Ajansimiz Çorum Yatirim Destek Ofisi koordinasyonunda, Yeni Nesil Patronlar konulu panel düzenlendi.
8 Subat 2019 tarihinde Çorum Teknokent ev sahipliginde düzenlenen panele, Borsa Baskani Naki Özkubat, Borsa Meclis Baskani Yilmaz Kaya, Çorum ve çevre illerden genç isadamlari katilim saglarken; panelistler Ansa A.S. Genel Müdürü Bahadir Bozoglu, Alfer Mühendislik Genel Müdürü Cem Özdemiroglu, Denizciler Dökümcülük Genel Müdürü Cenk Denizci, Üstünel Daldiç Pompa Is Gelistirme ve Finans Müdürü Eda Ovaçam “Aile Sirketlerinde Kurumsallasma” ile ilgili tecrübelerini is dünyasiyla paylastilar.
Panelin moderatörlügünü yürüten CGS Center Baskani Akademisyen Dr. Güler Manisali Darman tecrubelerini paylastigi konusmasinda, aile sirketlerinde kurumsal yönetimin önemine dikkat çekerek, kurumsal yönetimle kurumsallasmanin birbirine karistirilmamasi gerektigini söyledi. Sirketlerde yönetim, günlük faaliyetler, icraatlar ve denetimin genellikle tek elde toplandigini dile getiren Darman, yönetim, denetim ve icranin birbirinden ayrildigi yapiya kurumsal yönetim dendigini ifade etti.
Kurumsal yönetimini olusturamayan sirketlerde ikinci ve üçüncü kusak yöneticilerin yol haritasinin belirlenmesinde zaman zaman problemler yasandigina isaret eden Darman, “Sorunlari çözmezseniz, sürekli masanin altina süpürürseniz daha büyük toz yumagi olarak üstünüze gelir. Bunu engellemenin yolu aile sirketlerinin kurumsallasmasindan geçiyor” dedi.
Kurumsal yönetimin prensiplerinin sorumluluk, adillik, hesap verilebilirlik ve seffafliktan geçtigine de vurgu yapan Darman, “Bunu yapabilmek için profesyonel yöneticilerin kurumlarda görev almasi gerekiyor. 2012 yilinda kabul edilen yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre yönetim kurulu üyesi olabilmek için hissedar olmaya gerek yok. Koç grubunun ulastigi seviyeye gelebilmenin yolu buralardan geçiyor.” seklinde konustu.
Bütün dünyada sirketlerin temeline bakildigi zaman hepsinin arkasinda vizyon sahibi basarili bir girisimcinin bulundugunu belirten Darman; “Aradan geçen yillar zarfinda sirketler büyür, ailenin diger fertleri devreye girer ve sirketler yol ayrimina gelirler; ya basarili bir sekilde kurumsallasacaklar ve rekabetin acimasiz kosullarinda ayakta kalmayi basaracaklardir, ya da daha birinci kusakta veya takip eden kusaklarda yok olacaklardir. Uluslararasi istatistiklere göre aile sirketlerinin üçüncü kusaktan sonra ayakta kalma orani %13’tür. Bu oran ülkemizde yüzde bestir” dedi.
Panel, Dr. Güler Manisali Darman ve panelistlerin katilimcilarin sorularini yanitlamasiyla sona erdi.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..