T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Kalkınma Ajanslarının teşkilat yapısı Kalkınma Kurulu, Yönetim Kurulu, Genel Sekreterlik, Ajans merkezindeki çalışma birimleri ve il düzeyinde faaliyet gösteren yatırım destek ofislerinden oluşmaktadır.

Bu doğrultuda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın organizasyon şeması aşağıda belirtilmektedir.

Kalkınma Kurulu

Kalkınma Kurulu, bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmek ve Ajansı yönlendirmek üzere oluşturulmuştur ve Ajansın danışma organıdır.

19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar gereği Bakanlar Kurulu kararıyla bu kurulun görevleri sonlandırılmıştır. 11/9/2017 tarihli ve 2017/10800 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekinde yer alan Karar metni ve tablolar ile kalkınma kurulları yalnızca TR10, TR31 ve TR51 Bölgeleri (İstanbul, İzmir ve Ankara) için yeniden teşkil edilmiştir.

Diğer 23 Düzey-2 bölgesinde de kalkınma kurullarının yeniden teşkil edilmesi amacıyla Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün 14.12.2020 tarih ve E-45244388-106.99-2131382 sayılı yazısı doğrultusunda Bölgemizde Kalkınma Kurulu’nun teşkil süreci başlamıştır. Aynı yazıda üye sayısının 50 asil ve 25 yedek üye olarak belirleneceği belirtilmiştir.

Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulu, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın karar organıdır. 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 193’üncü maddesinde belirtildiği üzere Yönetim Kurulu; birden fazla ilden oluşan bölgelerde il valileri, büyükşehir belediye başkanları veya büyükşehir olmayan illerde il merkez belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ve her ilden birer kişi olmak kaydıyla ticaret ve sanayi odası başkanlarından oluşmaktadır. Ancak, birden fazla ilden oluşan bölgelerdeki illerde; ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulmuş bulunması halinde, yönetim kurulunda yer alacak temsilci Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu; Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat Valileri, Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarından oluşmaktadır.

Ajansı, yönetim kurulu başkanı temsil etmektedir. Yönetim kurulunun başkanlığı vali tarafından yürütülmektedir. Birden fazla ilden oluşan bölgelerde yönetim kurulu başkanlığı; ilk yıl Ajans merkezi olarak tespit edilen ilin valisi tarafından, müteakip yıllarda illerin alfabetik sırasına göre bölgedeki valiler tarafından birer yıl süreyle dönüşümlü olarak yürütülmektedir.

2024 yılı OKA Yönetim Kurulu Başkanlığı Çorum Valisi Ali ÇALGAN tarafından yürütülmektedir.

OKA Yönetim Kurulu Başkanı Çorum Valisi Ali ÇALGAN ve Yönetim Kurulu Üyeleri Özgeçmişi

2024 Yılı OKA Yönetim Kurulu Üyeleri

Unvan

Görevi

İsim

YK Başkanı

Çorum Valisi

Ali ÇALGAN

YK Başkanvekili

Samsun Valisi

Orhan TAVLI

Üye

Tokat Valisi

Abdullah KÖKLÜ

Üye

Amasya Valisi

Önder BAKAN

Üye

Amasya Belediye Başkanı

Av. Turgay SEVİNDİ

Üye

Çorum Belediye Başkanı

Dr. Halil İbrahim AŞGIN

Üye

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı

Halit DOĞAN

Üye

Tokat Belediye Başkanı

Mehmet Kemal YAZICIOĞLU

Üye

Amasya İl Genel Meclis Başkanı

Zeki ERARSLAN

Üye

Çorum İl Genel Meclis Başkanı

Muhammed Fatih TEMUR

Üye

Tokat İl Genel Meclis Başkanı

Ali İhsan GÜREL

Üye

Amasya TSO Başkanı

Murat KIRLANGIÇ

Üye

Çorum TSO Başkanı

Çetin BAŞARANHINCAL

Üye

Samsun TSO Başkanı

Salih Zeki MURZİOĞLU

Üye

Tokat TSO Başkanı

Fatih GÖKDERE

 
 

Genel Sekreterlik

Genel Sekreterlik Ajansın icra organıdır. Genel Sekreterliğin ve yatırım destek ofislerinin en üst amiri Genel Sekreterdir. Genel Sekreter Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur.

02.08.2024 tarihi itibarıyla OKA Genel Sekreterliği Asaleten Mehlika Dicle tarafından yürütülmektedir.

Genel Sekreter Mehlika Dicle Özgeçmiş

Hukuk Müşavirliği

Hukuk Müşavirliği, hukuki konular hakkında görüş bildirmek, Ajansın menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak ve anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak, davalarda ve icra ve takiplerde gerekli bilgileri hazırlamak, Ajansın taraf olduğu davalarda, icra ve takiplerde Ajansı temsil etmek veya Ajans tarafından hizmet alımı yoluyla temsil ettirilen davaları takip ve koordine etmekten sorumludur.

Koordinasyon, İş Geliştirme ve Tanıtım Birimi (KİT)

Ajansın temel politikaları, stratejileri ve hedefleri ile ilgili mevzuat çerçevesinde, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesini hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yönelik araştırmaların yapılması; yerel, ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği ve kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmesi, Ajansın kurumsal düzeyde tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile birimler arası koordinasyonun sağlanmasından sorumludur.

Katma Değerli Üretim ve İhracat Birimi (KDB)

Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı (SOP) eylem planı ve yıllık çalışma programındaki faaliyetlerin etkili bir biçimde uygulanabilmesi, faaliyetler, projeler ve göstergelere ilişkin izleme ve değerlendirme çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesi ve SOP amaçlarına ulaşılabilmesi için gerekli tüm çalışmaları koordine etmek ve yürütmekten sorumludur.

Turizm ve Markalaşma Birimi (MARKA)

Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Şehirlerin Markalaşması Sonuç Odaklı Programı (SOP) eylem planı ve yıllık çalışma programındaki faaliyetlerin etkili bir biçimde uygulanabilmesi, faaliyetler, projeler ve göstergelere ilişkin izleme ve değerlendirme çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesi ve SOP amaçlarına ulaşılabilmesi için gerekli tüm çalışmaları koordine etmek ve yürütmekten sorumludur.

Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Birimi (GEG)

2024 - 2026 yıllarında uygulanacak Girişimcilik Ekosisteminin Desteklenmesi Sonuç Odaklı Programı (SOP) çerçevesinde, TR83 Bölgesi’nde girişimciliğin teşvik edilmesi ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi yoluyla yeni istihdam ve yatırım imkânlarının artırılması amacıyla faaliyetlerin yürütülmesi, ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünce belirlenen "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimi" yıllık teması ile ilgili çalışmaların koordine edilmesi, bu hususta araştırmalar ve saha çalışmaları yapılması, yerel kalkınmanın önemli bir aracı olan kadın kooperatiflerinin üretim, yönetim ve pazarlama kapasitesinin geliştirilmesi adına faaliyet ve projeler geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmekten sorumludur.

İnsan Kaynakları ve Mali Hizmetler Birimi

Ajansın tüm birimlerinin faaliyetlerinin etkin, sürekli ve problemsiz bir şekilde yürütülebilmesi ile idari, mali işler ve destek hizmetleri kapsamındaki faaliyetlerin eksiksiz ve mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi İnsan Kaynakları ve Mali Hizmetler Biriminin sorumluluğundadır.

Yatırım Destek Ofisleri (YDO)

27 Ağustos 2014 tarih ve 29101 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofisleri Yönetmeliğinde Yatırım Destek Ofisleri (YDO), görevleri ile ilgili olarak doğrudan Genel Sekreterliğe karşı sorumlu olan çalışma birimleri olarak tanımlanmıştır.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..