Orta Karadeniz’in Coğrafi İşaret Tescilli Ürün Sayısı 56’ya Ulaştı

Yöreye özgü ürünler bakımından zengin bir bölge olan Orta Karadeniz’de; Bölgeyi oluşturan Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinin her birinin kendine has ürünleri bulunurken, bunlardan 56 tanesinin coğrafi işaret tescili bulunuyor.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, önemli pazar değeri olan ve kırsal kalkınmaya aracılık eden yönüyle birer kalkınma aracı olarak değerlendirdiği coğrafi işaret tescilli ürünlerin sayısını arttırmak amacıyla yerel paydaşlarıyla iş birlikleri geliştirerek, yöresel ürünlere coğrafi işaretli tescili kazandırma çalışmalarını destekliyor.

"Amasya Cevizli Ballı Baklavası" Amasya’nın 18’inci Coğrafi İşaretli Ürünü Olarak Tescillendi

Ayva Gallesi, Amasya Baklalı Dolması, Amasya Beji Mermeri, Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Amasya Keşkeği, Amasya Kirazı, Amasya Misket Elması, Amasya Patlıcan Pehli, Amasya Semaveri, Amasya Sıkma Tarhanası, Amasya Toyga Çorbası, Amasya Yağlısı, Amasya Çiçek Bamyası, Amasya Çöreği, Burmalı Amasya Çöreği, Merzifon Keşkeği, Suluova Soğanı’nın tesciline sahip Amasya’da son olarak ‘Amasya Cevizli Ballı Baklavası’nın coğrafi işareti tescili alındı. Coğrafi işaret tescil belgesi 12 Ocak’ta Amasya’da düzenlenen tanıtım programıyla takdim edildi.

Amasya’nın; Amasya Balı, Amasya Erikli Kuzu Eti, Amasya Hünnabı, Amasya Hünnap Pekmezi, Amasya Sakala Çarpan Çorbası, Amasya Çatal Çorbası, Amasya Çatal Çorbası, Amasya Şehzade Kebabı, Gediksaray Dokuması, Gümüşhacıköy Haşhaşlı Saçüstü, Kaypak (Piruhi), Merzifon Dokuması, Merzifon Karası Üzümü, Merzifon Kuşburnu Marmelatı, Suluova Et, Taşova Ekmeği (Delikli Ekmek/Halkalı Ekmek), Unutma Beni Tatlısı, Yassıçal Çuha Dokuması, Ziyaret Köy Ekmeği, Ziyaret Sini Çöreği, Ziyaret Yer Çöreği’nden oluşan 22 tane daha ürünü için coğrafi işaret tescil başvurusu bulunuyor.

Çorum’dan 8 Ürün Coğrafi İşaret Tescilli

Çorum ili kalitesi ve özgünlüğü Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edilen 8 adet coğrafi işaret tescilli ürüne sahip. Kargı Tulum Peyniri, Oğuzlar Cevizi, Çorum Kuru Mantısı, Çorum Leblebisi, İskilip Dolması, İskilip Ramazan Keşkeği, İskilip Turşusu ve son olarak tescil süreci tamamlanan Alaca Mor Soğanı / Alaca Moru’nun coğrafi işaret tescil belgesi 22 Aralık 2022’de Türk Patent ve Marka Kurumu’nda düzenlenen törenle takdim edilmişti.

İlin; Ahlat Meyvesi Tozu ( Kavut), Baharatlı Bayat Dolması, Bayat Okkalığı, Dodurga Belediyesi Kapari Bitkisi, Dodurga Tak Tak Helvası, Kargı Kirli Sac, Kargı Sırık Kebabı, Kışlacık Pırasası, Laçin Kızılca Armudu, Mecitözü Ballı Akik, Osmancık Pirinci, Pancar Yaprağı Kavurması, Sungurlu Beyazı, İskilip Sirke Salatası, İskilip Tokmaklı Kağnı ve İskilip Çileği olarak 16 ürününün tescili ise başvuru aşamasında bulunuyor.

Samsun'un 15 Ürününe Coğrafi İşaret Tescili

Samsun’un; Bafra Kaymaklı Lokum, Bafra Nokulu, Bafra Pidesi, Bafra Zembili, Samsun Kaz Tiridi, Samsun Simidi, Terme Pidesi, Vezirköprü Semaveri, Vezirköprü Susuz Bezi, Vezirköprü Tahtaköprü Kilimi, Yakakent Mantısı, Yumurta Topuk Çarşamba Ayakkabısı / Çarşamba Ayakkabısı, Çarşamba Kıvratması, Çarşamba Pidesi, Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi / Çarşamba Kasketi’nden oluşan 15 ürününün coğrafi işaret tescili alınmış durumda.

Bafra Pirinci, Salıpazarı Kestane Balı, Çarşamba Keşkeği, Çarşamba Kıl Biber’in başvuru aşamasındaki tescil sürecinin tamamlanmasıyla ilin tescilli ürün sayısı 19’a yükselecek.

Tokat’ta 15 Adet Coğrafi İşaret Tescilli Ürün Bulunuyor

Tokat’ta coğrafi işaret tescilli 15 adet ürün bulunuyor. Bu ürünlerden Tokat Bileziği/ Tokat Mengil Kolluğu, Tokat Ekmeği, Tokat Honçası, Tokat Perpereli Küpesi/Tokat Pırpırlı Küpesi, Tokat Yağlısı, Tokat Çöreği olmak üzere 6 tanesinin tescili OKA Teknik Destek Programı kapsamında dosyaları hazırlatılarak alındı.

Tescilli diğer ürünler ise Erbaa Narince Yaprağı, Niksar Cevizi, Tokat Bez Sucuğu, Tokat Kebabı, Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı, Tokat Yazması, Tokat Yoğurtmacı, Zile Kömesi, Zile Pekmezi’nden oluşuyor.

İlin başvuru aşamasında bulunan Dive Dokuma, Erbaa Katmeri, Gökal Armut Pekmezi, Karayaka Kuzu Eti (Mahreç İşareti), Karayaka Kuzu Eti (Menşe Adı), Kızık Kilimi, Nebi Köyü Kaşık Bebekleri, Reşadiye Hamam Kesesi, Reşadiye Kırmızı Pezik Turşusu, Tokat Yeşilyurt Kocabaş Tatlısı, Zile Beji Mermeri şeklindeki 11 adet ürününden 5 tanesinin hazırlık dosyası yine OKA Teknik Destek Programı kapsamında hazırlandı.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..