Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) 2019 yili ilk Yönetim Kurulu Toplantisi 22 Ocak 2019 tarihinde Çorum Anitta Otel toplanti salonunda gerçeklestirildi.
Tokat Valisi Sayin Dr. Ozan Balci’nin baskanliginda ve Çorum Valisi Sayin Mustafa Çiftçi’nin ev sahipliginde gerçeklestirilen toplantiya Amasya Valisi Sayin Dr. Osman Varol, Samsun Valisi Sayin Osman Kaymak, Samsun Belediye Baskani Zihni Sahin, Çorum Belediye Baskani Zeki Gül, Amasya Il Genel Meclisi Baskani Mustafa Çittir, Tokat Il Genel Meclisi Baskani Salih Yildirim, Çorum Il Genel Meclisi Baskani Halil Ibrahim Kaya, Samsun TSO Baskani Salih Zeki Murzioglu, Çorum TSO Baskani Çetin Basaranhincal, OKA Genel Sekreteri Mevlut Özen ve OKA temsilcileri katildi.
Toplantinin açilis konusmasinda Tokat Valisi Sayin Dr. Ozan Balci söyle konustu:
“Degerli Yönetim Kurulu Üyeleri ve Saygideger Basin Mensuplari,
Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden olusan bölgemizde basta kamu kurum ve kuruluslari olmak üzere yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluslari, özel sektör ve diger ilgili aktörlerin birbirleriyle isbirligini gelistirerek bölgemizin gelismesini saglamak amaciyla çesitli çalismalar yürüten Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi’nin (OKA) 2019 yili ilk Yönetim Kurulu toplantisini gerçeklestirmek ve kurumumuzun gündemindeki konulari görüsmek üzere toplanmis bulunuyoruz.
Son birkaç ayi sahsimin baskanliginda ve önceki aylarda da Tokat Valiligimiz dönem baskanliginda geçen 2018 yilini degerlendirecek olursak, Ajansimizin arastirma, raporlama, bölge tanitimi, is birligi olanaklarinin gelistirilmesi ile bölge kaynaklarini harekete geçirecek mali destek programlari kapsaminda proje teklif çagrisi, teknik destek ve güdümlü proje destegi mekanizmalari ile bölge kalkinmasina önemli katkilarda bulundugunu söyleyebiliriz.
2017 yili son haftasinda hazirlik çalismalari tamamlanarak 2018 yili bütçesinden toplam 28 Milyon TL tutarinda hibe kaynak ayrilmis kar amaci gütmeyen kurum ve kuruluslar için “Turizmin Gelistirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapi Yatirimlarina Mali Destek Programi” ve “Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) Ortak Üretim Altyapisinin Iyilestirilmesi Mali Destek Programi” ilan edilmistir. 18 Milyon TL’lik bütçeli Turizme Yönelik Mali Destek Programi ile TR83 Bölgesinde turizme yönelik fiziksel altyapinin iyilestirilmesi, dogal, kültürel ve tarihi degerlerin erisilebilirliginin, bilinirliginin artirilmasi ve turizm alanlarinda sürdürülebilirligin saglanmasi amaçlanmistir. Toplam 10 Milyon TL. hibe desteginin ayrildigi Organize Sanayi Bölgelerine Yönelik Mali Destek Programinin amaci ise, OSB’lerde ortak üretim altyapisinin iyilestirilmesi yoluyla bölgenin rekabet ve yatirim gücünün artirilmasi, bölgede üretim ve ticaret alanlarinda sunulan hizmetlerin gelistirilmesi, verimliligin, erisilebilirligin ve çevresel sürdürülebilirligin saglanmasi ile üretim ve ticaret kapasitesinin artirilmasi olarak belirlenmistir.”
Program kapsaminda bölgemizden bu programlara toplamda 80 proje basvurusu yapildigini belirten Sayin Dr. Ozan Balci, “Bu projelerden Amasya’dan 10, Çorum’dan 8, Samsun’dan 14, Tokat’tan 12 proje basarili bulunarak destek almaya hak kazanmistir. Bu çerçevede projelerin tamamlanmasiyla bölgemize 28 Milyon TL’lik Ajans destegiyle, kurumlarimizin öz kaynaklari dahil toplam 64 Milyon TL’lik yatirim baslatilmistir. Ayrica, Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (DOKAP) ile isbirligi içerisinde yürütmekte oldugumuz Yesil Yol Güzergâhindaki Kültür-Turizm ve Altyapi Yatirimlarinin Desteklenmesi Mali Destek Programi kapsaminda 27.12.2017 tarihi itibari ile Samsun ilinden uygun proje basvurularini kabul etmis ve program kapsaminda 862.500 TL kaynak ile Samsun Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi’nin Ladik Ambarköy Çevre Düzenlenmesi Projesi ile Vezirköprü Kaymakamligi’nin Osmanli'dan Armagan; Suyu Yikayan Kiymet; Adatepe Çamasirligi Projesi desteklenmeye hak kazanmistir.” dedi.
2018 Yili içerisinde Teknik Destek Programi kapsaminda 17 adet proje ile sözlesme imzalandigini da ifade eden OKA Dönem Baskani Tokat Valisi Sayin Dr. Ozan Balci, “Egitimlerin bir kismi tamamlanmis olup, bir kismi ise takvim süresince gerçeklestirilmektedir. 2018 Yili Kasim/Aralik ayi basvurularinin sonuçlari 2019 Yili Ocak ayinda açiklanacagi için desteklenen proje sayisi daha da artacaktir. Ajansimizin 2018 yilinda Güdümlü Proje Destekleri de devam etmistir. Yil içerisinde Amasya Yesilirmak Kauçuk Bendi, Rekreasyonel Alanlarin Olusturulmasi, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelisim Projesi tamamlanmistir. Bu projenin hibe miktari 7 milyon TL olup proje toplam tutari 16,1 milyon TL’dir.
2017 yilinda baslayan, Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan sunulan Kizilirmak Deltasi Dogal Yasam Eksenli Kalkinma Projesi, 2018 yilinda da uygulanmaya devam etmistir. Kizilirmak Deltasi’nin koruma ve kullanma dengesi dikkate alinarak; dogal yapisinin, ekolojik özelliklerinin ve biyolojik çesitliligin korunmasi ve gelistirilmesi için gerekli tedbirlerin alinmasi, gelistirilmesine katki saglayacak faaliyetlerin yapilmasi ve desteklenmesi, su kuslari ile alandaki diger canlilarin ve dogal yasam unsurlarinin korunmasina ve sürekliliginin saglanmasina yönelik altyapi ve üstyapi çalismalari yapilacaktir. Ayrica, Kizilirmak Deltasi Sulak Alani ve Kus Cennetinin UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi için gerekli hazirlik faaliyetlerinin gerçeklestirilmesi hedeflenmektedir. Ajans katkisi 4.946.464,29 TL olan projenin toplam bütçesi 6.995.000 TL’dir. Projenin 2019 yili içerisinde tamamlanmasi hedeflenmektedir.” seklinde konustu.
2018 yilindan itibaren uygulanan diger bir güdümlü projenin “Buzagi Can Sütü Projesi” oldugunu dile getiren Sayin Vali sözlerine “24 ay sürmesi planlanan Buzagi Can Sütü Projesi ile Samsun Büyüksehir Belediye Baskanligi (Kirsal Hizmetler Dairesi Baskanligi), Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA), Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) TR83 Bölgesi Illeri Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlükleri, Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odasi, TR83 Bölgesi Illeri Damizlik Sigir Yetistiricileri Birlikleri, Atakum, Ilkadim, Canik ve Bafra Ilçeleri Süt Üreticileri Birlikleri bir araya gelerek ülkemizde ilk kez bölgesel hastaliklara karsi antikor ihtiva eden, raf ömrü uzunlugu, kalitesinin önceden belirlenmis olmasi ve uygulama kolayligi gibi pek çok avantaj saglayan kolostrum ikame tozunun üretilerek, üreticilere dagitimi, her ilçede ve mümkün oldugunca köylerde yapilacak yogun egitimlerle agiz sütünün önemi ve güncel buzagi yetistirme standartlari konusunda kalici farkindalik olusturulmasi ve kolostrum ikame tozunun gerekli oldugu durumlarda rutin üreticilik uygulamalari kapsamina alinmasi ile buzagi kayiplarinin %5-7 düzeyinde düsürülmesi, böylece bölge hayvanciliginin karlilik oraninin önemli ölçüde arttirilarak tahmini yillik 100.000.000 TL ekonomik kazanç olusturulmasi hedeflenmektedir. Projenin 2019 yili içerisinde tamamlanmasi hedeflenmektedir.
2018 yilinda uygulanan bir baska güdümlü projemiz ise “Tokat Tarihi Meydan Çarsisi’nin Turizm Cazibe Alanina Dönüstürülmesi Projesidir.” Bu proje ile Tokat meydan bölgesinde alanin tarihi kimligindeki niteligine bagli olarak, mekansal düzenlemelerin yapilarak, ekonomik ve sosyal olarak kentle yeniden bütünlesmesini saglayacak bir cazibe merkezi olusturmak amaçlanmaktadir. Ajans katkisi 7 milyon TL olan projenin toplam bütçesi 10 milyon TL’dir. Bu projenin de 2019 yili içerisinde tamamlanmasi hedeflenmektedir. 2018 yili, bölgemizde bulunan 4 ilimiz için 2018-2023 Dönemi Sektörel Eylem Planlari çalismasinin tamamlanmasi açicindan da önemli bir yil olmustur. Bölge illerimizin Valilik, Büyüksehir Belediyesi veya Belediye, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odasi ve Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi arasinda bir imzalanan protokoller dogrultusunda, katilimci bir anlayisla, her sektörün ilgili kamu kurumu, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluslarinin da katildigi çalistay, yüz yüze görüsmelerde alinan bilgiler isiginda ilgili üniversite akademisyenleri tarafindan hazirlanmistir.
2019-2023 yillarini kapsamak üzere baslatilan On Birinci Kalkinma Plani hazirliklari kapsaminda Il Valiliklerimizin destegi ve yönlendirmesi, kalkinma ajansimizin koordinasyonu ile bölgemizde yerel paydaslarin görüs ve önerilerinin alinmasi amaciyla çalisma grubu toplantilari düzenlenmistir. Toplantilar 12-15 Subat 2018 tarihleri arasinda Amasya’da 78, Çorum’da 77, Tokat’ta 175, Samsun’da ise 125 kisinin katilimiyla gerçeklestirilmis ve elde edilen görüsler bir rapor ile Strateji ve Bütçe Baskanligi’na iletilmistir.” seklinde devam etti.
Ajansta Yönetim Kurulu Baskanligi görevinin, alfabetik siraya göre ve birer yil olmak üzere bölgedeki 4 ilin Sayin Valileri tarafindan yerine getirildigini ifade eden Sayin Dr. Ozan Balci konusmasinin sonunda, “Bugün burada 2018 yili boyunca Tokat Valiligi olarak yürüttügümüz bu görevi 2019 yili boyunca yürütmek üzere bu toplantidan sonra çok Saygideger Amasya Valimiz Dr. Osman Varol’a devredecegiz. Bu süre zarfinda Çorum Valimiz Sayin Mustafa ÇIFTÇI Beyefendi de Baskanvekilligi görevini üstlenecektir.
Bu noktada, basta Yönetim Kurulu üyelerimiz ve Kalkinma Kurulunda görev yapan kurum ve kurulus temsilcileri ile Ajans personeli olmak üzere Kalkinma Ajansimiz tarafindan kurulusundan bugüne kadar basariyla yürütülen tüm çalismalarda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Bundan sonra da Ajansimizin çalisma ve hizmetlerinin ayni hizla ve daha büyük basarilarla devam edecegine inaniyorum.” dedi.
Sayin Balci sözlerini “Son olarak, bu toplanti vesilesiyle Yönetim Kurulu toplantimiza katilan Sayin Valilerimize, Belediye Baskanlarimiza, Il Genel Meclisi Baskanlarimiza, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskanlarimiza katilim ve desteklerinden dolayi bir kez daha tesekkür ediyoruz. Ayrica, ev sahipliginden dolayi Sayin Çorum Valimize ve Belediye Baskanimiza bir kez daha tesekkür ediyor ve Kalkinma Ajansi Yönetim Kurulu toplantimizin bölgemiz için hayirli olmasini ve basarili çalismalara vesile olmasini diliyoruz.” diyerek sonlandirmistir.
Toplanti, Ajans Dönem Baskanligi devir teslim töreni ve gündem maddelerinin görüsülmesi ile sona ermistir.