Yerelin Potansiyeli Güçlendiriliyor, Anadoludakiler Gün Yüzüne Çıkarılıyor
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteklediği projeler ile Bölgesinde ekonomiye ve istihdama katkı sunarken, Anadolu’nun değerlerini de gün yüzüne çıkarıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ajansımız tarafından uygulanan 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen Çorum Belediyesi’nin uygulayıcısı olduğu “Çorum Belediyesi İşim Gücüm Üretim Projesi” ile Çorum mutfağında öne çıkan hamur işleri ve unlu mamüller odaklı lezzetlere yönelik mutfak atölyesi kuruldu.
Bir başka OKA destekli proje ile restore edilerek şehre kazandırılan Veli Paşa Hanı‘nda kurulan mutfak atölyesinde Çorum Has Baklavası, Çorum Su Böreği, coğrafi işaret tescilli Çorum Kuru Mantısı, Çorum Şekerlemesi yapılıyor.
Mutfak atölyesinde ayrıca Çorum’da gastronomi alanında hizmet veren işletmelerde çalışan personel ve sektörde yer almak isteyen işsiz kadınlar; yöresel yemeklerin standardizasyonu, uygulanması gereken püf noktalar üzerine eğitiliyor. Böylelikle Çorum’da, ilde gastronomi sektörüne nitelikli eleman yetiştirilmesi ve iş hayatına kazandırılması hedefleniyor.
Bugünkü rakamla 5.2 milyon TL toplam bütçeye sahip, 3.9 milyon TL Ajans desteği alan proje kapsamında ağaç işçiliği atölyesi de kurulacak. Ahşap oymacılığı ile ahşap CNC mobilya operatörlüğüne yönelik atölye için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor.
Birikim Mutfağından Altı Kulaklı Kuru Mantı Yaşatılacak
SOGEP destekli İşim Gücüm Üretim Projesi kapsamında kurulan mutfak atölyesi, geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan Anadoludakiler Platformunda, birikim mutfağının örnekleri arasında gösterilen Altı Kulaklı Kuru Mantı’nın yaşatılmasına, doğru tekniklerle gelecek kuşaklara aktarılmasına da aracılık ediyor.
Altı Kulaklı Kuru Mantısı Anadoldakiler Platformu’nda şöyle anlatılıyor:
“Kızartılmış Susuz Hamurişi
Yenilen tüm mantıları unutturur Çorum’un susuz kuru mantısı, sarımsaklı yoğurda bandıra bandıra yenilir kızarmış bohçaları.
Çorum yöresine özgü 200 senelik bir mantı çeşidi olan kuru mantının un, tuz, yumurta ve su ile hazırlanan hamuru çay bardağı yardımıyla daire şeklinde kesiliyor, kıymalı harcı ile doldurulup 6 kulaklı şekillerde bükülerek katlanıyor; bakır tepsilerde azıcık su ile kızartıldıktan sonra salçalı sos ilave edilerek pişirilen kuru mantının ezberleri bozan çıtır bohçaları, sarımsaklı yoğurda bandırılarak yeniyor.”
Anadolu'da toprağın bereketini, kültürel birikimi ve ellerin becerisini yeniden keşfederek insanlığın hizmetine sunmayı amaçlayan Anadoludakiler Platformuna “https://anadoludakiler.org/” adresinden ulaşılabiliyor.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..