04 ŞUBAT 2019

YOZGAT-ÇORUM TEDARIK ZINCIRI TOPLANTISI

Cumhurbaskani Yardimcimiz Sayin Fuat Oktay’in katilimi ile Çorum’da “Yozgat-Çorum Tedarik Zinciri Toplantisi” gerçeklestirildi.

 

Sayin Fuat Oktay tarafindan, yerelin ekonomik gelisimi adina baslatilan kalkinma hamlesi kapsaminda Orta Anadolu Kalkinma Ajansi (ORAN) ve Ajansimiz Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) isbirligi ile 2 Subat 2019 tarihinde Anitta Otel’de gerçeklestirilen toplantiya,  Cumhurbaskani Yardimcimiz Sayin Fuat Oktay'in yani sira, Çorum Valisi Sayin Mustafa Çiftçi, Yozgat Valisi Sayin Kadir Çakir, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oguzhan Aykaç, AK Parti Il Baskani Yusuf Ahlatci, TSO Baskani Çetin Basaranhincal, TSO Meclis Baskani Erol Karadas, Yozgat TSO Baskani Sinan Çelik, ÇESOB Baskani Recep Gür, Baro Baskani Kenan Yasar, Oda Baskanlari, Kalkinma Ajansi temsilcileri, Sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ile Yozgat ve Çorum’dan çok sayida is insani katildi.

 

Toplantida konusan Çorum Valimiz Sayin Mustafa Çiftçi “Sayin Cumhurbaskani Yardimcimizin önderliginde baslatilan Yozgat ve Çorum illeri arasindaki is birligi, dayanisma, tecrübe paylasimi ve karsilikli ticaret insallah daha da büyüyecek. Tüm Türkiye ile birlikte bir kalkinma hamlesine dönüsecektir. Tüm imkânlari ile gelisime açik, vizyonu genis, kalkinma potansiyeli yüksek ilimizin, Yozgat ile arasindaki komsuluk ve ticari baglarinin kuvvetlenmesini, bu iliskide her iki ilimizin de kazançli çikmasini temenni ediyorum” dedi.

 

Yozgat Valisi Sayin Kadir Çakir ise konusmasinda; “Sayin Cumhurbaskani Yardimcimizin önderliginde baslatilan bu proje kapsaminda gerek Yozgat olsun, gerek Çorum olsun her iki ilimiz için de önemli gelismeler gösterecegine inaniyorum. Atalarimiz ne güzel demis; “Bas basa vermeyince tas yerinden oynamaz”. Bizim ne ülke olarak ne yakin komsu sehir olarak kaybedecek hiçbir zamanimiz yok. O açidan bas basa vererek üretmemiz gerekiyor. Sayin Cumhurbaskanimizin hedefledigi alana bir an önce varalim. Bu önemli bir organizasyon, hepimizin beklentileri çok yüksek. Ben bu projede önderlik yapan, himayelerini esirgemeyen Sayin Cumhurbaskani Yardimcimiza çok tesekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Yozgat-Çorum Tedarik Zinciri Toplantisinda is dünyasinin temsilcilerine seslenen Cumhurbaskani Yardimcimiz Sayin Fuat Oktay, ekonomik kalkinma ile ilgili hedefler hakkinda açiklamalarda bulunurken, ülkenin benimsedigi kalkinma hedefleri dogrultusunda, topyekûn kalkinmaya önem verdiklerini belirtti.

 

Toplantinin Türkiye'nin kalkinma hamlesinin bir parçasi oldugunu dile getiren Oktay,

 

"Cumhurbaskanimizin önderliginde baslayan Türkiye'nin kalkinma sürecine baktigimizda iyi hatirlayin sadece iki sayili rakamlarla yola çikti. 80'lere gidersek tek rakamli sayilardi. Sadece 1 milyar, 2 milyar dolarla yola çiktik. Bugünkü iddiamiz çok farkli. Türkiye olarak bambaska iddialarin pesindeyiz. 2002 yilinda koydugumuz hedefleri düsünün. 2023 hedeflerini düsünün. 500 milyar hedeflerini düsünün. Biz o hedeflerimizden zerre geri adim atmadik. Cumhurbaskanimiz da hedeflerinden zerre geri adim atan bir lider degildir. Çok daha ileri gitmek için farkli yollari arastirmanin pesinde. Biz de onun hizina yetismek için hep birlikte çalisiyoruz. Biz derken sadece kendimi veya milletvekillerini, valileri kast etmiyorum. Siz degerli is insanlarini kastediyorum. Her bir ilimizin kalkinma hamlesine, buna Sirnak ve Hakkari dahildir. Samsun, Sinop dahildir. Her bir ilçe buna dahil olmak zorunda. Çorum ne kadar çalisiyorsa Yozgat'ta çalismak zorunda. Kayseri ne kadar çalisiyorsa Amasya o kadar çalismak zorunda. Ihracata bir o kadar katki vermek zorunda. Vergi boyutunda, gelirler boyutunda katki vermek zorunda. Hepimizin bu isi omuzlamasi gerekiyor" diye konustu.

 

Cumhurbaskani Yardimcimiz Sayin Fuat Oktay sözlerine su sekilde devam etti:

 

“Ilden bölgesel kalkinmaya, bölgesel kalkinmadan Türkiye kalkinma hamlesi oradan da birlikte sinirlarin ötesinde is yapmak. Biz bunu yapiyoruz zaten. Yaptigimiz isi 2'ye 3'e katlamak zorundayiz. Çorum bunu yapiyor. Ancak arzu ettigimiz durumda degiliz. Altin haricinde baktigimizda 350 milyon dolar ihracat konusuyoruz Çorum için. Çorum'un alt yapisina bakin Çorumdaki girisimci ruha bakin. Potansiyele bakin. Bu rakamlari artik bizim konusmamamiz lazim. Baktiginiz zaman 10 bin dolar civarinda gidiyoruz. Dün için söyledigimiz seyler bugün bizim için de geçerli. Bu salondakiler dahil kimse oyunda oynasta degil. Gece gündüz çirpiniyoruz. Bu çirpinmayi hep birlikte ileri götürmek zorundayiz. Kisi basi geliri 10 bin dolardan ilk etapta 20-25 bin dolar seviyesine çikardigimiz güne kadar uyku yoktur haram olur. Is adamlarimiz için söylüyoruz. Siz ne kadar kazanirsaniz biz o kadar mutlu oluruz. Sizin kazancinizi biz Türkiye'nin kazanci olarak görüyoruz. Bugünün dünyaya baktigimizda ülkelerin güvenligi ne kadar önemli ise ekonomik kalkinma o kadar önemli. Baktigimizda deger üreten sehirler görüyoruz. Bambaska bir sehircilik anlayisi görüyoruz. Sehrin planlarini programlarini çok daha böyle dünya sehirleriyle yarisabilmek için, sosyal, kültürel anlamda gelismek için ekonomik kalkinmayi saglamamiz gerekiyor. Sadece kendi is adamalariyla görürsen kendi kazancinizi degil sehrinizin ve bölgenizin kalkinmasina katki veriyor olacaksiniz. Bu çerçevede de üzerimize ne düsüyorsa sahsima ne düsüyorsa sonuna kadar kapimiz açik.

 

"Sadece belli sehirlerin, belli bölgelerin degil, 81 vilayetimizin tamaminin ilerlemesini, gelismesini, ekonomik olarak saha kalkmasini arzu ediyoruz. Bölgeler arasi ekonomik dengesizliklerin ve bölgede iller arasi gelismislik farkliliklarinin, yerelden kalkinmayi güçlendirerek azaltilmasi, öncelikli stratejik hedeflerimiz arasindadir. Üreterek ve ihraç ederek gelisen Türkiye'nin hedeflerine ulasabilmesi için her bir ilimizin üzerine düsen katkiyi vermesi gerekmektedir. Gelismis veya görece daha fazla gelismis illerimizin ise bölgesel kalkinmayi gerçeklestirmek için kazan kazan anlayisiyla bu hamleye öncülük etmesi önem arz etmektedir. Özellikle görece daha az gelismis illerimizin üretim odakli yerelden kalkinma anlayisina sahip olmasi önemlidir. Bir ülkede büyük irmaklarin bulunmasi, tüm topraklarini sulamaya yetmez. Her ilin, her ilçenin kilcallarina ulasan, hayat veren pinarlara, derelere ihtiyaç vardir. Kendini ve kaynaklarini taniyan, ülkenin ve dis pazarlarin ihtiyacini bilen, çevresi ve ülkenin dört bir yanindaki is insanlariyla baglantili, sürekli gelisen sanayicilerimiz hem sehirlerinin hem de bölgelerinin kalkinmasinda söz sahibidirler. Illerimizin kendi iç dinamizmleri ile ülkemizin yerelden kalkinma hamlesini güçlendireceklerine inaniyorum. Bu çerçevede yerel katma deger artacak, yerel istihdam güçlenecek, issizlik azalacak ve toplumsal refahin dagilimi daha dengeli hale gelecektir. Yerelde komsu illerin is birligi sonucu birbirlerinin "karsilastirmali avantajlarindan" yararlanma firsati dogacaktir. Bu sekilde daha fazla üretim yapacak, daha fazla istihdam olusturacak, olusturulan katma deger daha hizli artacak ve refah birlikte daha hizli yükselecektir. Bu da göreli olarak daha az gelismis illerimizde zihinsel dönüsümü kaçinilmaz hale getiriyor. Bu ayni zamanda bir firsattir da. Çünkü bu illerimizde katma deger yaratma potansiyeli daha yüksektir. Bu zihinsel dönüsüm ilin kendi kalkinmasini, kendisinin tetiklemesi ve bunu yapabilmek için gerekli donanima sahip olacak sekilde kendisini sürekli gelistirmesi anlamina geliyor. Ulastigi basarilarla yetinmeyen, devamli üreten ve gelisen bir anlayisi tüm illerimizde yayginlastirabilirsek birbirini devamli yukari tasiyan bir ticaret agi olusturabiliriz. Bugün, Orta Anadolu'da bölgesel kalkinmaya destek olmak amaciyla gerçeklesen bu bulusmada, sizlerin arasinda olusacak sinerjinin ilk adimlarina sahitlik edecegiz."

 

Sözlerine, "Sehirlerimiz ve is insanlarimiz arasinda dayanismayi güçlendirmeden, ülkemizin hedeflerine ulasmasi da mümkün degildir" diyerek devam eden Oktay, "Bir sehrin topyekûn kalkinmasi için kendi zenginliklerini ve kaynaklarini kullanmasi elbette önemlidir. Kendi imkanlarinin farkina varmayanlar, sinirlarinin ötesine geçemezler. Ancak, günümüzde hiçbir il, hiçbir bölge, hatta hiçbir ülke sadece kendi kaynaklariyla hedefine ulasamaz. Küresel ekonomide 'sadece kendi yagiyla kavrulma dönemi' bitmistir. Bugün hepimizin elinde olan telefon, tablet, bilgisayar gibi artik hayatimizin vazgeçilmezi haline gelmis esyalara baktigimizda bunu çok net bir sekilde görebiliriz. Bu ürünlerin çogu zaman dizayni bir ülkede yapiliyor; kamerasi, çipi, bataryasi bir baska ülkede üretiliyor. Kimi zaman tüm bu parçalar, isçilik maliyetlerinin daha uygun oldugu bir baska ülkede birlestiriliyor. Sizler is insanlari olarak bu süreci, dünya ekonomisinin geldigi yeri ve nereye dogru gittigini zaten çok iyi biliyorsunuz. Biz de sayet basarili olmak istiyorsak, 2023 hedeflerimize ve 2053-2071 vizyonumuza ulasmak istiyorsak, benzer adimlari ülkemiz içinde atmamiz gerekiyor. Bunun için isbirligi, güç birligi sarttir. Sehirlerimiz ve is insanlarimiz arasinda dayanismayi güçlendirmeden, ülkemizin hedeflerine ulasmasi da mümkün degildir. Rekabeti kendi aramizda degil, baska ülkelerle, baska firmalarla yapmak durumundayiz. Illerimiz arasindaki güç birligini perçinleyecek bu bulusmayla atilan ilk adimin, tedarik zinciri bulusmasi olarak ifade edilmesi de ayrica anlamlidir. Bugün burada, ilgili sanayi ve ticaret odalarimiz basta olmak üzere tüm ilgililerin yogun bir çalisma yürüttügünü, bölgesel kalkinmanin temelini olusturacak sektörlerin ve birbirini tamamlayici firmalarin bir araya getirildigini görmekten, bu bölgenin evladi olarak mutluluk duydum. Bu isbirligini önemsiyoruz çünkü öncelikli hedefimiz illerimizin daha da büyümesi, gelismesidir. Bunun için her iki ilin basta valilikleri olmak üzere yerel yönetimler, ticaret ve sanayi odalari, kalkinma ajanslari, esnaf ve sanatkarlar odalarina ve ilgili kurumlara büyük is düsüyor. Bugüne kadar yaptiklari tüm çalismalari takdir ediyor, insallah bundan sonra da çalismalarin güçlenerek sürdürülmesini temenni ediyorum" dedi.

 

Sayin Fuat Oktay Türkiye'nin, kalkinmasini ve büyümesini özel sektörün dinamizmi üzerine insa etmis bir ülke oldugunun altini çizerek konusmasini, "Geçtigimiz 17 yilda bürokrasiyi azaltacak ve girisimcilerimizin önünü açacak birçok adim atilmistir. Bugüne kadar, yabanci-yerli ayrimi yapmadan, ülkemizin gelismesine katkida bulunmak isteyen tüm firmalarimiza her türlü destek verilmistir. Ülkemizin kaynaklarini en verimli sekilde degerlendirerek, Türkiye'yi gelismis ülkeler ligine tasiyacak sistemin altyapisini olusturduk. Geçtigimiz 17 yilda, ekonomimizin rekabetçi yapisini gelistirebilmek ve is yapma ortamini daha da iyilestirebilmek için yatirim, üretim, ihracat, istihdam ve finansman üzerindeki vergi yüklerini zaman içerisinde önemli ölçüde azalttik. Tesis edilen istikrar ve güven ortami sayesinde 2002'den 2017 yilina kadar ekonomimiz her yil ortalama yüzde 5,8 oraninda büyüme kaydetmistir. Geçtigimiz yilda yasadigimiz tüm olumsuzluklara ragmen, yine ciddi bir büyüme rakamina ulastik. Ülkemizin arzu edilen ihracat hedeflerine her bir ilimizin yapabileceginin en iyisini yaparak katki vermesi gerekmektedir" seklinde tamamladi.

 

Toplanti, konusmalarin ardindan Cumhurbaskani Yardimcisi Sayin Fuat Oktay’in, toplantiya katilan is insanlariyla görüs alisverisi yapmasi ile sona erdi.

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..