki seyahat acentelerine bölgenin turizm potansiyelini göstermek istediklerini belirten Kılıç, "Üç günlük program düzenledik. İlk izlenim olarak yabancı misafirlerimizden oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Önümüzdeki dönemlerde bölgemize tur düzenleme konusunda geri dönüşler oldukça olumlu. Bu programın oldukça verimli geçtiği kanısındayız." dedi.

“Burada daha farklı yerleri keşfetmek için geldik”

Suudi Arabistan'dan gelen acente genel müdürlerinden Mohamed Abdullah Bazaid bölgenin çok güzel olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Genelde Suudi Arabistan'dan İstanbul ve Trabzon'a gidiyorlar. Bu programla Samsun'a geldik. Burada daha farklı yerleri keşfetmek için geldik. Daha önce görmediğimiz bir yer, müşterilere de tanıtmak istiyoruz. Şahinkaya Kanyonu'nu da gezdik, çok güzeldi. Burada bungalov evler de çok güzel."

“Aradığımız her şey buralarda var”

Acente temsilcileri ise genellikle İstanbul, Antalya ve Trabzon bölgelerine program yaptıklarını anlatarak "Burayı yeni bir destinasyon olarak keşfetmeye geldik. Daha önce Samsun'u tanımıyorduk. Yediğimiz yemekler son derece lezzetliydi. Burası misafirleri fazlasıyla memnun edecektir. Aradığımız her şey buralarda var. Trabzon ve Rize bölgesinde ne isteniyorsa buralarda fazlasıyla var. Bu bölgelerin daha çok tanıtılması lazım. Tanıtımla alakalı biraz sıkıntı görüyoruz. Çünkü bu bölgeyi çoğu bilmiyor." ifadelerini kullandı.

“OKA güzel bir planlama gerçekleştirdi”

THY Cidde Satış Şefi Ali Serdar Terlemez de OKA'nın güzel bir planlama gerçekleştirdiğini dile getirerek "Biz de elimizden gelen katkıyı sağlamak istedik. Öncelikle Suudi Arabistan'da Trabzon bölgesine yoğun satışı olan acentelerimiz arasından seçim yaptık. Samsun'a geldiklerinden beri izlenimleri çok güzel. Gerek yöresel lezzetler gerekse doğasıyla hepsi büyülendi. Umarım yaptığımız çalışmalar bir sonuç bulur ve bölgemize buralardan güzel bir yolcu trafiği oluştururuz." diye konuştu.

Suudi Arabistanlı ve Kuveytli Turizmci kafilesi, Samsun gezisinden sonra Bölgenin İncisi Amasya’da farklı turizm çekim noktalarını ziyaret etti.

İş Geliştirme Toplantısı ve B2B Etkinliği

Tanıtım Turu’nun son gününde, yeni bağlantılar kurulması ve iş fırsatları oluşturulması amacıyla Samsun’da düzenlenen İş geliştirme Toplantısı’nda bir araya geldi.

Toplantıya, TGA, THY ve OKA temsilcileri ile Suudi Arabistanlı ve Kuveytli acente yetkilileri, yerel turizm işletmecileri ayrıca özel hastane temsilcileri katıldı.

OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, toplantıda Körfez ülkelerinden gelen acente temsilcileri için tanıtım turu düzenlediklerini, katılımcıların 1 Haziran'da başlayan etkinlikle Amasya ve Samsun'u gezdiklerini anlattı ve şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten ülkemize gelen seyahat acenteleri temsilcileri ile bir araya geldiğimiz bu güzel günde Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat'tan toplantımıza katılım sağlayan bütün misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Biz bu faaliyeti THY ve TGA ile birlikte pek çok yerel paydaşımızın desteği ile gerçekleştirdik. Misafirlerimiz 3 gündür Samsun ve Amasya'daki farklı turizm noktalarını tecrübe ettiler. Bugün de burada bölgemizdeki turizm işletmeleri ile birebir görüşmeler yapılacak. İnşallah bu toplantı ve görüşmeler her iki taraf için de gelecek için de yeni iş ortaklıkları kurulmasına vesile olur."

THY Samsun Satış Müdürü Göktuğ Dervişoğlu ise acentelerden bölgeyi tanıtmak için gösterdikleri çabayı sürdürmelerini ve müşterilere bölgenin sunduğu farklı deneyimleri anlatmalarını istediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından bölgede faaliyet gösteren oteller ve turizm acenteleri, özel hastanelerin temsilcileriyle Suudi Arabistan ve Kuveyt acenteleri arasında ikili görüşmelerin yapılaması ve iş bağlantılarının kurulması için görüşme yapıldı.

Toplantının sonunda ise programa katılan temsilcilere günün anısına plaket takdim edildi.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..