Orta Karadeniz Bölgesinden 2023 Yılında 4,3 Milyar Dolar İhracat Yapıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistiklerine göre 2023 yılında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden oluşan Orta Karadeniz Bölgesi’nden 4,3 milyar Dolar ihracat yapıldı.

Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistikleri, firma merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak derlenen ihracat istatistiklerinin yanı sıra üretim yerleri de dikkate alınarak hesaplanıyor.

İstatistiklere göre Bölgemiz illerinden Çorum 2,3 milyar Dolar ihracatla bölge içerisinde ilk sırada yer alırken, Samsun 1,5 milyar Dolar ihracat değeri ile Çorum’u takip ediyor. 2,3 milyar Dolar İhracat değeri ile Çorum, bir önceki yıl 19. sırada iken Türkiye genelinde 2023 yılında 18. sıraya yükseldi, Samsun ise 24. sırada yer aldı. 2023 yılında Tokat’ta faaliyet gösteren işletmeler tarafından yapılan ihracat değeri 251,3 milyon iken, Amasya’dan 185,1 milyon Dolar ihracat gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; ürün bazında yapılan ihracat bakımından, Çorum ili ihracatında “Kıymetli veya Yarı Kıymetli Taşlar” faslı ilk sırada gelirken; kazan ve makineler, seramik ürünleri ve değirmencilik ürünleri ilin ihracatında önemli bir paya sahip.

Bölgemizin çekim merkezi konumundaki Samsun’da ise en çok ihraç edilen ürün grubu demir çelik iken, değirmencilik ürünleri, otomotiv parça ve aksamları ve su ürünleri ihracata en fazla konu olan ürünler. Amasya’da giyim eşyası, değirmencilik ürünleri, taş vb. maddelerden eşyalar ihracatı ilk sıralarda yer alıyor. Tokat ilinde ise sebze, meyve, meşrubat ve giyim eşyası ile ağaç ve ahşap eşyalar ihracata en fazla konu olan ürün grubu konumunda.   

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..