Tokat Lezzetleri Sağlık Profesyonelleriyle Buluştu

OKA, Tokat ilinde Gastronomi turizminin geliştirilmesi hedefi ile yürüttüğü çalışmalarına devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl, ilde faaliyet gösteren ve sayısı 18’e ulaşan kadın kooperatiflerinde, kadınların ürettiği ürünlerin yerel ve ulusal pazarlarda yerini alması, ürün çeşitliliği ile kadınların gelir düzeyinin arttırılması ve kooperatiflerin sürdürülebilirliklerinin sağlanmasına yönelik ünlü şefler eşliğinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarında, yöresel yemek reçeteleri yorumlanmış ayrıca mevsime uygun sera ve tarla etkinlikleri ile kışlık hazırlıklar yapılmıştı.

Ajans, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürüttüğü Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Şehirlerin Markalaşması Sonuç Odaklı Programı kapsamındaki bu çalışmalarının devamı olarak 22-23 Haziran tarihlerinde, “Tokat Gastronomi ve Sağlıklı Yaşam Buluşması”nı düzenledi.

Gastronomi ve Sağlıklı Yaşam Buluşması'nda Uzman Dr. Ender Saraç ve Uzman Dyt. Taylan Kümeli, OKA ev sahipliğinde Tokat'ta ağırlandı.

Etkinlik kapsamında, yerel yönetimler ve yerelde faaliyet gösteren restoranlar ile kadın kooperatiflerinin de iş birliği ile “Sağlıklı Yaşam” temalı atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Örtü altı uygulama alanları ile mevsime uygun sebze ve yeşillik tarlaları ziyaret edildi.

Şifa Kaynağı Akzambak

Ajans organizasyonunda Tokat’a gelen Uzm. Dr. Ender Saraç, Tokat'ın "Akzambaklar Şehri" olarak anılmasını sağlayan Akzambak çiçeğinden yapılan reçel için, "Akzambak, harika bir çiçek. Tokat'ın doğa harikası, mis gibi de kokar. Akzambak Reçelini hiç duydunuz mu? Diş ağrısı, diş iltihabı, kulak ağrısı, ödem ve şişkinlik için oldukça iyi. Aynı zamanda çay olarak içerseniz hazmettirici ve şişkinlikleri azaltıcı özelliği var. Görüntüsü, kokusu, reçeli hepsi harika." ifadelerini kullandı.

Kiraz bahçelerinde dalından kiraz toplayan Dr. Ender Saraç, Tokat Kirazı hakkında ise “Dürüst konuşayım, ben Egeliyim. Salihli kirazını çok severim ama Tokat Kirazını yiyince dedim ki, müthiş! Salihli ve Tokat Kirazları başa baş ama Tokat Kirazını da şurada kopararak yedim, şekeri çok yüksek değil. Diri ve sert, bayıldım Tokat Kirazına.” dedi.

Dr. Ender Saraç, Emirseyit Bağlarında üreticiler ile bir araya geldi. Kadın kooperatifleri tarafından hazırlanan yöresel lezzetleri tadan ve sağlıklı tarif önerilerinde de bulunan Dr. Ender Saraç, Tokat'tan ayrılırken şöyle konuştu: "Tokat'ta harika bir gün geçirdim. Kültür desen var, sanat desen var ama lezzet müthiş. Gastronomi turizmi açısından yeni keşfim Tokat. Özellikle Tokat'ın coğrafi işaret almış yaprağı harika ve çok lezzetli."

"Cevizli Çörek coğrafi işareti hak ediyor"

Gastronomi ve Sağlıklı Yaşam Buluşması'nın 2'nci gününe katılan Uzman Dyt. Taylan Kümeli de, Tokat’ın gastronomi zenginliğini deneyimledi. Ünlü diyetisyen, yöresel ve coğrafi işaret tescilli ürünleri, sıfır atık prensibine uygun Tokat yemeklerini sağlık açısından değerlendirdi.

Dyt. Taylan Kümeli, Cevizli Tokat Çöreği için, "Cevizli Çöreğiniz çok güzel. İçerisindeki değişik tadı sorduğumda nohut mayası dendi. Nohutta elza amino asit var. Triptofan, mutluluk hormonu seratoninin bir uzantısı. Bu neden bu kadar seviliyor, bence içindeki nohut mayası iksiri. Çok güzel bir kombinasyon, tadına bayıldım. Arada gelen üzüm size tatlılık veriyor. İçindeki nohut mayası da mutluluk veriyor. Coğrafi işareti çok hak etmiş bence."  yorumunda bulundu.

Başören Köyünde madımak hasadına katılan Taylan Kümeli, madımağın faydalarından bahsederek, "Madımak insan sağlığı için en az balık kadar omega 3 içeren bir sebze. Magnezyumdan çok zengin. Kaslarınız güçlü olsun istiyorsanız bol bol madımak yiyin. Bir de ne var madımakta biliyor musunuz, madımağın içerisindeki kalsiyum içtiğiniz 1 bardak sütten daha fazla. Yani siz semizotu yemeği gibi bir madımak yemeği yaptığınızda neredeyse 1 kilo balık yemiş, bir bardak süt içmiş kadar besleniyorsunuz. Ben olsam madımağı mutfağın baş tacı yaparım." dedi.

Etkinlik, Tokat'a Dair ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı sosyal medya hesapları üzerinden ayrıca ünlü uzmanların hesaplarından eş zamanlı olarak paylaşıldı.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..