Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Samsun’da Ziyaretlerde Bulundu

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, 27 Mart’ta Samsun’da bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile çeşitli programlara katılmak üzere kente gelen Kacır, ilk olarak Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde öğrenciler ile bir araya geldi.

“Böyle bir teknoloji geliştirme kabiliyeti de dünyanın hiçbir yerinde yok”

Türkiye’nin ve Türk gençlerinin teknolojide geldiği noktanın dünyada takdirle karşılandığına değinen Bakan Mehmet Fatih Kacır, “Türk genci, TEKNOFEST kuşağı aslında kendini ispat etti. Savunma sanayinde, havacılıkta dünyaya parmak ısırtan başarı hikâyelerinin sahibi Türk gençliği oldu. Türkiye’nin topyekûn sanayileşme tarihi akamete uğratılmış hikâyeler tarihi gibiydi. Ta ki 2000’li yıllarda bir sağlam irade gelip, ‘bu ülkenin neye ihtiyacı varsa biz onu kendi evlatlarımızın alın teriyle geliştireceğiz, üreteceğiz’ diyene kadar. O sağlam irade Türk gençliğinin önündeki engelleri bir bir kaldırana kadar. Engeller kaldırıldığında, imkânsızlıklar ortadan kalktığında kendi yetkinlikleri ile alın teriyle, akıl teriyle Türk gençleri Bayraktar’larla, Anka’larla, Akıncı’larla, Aksungur’larla, Hürküş’larla, Hürjet’lerle, Atak’larla, Gökbey’lerle, Kızılelma’larla, Kaan’larla gökyüzüne imzasını attı. Demek ki bizim evlatlarımızın başka milletlerin evlatlarından geri kalır hiçbir şeyi yokmuş. Yeter ki önlerindeki takozları kaldıralım. Bu anlayışla Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi yolculuğunda en önemli ödevimizi sizlerin önlerindeki engelleri kaldırmak olarak görüyoruz. TEKNOFEST’leri de bu anlayışla düzenliyoruz. 2024 TEKNOFEST yarışmalarına bu ana kadar 788 bin takımdan 1,6 milyon Türk genci başvurdu. Böyle bir seferberlik ruhu dünyanın hiçbir yerinde yok. Böyle bir teknoloji geliştirme kabiliyeti de dünyanın hiçbir yerinde yok. Türk gençleri dünyaya parmak ısırtıyor. İnşallah çok daha büyük işleri hep birlikte yapacağız. Hedefimiz; nasıl savunma sanayinde başarılı olmuşsak, havacılıkta destan yazmışsak, yeni projelerde bu başarıları perçinleyeceğiz. Ayrıca bu başarıyı sanayi ve teknolojinin tüm alanlarına hızla yaygınlaştıracağız” şeklinde konuştu.

“Hibrit roket motorunu uzayda ateşlemeyi başaran ilk ülke olacağız”

1 trilyon doları bulacak uzay ekonomisinden Türkiye’nin de pay alması için uyduların yörüngeler arası transferlerini yapacak uzay araçlarını üretme projesinin önemine değinen Bakan Kacır, “Önümüzde yeni hedefler var, durmuyoruz. 8 Temmuz 2024 haftası, Türkiye geliştirdiği ilk ‘haberleşme uydusu Türksat 6A’yı uzaya gönderecek ve dünyada bunu başarabilen 11 ülkeden biri olacağız. Tüm bu projeler sizler gibi genç insanların sayesinde oluyor. İnşallah daha ileri projelere de Türkiye’yi uzay alanında taşıyacağız. İMECE dediğimiz yaklaşık 600 kiloluk ve yaklaşık 600 km’de görev yapan bir uydudan bahsediyoruz. Türksat 6A dediğimizde yer sabit yörüngede 36 bin km’de görev yapan ve 4 bin 250 kiloluk bir uydudan bahsediyoruz. Daha ileri ve sofistike bir sistemden bahsediyoruz. İnşallah sizlerin sayesinde ‘Ay Projesi’ni de gerçekleştireceğiz. Hibrit roket motoru teknolojisinde şu anda dünyada en ileri düzeyde çalışmalar yapan 4 ülkeden bir olan Türkiye inşallah Ay Projesi sayesinde kendi geliştirdiği hibrit roket motorunu uzayda ateşlemeyi başaracak ve böylelikle bu teknolojiye uzayda tecrübe kazandırmış, tarihçe kazandırmış dünyadaki ilk ülke olacağız. Bütün bu alanlar Türkiye için çok kıymetli. Uzay ekonomisi hızla büyüyor. Yıllık 600 milyar dolara yakın uzay ekonomisinin büyüklüğü var ve devam ediyor. 1 trilyon dolara çıkması öngörülüyor. Teknolojide yaşanan paradigma değişiklikleri uzaya erişimi daha mümkün hale getirdi. 10 yıl evvel yılda 100 uydu uzaya gönderilirken şimdi yılda 2 bin uydu uzaya gönderiliyor. Biz, hibrit roket motoru teknolojisinde başarılı olabilirsek hedefimiz, uyduların yörüngeler arası transferleri yapacak uzay araçlarını Türkiye olarak üretmek, geliştirmek ve uzay ekonomisinden pay almayı başarmaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır’ın konuşmasının ardından Alper Gezeravcı, gençlerle söyleşi gerçekleştirdi.

Akabinde Samsun Valiliği’ni ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Bakan Kacır, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Samsun’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Tabii, Samsun’a tek başıma gelmedim. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile birlikte geldim. Samsun Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde gençlerimizle ilk astronotumuz buluşturuyoruz. Samsun’un bizim hafızamızda, hatıramızda 2022 TEKNOFEST ile birlikte ayrı bir yeri var. Gerçekten Samsun TEKNOFEST ile birlikte milli teknoloji hamlesi heyecanını, teknoloji girişimciliği ve inovasyon rüzgârını farklı bir şekilde yakaladı. İnşallah önümüzdeki dönemde bu işleri çok daha ileri noktalara taşıyacağız. Samsun sahip olduğu imkân ve kabiliyetler ile Türk sanayisinin en hızlı gelişen şehirlerinden biri olmaya aday. Bugüne dek kurduğumuz organize sanayi bölgeleri(OSB), son dönemde ilave ettiğimiz Yeni OSB Samsun sanayinin çevre dostu ve planlı bir şekilde büyümesine hizmet edecek. Samsun sanayisi inşallah daha fazla AR-GE yapacak, TÜBİTAK projeleriyle, AR-GE merkezleriyle, tasarım merkezleriyle daha katma değerli üretim yapacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemde gerçekleştirdiği akıllı şehir projeleri, elektrikli otobüslerin yaygınlaştırılması gerçekten Türkiye’ye öncü uygulamalar oldu. Bütün bu uygulamalar nitelikli insan kaynağının önünü açacak. Beşeri sermayenin Samsun’da kalmasını, nitelikli insan kaynağının Samsun’a gelmesini sağlayacak. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu yolculukta her daim Samsun ve Samsunluların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır daha sonra Alper Gezeravcı ile birlikte Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileriyle Gençlik Buluşması’nda bir araya geldi.

Yaşar Doğu Spor Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gezeravcı'nın 18 gün boyunca Türk bilim insanları ve araştırmacılar tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi başarıyla icra ettiğine dikkati çekti ve "Bu başarı, Türk bilim dünyası açısından yeni bir sayfanın açılması demektir ve de bizim bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırma ve projelerde dünyada en ileri işlerle yarışabilir hâle gelmeleri demektir. Bilim insanlarımızın ve araştırmacılarımızın önünde hiçbir eylemin kalmamış olması demektir. Bu yönüyle bu misyonu çok değerli görüyoruz ama bu misyonun esas amacı; Türkiye'de sizlere, Türk gençlerine, TEKNOFEST kuşağına, 21 yaşın altındaki 27 milyon evladımıza kazandırdığı ilham ve öz güvendir." dedi.

Bakan Kacır, programı kapsamında Samsunlu iş insanlarıyla, “Sanayicilerle İstişare Toplantısı”nda bir araya geldi. Ajansımız ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Bakan Kacır, iş insanlarının taleplerini dinledi ve sorularını cevaplandırdı.

“Her daim Samsun’un yanındayız”

Konuşmasında Samsun’un sahip olduğu imkân ve kabiliyetler ile Türk sanayisinin en hızlı gelişen şehirlerinden biri olmaya aday olduğunu belirten Bakan Mehmet Fatih Kacır, “Bugüne dek kurduğumuz Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), son dönemde ilave ettiğimiz Yeni OSB Samsun sanayinin çevre dostu ve planlı bir şekilde büyümesine hizmet edecek. Samsun sanayisi inşallah daha fazla AR-GE yapacak, TÜBİTAK projeleriyle, AR-GE merkezleriyle, tasarım merkezleriyle daha katma değerli üretim yapacak. Bütün bu uygulamalar nitelikli insan kaynağının önünü açacak. Beşeri sermayenin Samsun’da kalmasını, nitelikli insan kaynağının Samsun’a gelmesini sağlayacak. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu yolculukta her daim Samsun ve Samsunluların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bakan Mehmet Fatih Kacır, Ajansımızı ziyareti anısına Ajans bahçesine fidanı dikti. Samsun ziyareti kapsamında Sayın Bakana, Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek eşlik etti.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..