'Yatırım ve İhracat Zirvesi' 8 Mayıs'ta iş dünyasının öncü isimlerini Samsun'da buluşturdu.
Samsun'a yatırımcı kazandırmak amacıyla düzenlenen zirveye, Ticaret Bakanı Muş'un yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan, Fuat Köktaş ve Yusuf Ziya Yılmaz, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetimi ve Genel Sekreter İ. Ethem Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda iş insanı ve yatırımcı katıldı.
"Samsun, Yükselen Şehir"
Programın açılış konuşmasında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un yükselen bir şehir olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Samsun, gerek bulunduğu stratejik konumu, gerekse sahip olduğu mal ve hizmetler üretimi altyapısıyla ekonomik faaliyetleri oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış yükselen bir şehirdir. Samsun, Yeşilırmak’ın beslediği Çarşamba Ovasıyla, Kızılırmak’ın beslediği Bafra Ovasıyla bu bölgenin en verimli topraklarına sahiptir. Dört mevsim ürün yetişebilen iklim yapısıyla Samsun, tarımsal üretim bağlamında oldukça önemli argümanlara sahiptir. Samsun 8 Organize Sanayi Bölgesi ile bölgenin sanayi kenti konumundadır. Sayın Bakanımızla birlikte büyük ivme kazanan Yeni Organize Sanayi Bölgesinin yakın zamanda faaliyete geçmesiyle birlikte sanayi üretimimiz iki katına çıkacak, Samsun’da üretilmiştir ibaresiyle katma değeri yüksek ürünler üretilecektir. Samsun Limanının hemen ardında yer alan %100 doluluk oranına ulaşan Samsun Serbest Bölgesi şehrimizin ihtiyacına yetersiz kalmaktadır. Sayın Bakanımızın inisiyatifi ve girişimleriyle çok kısa sürede kurulan Orta Karadeniz Serbest Bölgesi ile şehrimizin ihracatında anlamlı bir artış olacaktır. Çok kısa zamanda şehrimiz için büyük öneme sahip bu iki hususta büyük mesafe kaydedilmesini sağlayan Sayın Bakanımıza bu vesileyle şahsım ve camiamız adına şükranlarımızı sunuyorum. Samsun, ana metal sanayi, gıda, mobilya, tekstil sektörlerinde oldukça önemli üretim altyapısına sahip olmakla birlikte cerrahi aletler üretimi konusunda da üs konumundadır. Oldukça geniş yelpazede üretimin gerçekleştiği Samsun’dan 2022 yılında dünyanın 176 ülkesine, 6 serbest bölgeye 83 fasılda 1 milyar 317 milyon dolar olarak ihracat gerçekleşmiştir. Oda olarak şehrimizin ihracatına bundan önce olduğu gibi bundan sonra da 7-24 katkı vermeye, bunun için projeler geliştirmeye devam edeceğiz.
Geçmişten bugüne bölgenin lider kenti ve buluşma merkezi olan Samsun, sağlık alanında sahip olduğu yatırımlarıyla çekim merkezidir. Üniversite hastanesi, araştırma hastanesi, ihtisas hastaneleri ve özel hastane yatırımları ile Karadeniz’in sağlık alanında en gelişmiş olanaklara sahip kentidir. Bu yönüyle sağlık hizmeti de ihraç etmektedir. Samsun sahip olduğu hizmet ve mal üretim yapısının yanı sıra insan kaynağı yetiştirme konusunda da bölgenin lider kentidir. Yarım yüzyıllık geçmişe sahip Ondokuz Mayıs Üniversitesiyle ve akademi dünyasında yeni bir soluk olan Samsun Üniversitesiyle ülkenin geleceğine yön verecek bilim adamlarına, idarecilerine ev sahipliği yapmaktadır. 19 Mayıs ruhunu her daim yaşayan ve bu dinamik ruhun gençliğe ve spora atfedildiği adımın atıldığı Samsun aynı zamanda bir spor kentidir. Sahip olduğu tesisler ve lisanslı sporcularıyla birlikte rekorlara imza atarak süper ligde kendine yer edinen Atatürklü Arma Samsunspor futbol kulübüyle bu unvanını perçinlemiştir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin adına yatırımın ve ihracatın konuşulacağı bugün sizlere şehrimiz hakkında bir fotoğraf oluşturmaya çalıştım. Şüphesiz şehrimiz adına konuşacak olan kıymetli Bakanımız, Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız da paylaşımlarda bulunacaklardır. Değerli panelistleri ve muhtemel yatırımcılarımız program akışında sektörel görüşlerini sunacaklardır. Ben bu zirvenin Samsun’un yatırım ve ihracatı için en kısa vadede önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum. Bu şehre yapılan her yatırımın bölgenin potansiyelinin harekete geçmesine bunun da domino etkisiyle ülkemiz kalkınmasına katma değer sağlayacağına inanıyorum.”
"Ekonomide Üst Lige Çıkmalı"
Samsun'un ekonomide bir üst lige çıkması gerektiğini söyleyen DEİK Başkanı Nail Olpak, "Sağlık iş konseyimiz daha iyi yerde olması için Samsun sağlık iş konseyi hizmetinizde. Samsun'un ekonomide bir üst lige çıkması gerektiğine inanıyorum." dedi.
“Samsun’un büyük bir potansiyeli var”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe de Türkiye’nin son yıllarda her alanda büyük mesafeler kat ettiğini, üretimde marka ülkelerin başında geldiğini söyledi.
Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülkeden biri yapma vizyonundan ödün vermeden çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Gültepe, “Bu hedefe yürürken Samsun’dan ve Samsunlu ihracatçılarımızdan hep beraber beklentilerimiz büyük. Samsun’un bu kapsamda büyük bir potansiyeli olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Samsun’un fabrikaları ve OSB’leriyle geçen yıl 171 ülkeye 1,3 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Gültepe, şunları kaydetti:
“Türkiye’de toplamda 27 sektörümüz var. Diğer sektörlerimizin de bu rakamları yakalayacak potansiyelleri olduğunu biliyoruz. Samsun’dan toplamda 1400’e yakın farklı ürünün ihracı yapılıyor. Bu gerçekten çok büyük bir çeşitlilik. Ayrıca Samsun’a ihracatta ciddi bir ilgi olduğu görüyoruz. Son 10 yılda bu kentteki ihracatçı firma sayısı iki katına çıkarak 500’e ulaştı. Yakın gelecekte bu sayının ikiye katlanarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu şehrin ayrıca kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yoluyla güçlü bir lojistik altyapıya sahip olduğunu biliyoruz. Özellikle Samsun Limanı’nın çok geniş bir hinterlandı var. Buradaki lojistik merkezinin kente ayrı bir değer kattığının şahidiyiz. Türkiye’nin ulaşım koridorları adeta bu şehirle kesişiyor. Samsun’un özellikle Karadeniz ülkeleri pazarında ciddi bir potansiyeli var. TİM olarak biz de bu potansiyeli maksimum düzeye çıkarmak için çalışıyoruz”
Samsun İhracatta Gözde Olmaya Hazır
19 Mayıs’ın arifesinde Samsun’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Samsun İstiklal Harbi’ni müjdeleyen şehirdir. Bugün başımız dik bir şekilde vatanımızda yaşayabiliyorsak Samsun’da doğan mücadele ruhunun burada yakılan istiklal meşalesi sayesindedir” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Samsun’un Yatırım ve İhracat Zirvesi ile doğru ve güzel bir adım daha attığını vurguladı. Samsun’un sanayiciler için yeni ihracat ve üretim merkezi olacağına inandığını belirterek, şunları dile getirdi:
“Merkezi konumu, tarım ve sanayiye uygun yapısı, ulaşım imkânları, lojistik merkezli limanıyla Samsun çok cazip yatırım imkânları sunmakta. Aynı zamanda hem Karadeniz’e hem Orta Anadolu’nun denize çıkış noktasıdır Samsun. Şu an Samsun ülkemizde üretimi olan 4 bin sanayi ürününün 22’sinde Türkiye’de liderdir. Tam 87 sanayi ürününde üretim kapasitesi bazında Türkiye’de ilk üç arasında yer almaktadır. Samsun’un ülkemiz ekonomisi için önemini ve değerini herkes görmeli ve bilmelidir. Samsunlu kardeşlerimiz de ecdattan aldıkları güç ve cesaretle geleceği şekillendirmeye Samsun’a değer katan çalışmalar yapmaya davam etmektedir”
"Misyonumuz İstihdam Sağlama"
İş birliği vurgusu yapan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "Demiryollarımız Dünya’nın her yanına ulaşmakta. Samsun tam bir tarım şehri. Pırasa ve karnabaharda birinciyiz. Büyükbaş hayvanda yine öyle. Misyonumuz ilk geldiğimiz andan itibaren istihdam sağlama. Her ayın ilk salı günü organize sanayi bölgesi ne durumda diye toplantı yaparız. Sanayi ve iş kur müdürlüğümüz ne durumda onlara bakıyoruz. Yakakent organize sanayi bölgemizi kurduk. Havza şu anda 1500 dönümlük bir organize sanayi bölgesi. Biz bakanlardan organize sanayi bölgesinin yatırımı için bir şey yapmalarını beklemiyoruz. İş insanlarımıza yakın çalışıyoruz. Zirvenin Samsun’a hayırlara vesile olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
"Hedef, ihracatta ilk 10'a girmek"
Ticaret Bakanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Adayı Mehmet Muş, "Tüm olumsuzluklara rağmen ihracatımız 2022’ye göre artmıştır. Yıkın ikinci yılında çok büyük bir büyüme gerçekleştireceğimizi anlıyoruz. Dijitalleşen dünya da onlara teşvik de bulunuyoruz. Teminat sorunu yaşayan herkse yardımcı olunuyor ve kefalet sağlandı. Uzak ülkeler stratejisini hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2023 yılında 100 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı planlıyoruz. Samsun önemli bir üretim ve ihracat merkezi olmasını temenni ediyoruz. Samsun‘a inşallah bu zirveden sonra önemli yatırımlar geleceğini düşünüyoruz. Yakın zamanda çok büyük organize sanayi bölgesi burada gelişecektir. Her tülü yatırım konusunda adım atacağımızı belirtmek isterim. En büyük iş nakliye işinin çözülmesidir. Limana organize sanayi bölgesi kuracağız. Samsun olarak ihracatta ilk 10’a a girme amacımız var. Burası çok önemli kültür balık üretim alanı. Dolayısıyla şehrin üretim var turizm olarak 5 yıla kadar daha gelişmiş olmasını sağlayacağız. Bir taraftan Samsun için başka bir çalışma yaptığımızı ve bunun da 2-3 aya kadar biteceğini söylemek isterim." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Zirve, ikinci bölümünde “Sanayi Sektöründe Üretim, Yatırım ve İhracatın Artırılması”, “Samsun’un Sağlık Endüstrileri ve Sağlık Hizmeti İhracatı Vizyonu”, “İhracata Yönelik Destekler ve Finansman İmkânları”, “Samsun Lojistik Ağların Geliştirilmesi” başlıklarındaki paneller ile devam etti.
“İhracata Yönelik Destekler ve Finansman İmkânları” konulu panelin moderatörlüğü OKA Genel Sekreteri İ. Ethem Şahin tarafından yapıldı.