SOGEP Destekli Alaca Soğan Eleme ve Paketleme Tesisi Faaliyete Başladı

2021 Yılı Sosyal Gelişme Programı (SOGEP) kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından desteklenen “Üreten, Gelişen ve Büyüyen Alaca” Projesi ile kurulan Soğan Eleme ve Paketleme Tesisi faaliyete başladı.

Üreten, Gelişen ve Büyüyen Alaca Projesi; 1,2 milyon TL SOGEP katkısı ile eş finansman dâhil toplam 2, 5 milyon TL bütçeye sahip.

15 Kişi İstihdam Edildi, İhracat Yapılıyor

Dokuzu kadın 15 kişinin istihdam edildiği tesiste başta coğrafi işaret tescilli “Alaca Moru” isimli kuru soğan olmak üzere haftalık ortalama 50 tır, 1450 ton soğan işleniyor.

İşlenen soğanlar Dubai, Katar, Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt, Irak, İtalya, Almanya, İspanya, Yunanistan, Hong Kong, Malezya, Sri Lanka, Pakistan, Bangladeş’ten oluşan 15 ülkeye ihraç ediliyor. Artan ihracata bağlı olarak, Amasya gibi çevre illerden de tesise soğan sevkiyatı yapılıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Orta Karadeniz Bölgesi’nde Ajansımız tarafından uygulanan SOGEP, uygulandığı illerde istihdam edilebilirliği artırmayı, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemeyi ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Çorum ilinin Alaca ilçesi, Türkiye’de “Alaca Moru” isimli kuru soğan üretiminin, en fazla yapıldığı merkezlerden biri konumunda. Bu bağlamda Alaca Belediyesi tarafından uygulanan Üreten, Gelişen ve Büyüyen Alaca Projesi’nde, Alaca ilçesinde soğan üretiminden elde edilen katma değerin arttırılması ve üreticilerin sürdürülebilir faaliyetlerinin teşvik edilmesi ile istihdama ve ilçe ekonomisine katkı sunulması amaçlanıyor.

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..